Ezt nem fizettetheti ki veled a főbérlő: még akkor sem, ha a közös költséghez tartozik

Érdekes dolgot mond ki a törvény, de más a gyakorlat.

Közös költség albérlet esetén
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos olyan költség létezik, melyet jó szívvel nem fizettethet ki bérlőjével egy lakástulajdonos, ilyen például a lakásbiztosítás díja, vagy az, ha olyan felújítási munkákról van szó, melyek növelik a lakás értékét, illetve olyan károkról, melyeket a rendeltetésszerű használat okozott.

A szerződés a legtöbb esetben mérvadó, így mindenképp érdemes belefoglalni minden lényeges pontot, különös tekintettel a közös költség kérdésére, mely számos félreértésre és vitás helyzetre adhat okot.

A közös költséget a társasházi törvény szerint a tulajdonostársaknak, vagyis a lakástulajdonosnak kell fizetnie, a bérlőt pedig a költség megfizetésére a bérleti jogviszony megléte sem teszi kötelezetté.

Mivel azonban a közös költség számos különféle tételt magában foglal, a helyzet egyáltalán nem egyszerű, hisz vannak köztük olyanok, melyek a bérlőt szolgálják, míg mások révén a tulajdonos jut előnyhöz.

Fontos megkülönböztetni az egyes tételeket

A közös költség olyan tételei, mint például a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási díj, a takarítás díja, a lift üzemeltetésének vagy épp a társasház közös helyiségeiben található világítás díja, a bérlő fogyasztásához is köthetőek, míg azonban az olyan tételek, mint a felújítási alap vagy épp a lakóközösség által felvett hitel törlesztőrészletei, igazságtalanul terhelnék a bérlőt.

A bérlőnek a bérleti díjat és a rezsiköltségeket kell állnia, a közös költség a törvény szerint nem őt terheli, így ha nem foglalták szerződésbe az annak fizetésére vonatkozó kötelezettségeket, tulajdonképpen nem is keletkezik ilyenfajta kötelezettség.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tulajdonosok gyakran magába a bérleti díjba is belekalkulálják a közös költséget, ha azonban nem teszik, a jó viszony és az igazságosság érdekében érdemes belevenni a szerződésbe a közös költség tételes fizetésére vonatkozó szabályokat, a legcélszerűbb pedig, ha a bérlő a fogyasztási tételeket fizeti belőle, ez ugyanis teljesen jogos igényt jelenthet a tulajdonos részéről.

6 hely, ahol rejtett penész bújhat meg a lakásban: innen terjed szét mindenhova!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ugyanakkor érdemes bérlőként is tisztában lenni azzal, milyen jogok illetnek meg, sajnos ugyanis vannak olyan bérbeadók, aki szívesen kihasználják a bérlők tudatlanságát. Ugyanez persze fordítva is igaz lehet.

Ezt is szeretjük