30 ezres bírság jár érte? Kevesen tudják, de nem érvényes a szabály!

Rengeteg a félreértés a témában, érdemes tisztában lenni a szabályokkal.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos társasházban a mai napig problémás helyzeteket szül a kutyatartók és a szomszédok között a négylábúak jelenléte, holott az erre vonatkozó kérdések és válaszok korántsem olyan tisztázatlanok.

Bár sokan úgy vélik, minden esetben az adott társasház házirendje a mérvadó, van, ami ezt felülírja, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene betartani a békés együttélésre vonatkozó szabályokat.

Nem lehet megtiltani az állattartást

Az állatok tartására vonatkozó legfőbb szabályokat az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény tartalmazza, emellett 2010-ben külön kormányrendelet is létrejött, mely a kedvtelésből tartott állatok tartására és forgalmazására vonatkozik.

Az előbbiekben szereplő szabályokon túl mérvadóak az önkormányzatok által előírtak, ugyanakkor a társasházak házirendjei is, ugyanakkor az Alkotmánybíróság állásfoglalása szerint az állattartás nem tiltható meg, az például, hogy az önkormányzat, illetve a társasház szabályai szerint a kutyatartáshoz a lakással szomszédos ingatlanokban élők írásbeli hozzájárulása is szükséges, aránytalanul korlátozza a tulajdonhoz, vagyis a zavartalan lakáshasználathoz való jogot.

Ha nem tartod be a szabályokat, rossz vége lehet

Az előírásoknak megfelelően tartott állatok jelenléte tehát nem jelent szabálysértést, minden olyan tényező azonban, mely miatt ezen előírások nem teljesülnek, problémát okozhat, ilyenkor pedig hatósági eszközökkel is fel lehet lépni az állattartóval szemben.

Amellett, hogy például egy kutyát chippel és védőoltásokkal kell ellátni, emellett be kell jelenteni az ebnyilvántartásba is, megfelelő feltételek között kell tartani, emellett nem zavarhatja szükségtelen mértékben és tartósan a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét.

Panelházban laksz? 7 dolog, amire figyelj, ha nem akarsz százezres bírságot kapni

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kutyatartás nem zavarhatja a lakók pihenését - például állandó, hangos ugatással -, emellett nem szennyezheti a környezetet, nem okozhat anyagi kárt, és testi épséget sem veszélyeztethet. A kutyát a társasházak folyosóin, lépcsőházaiban rövid pórázon - hivatalosan szájkosárral ellátva - kell vezetni, és a közös használatú helyiségekben sem lehet szabadon.

Ha valaki előbbieket megszegi, és ezt a lakók jelentős része tanúsítja, illetve tudja bizonyítani, a hatóságok helyszíni szemlét tarthatnak, 30 ezer forintos bírsággal büntethetnek a szabálysértés miatt, végül meg is tilthatják az adott kutya tartását. Fontos azonban tudni, hogy segítő kutya tartását nem lehet megtiltani, a tilalom emellett csak az adott kutyára, nem pedig magára az állattartásra vonatkozik.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük