Új döntés született a társasházakról! Ezentúl nem szólhatnak, ha ezt csinálod

Nem korlátozhat többé a társasház abban, hogy ezt csináld a lakásban.

nagykep?cikkid=164621&kep=tarsashaz1-lead

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy arról már korábban is írtunk, hiába fogalmaz meg egy társasház házirendje ezzel ellentétes szabályt, a kutyatartást nem lehet alapjaiban megtiltatni a lakók számára.

Bár a házirend és az önkormányzat rendelete is lehet iránymutató, például annak vonatkozásában, milyen szabályok vonatkoznak az állattartás mikéntjére, általánosságban az nem tiltható meg az Alkotmánybíróság erre vonatkozó állásfoglalása szerint, és nem lehet szükséges hozzá a lakással szomszédos ingatlanokban élők írásbeli hozzájárulása sem, ez ugyanis a benne foglaltak alapján aránytalanul korlátozná a tulajdonhoz, vagyis a zavartalan lakáshasználathoz való jogot.

Új, iránymutató döntés született a társasházi kutyatartásról

Az állásfoglalás napvilágra kerülése ellenére sem csökkent minimálisra a témával kapcsolatos vitás helyzetek száma, a helyzetet azonban némiképp egyértelműsítheti az az új, iránymutató döntés is, mely idén szeptemberben született meg a Fővárosi Törvényszéken.

A Kutyabaráthelyek.hu információi szerint a döntés hatására megszűnhetnek a kutyatartással kapcsolatos társasházi visszaélések, amilyet például a bírósági döntés alapjául szolgáló peres helyzet is jelentett.

A per alapja egy társasház Szervezeti Működési Szabályzatának módosítása volt, melyet úgy változtattak meg, hogy abban meg legyen szabva, hány kutyát lehet egy lakásban tartani. Bár első fokon a társasház javára született ítélet, a fellebbezés után, másodfokon már a kutyások javára, az ítélet ugyanis kimondta, hogy a társasházak Szervezeti Működési Szabályzata nem korlátozhatja a kutyatartást, csupán azt tilthatja meg, hogy a lakó a magánlakást nem lakás célra, például irodaként használja.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindez persze nem azt jelenti, hogy bárki bármilyen körülmények között és feltételek mellett tarthat kutyát, ebben ugyanis már alkalmazkodni kell az előírásokhoz.

Amellett, hogy a négylábút chippel és védőoltásokkal kell ellátni, biztosítani kell számára a megfelelő körülményeket, be kell jelenteni az ebnyilvántartásba is, és nem zavarhatja szükségtelen mértékben és tartósan a lakókörnyezetet, a lakók kialakult élet- és szokásrendjét, pihenését. Ellenkező esetben, vagyis, ha a kutyatartás valakit szükségtelen mértékben zavar, birtokháborítási pert lehet indítani. Minderről ide kattintva bővebben is olvashatsz.

Ezt is szeretjük