Panellakás felújítása olcsón: néhány költségből sokat le lehet faragni

A panellakás felújítása költséges, de néhány ponton százezreket lehet spórolni.

felujitas
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár kiadásra, akár saját használatra szánja az ember, a panellakás idővel amortizálódik, a felújítás költségei pedig egy összegben nagyon magasak lehetnek, ezért a legjobb már a probléma felmerülésekor kijavítani azt, amit lehet.

A kopott bútorok, a nedvesedő, penészesedő fal, a potyogó vakolat, de az állandóan huzatos, hideg környezet is többnyire a lakás adottságai miatt alakul ki, így hosszútávon, hiába drágább, érdemesebb az alapproblémát orvosolni.

Nyílászárók: csere vagy szigetelés

Talán az egyik legkritikusabb pont, amire sokan gyűjtögetnek ma, a nyílászárók teljes cseréje. Rossz tájolás vagy fűtésrendszer mellett egy régi faablak szeles, hideg időben nem tartja a lakásban a meleget, a nedvességet pedig magába szívja, ezért egyre többen váltanának műanyag nyílászárókra. Egyetlen 90-szer 150-es ablak cseréje ugyanakkor 40 ezer forinttól kezdődik, a határ pedig a csillagos ég.

Amennyiben ezt egyelőre nem engedheti meg magának valaki, ennél sokkal kedvezőbb árú lehetőség a régi ablak szigetelése például nútmarással, aminek lényege, hogy az anyagba mélyedést hoznak létre felsőmaróval, és ebbe egy speciális szigetelőanyag kerül, méterenként 400-700 forint körüli összegért.

Alternatív, időleges megoldásnak számít az öntapadó ablakszigetelő gumi, ami bármelyik barkácsboltban kapható többfajta kiszerelésben, méterenként akár 100-200 forintért is. A hőszigetelő ablakfólia szintén jó ötlet lehet, egy ablak néhány ezer forintból hatékonyabbá tehető vele. Mindkettő felhelyezhető szakember segítsége nélkül.

Új fűtésrendszer helyett

Egy új fűtéstípus bevezetése a legdrágább tételek közé tartozik, ezért korszerűsítési pályázat vagy más, komolyabb összegű saját forrás nélkül kevesen vágnak bele. Ha ez nem adott, az energiahatékonyságra részben megoldást jelenthet a nyílászárók hőszigetelése, emellett néhány plusz fűtőelem beszerzésén is érdemes lehet elgondolkodni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egyre népszerűbbek az infrapanelek, melyek könnyen kiépíthetők, energia- és helytakarékosak, valamint nagyobb belmagasságnál is sokat javítanak a hőérzeten. Az infrafűtés előnyeként említik, hogy a hagyományos fűtőberendezésekkel szemben nem a levegőt, hanem a falakat és a tárgyakat fűti fel, így a falak nyirkosodását is segít elkerülni. 

Ezeket az elemeket egy hűvös, rossz tájolású lakásban akár kiegészítő fűtésként is lehet alkalmazni. Egy 10-15 négyzetméteres szobában például önálló fűtésként akár két-három panel is szükséges lehet, kiegészítésként viszont akár egy 400 wattos panel is elég lehet. Ennek ára 30-40 ezer forint körül mozog. Az elektromos bekötéshez szakember segítsége kell.

Figyeld a pályázatokat!

A lakásfelújításokra állandóan írnak ki pályázatokat, ami óriási segítséget jelenthet a munkák kivitelezésénél. Bár a csok már nem igényelhető felújításra, június 17-éig lehet nevezni az OTP társasházi pályázatára, melynek keretében a házak összefogásban akár 1,8 millió forintot is nyerhetnek, akár az energiahatékonyság növelésére is. Nyáron pedig elindul az Otthon Melege Program, melynek keretében a nyílászárók vagy a fűtésrendszer korszerűsítéséhez is kapsz segítséget.

Hosszú távú terveknél szintén jó alternatíva, hogy lakástakarékot nyitsz, mellyel minden hónapban egy kicsit félretehetsz, majd a szerződésben szabott időszak, általában négy-öt év lejárta után némi kamat mellett több százezer forintnyi állami támogatást igényelhetsz. Az egyes lakástakarékok feltételeit korábbi cikkünkben mi is összehasonlítottuk.

Gyönyörű dekortippek albérletbe: csináld meg, ha nagyobb átalakítást nem engednek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük