Mit hagytál kint a folyosón? Nézd meg, mert 60 ezer forint bírságot kaphatsz érte!
A folyosó nem tároló, ha mégis annak nézed, megbüntethetnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat alapvető jelentőséggel bír annak tekintetében, milyen tűzvédelmi szabályok, illetve tűzvédelmi műszaki körülmények betartása mellett lehet Magyarországon építményeket létesíteni, illetve használni, legyen szó középületekről vagy éppen társasházakról.

Ha társasházban élsz, amellett, hogy saját otthonod területén belül is be kell tartanod a tűzvédelmi előírásokat, fontos tisztában lenned azzal is, hogy az épület közös használatú területeiért is felelsz, különös tekintettel a közlekedőfolyosókra, melyek egyúttal a menekülési útvonalat is jelentik egy esetleges tűzeset során.

Nem tároló, hanem menekülési útvonal!

A társasházakban található folyosók néhány ritka kivételtől eltekintve közlekedésre szolgálnak, így, bármennyire praktikus vagy épp esztétikus, területükre nem pakolhatsz akármit hatósági engedély nélkül, például a tűzvédelmi szabályzat is előírja, hogy tilos a menekülési útvonal leszűkítése.

A szabályzat a menekülési útvonal legkisebb szabad szélességét is meghatározza - a nyílászárók nélkül -, ami általános esetekben 1,1 méter, ezen területen belül tilos éghető anyagok tárolása, a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak elhelyezése, mindemellett nem üzemeltethetőek itt rendeltetéssel nem összefüggő elektromos berendezések sem felügyelet nélkül.

Amennyiben a legkisebb szabad szélességen kívül helyezed el őket, növényeket tarthatsz a folyosókon, lépcsőházban, emellett akkor is, ha azok a menekülési útvonalat nem szűkítik le - ide tartozik az az eset, ha kellő magasságban helyezkednek el, vagyis a járófelülettől mért 1,95 méter magasságon kívülre kell esniük.

Mi nem lehet a folyosón?

Előbbi szabályok betartása mellett, tehát, ha a menekülési útvonalat nem szűkítik le, a folyosókon, közlekedőkön a tűzvédelmi hatóság engedélye nélkül tárolhatsz a növényeken túl lábtörlőt az ajtó előtt, emellett a folyosó végeinél - mivel ott menekülés nem történik - babakocsit, biciklit, kerekesszéket, valamint más hasonló tárgyat.

Bizonyos tárgyak tárolása azonban mindenképp tilos a közlekedőkön: ide tartoznak a tárolásra szolgáló tárgyak, például szekrények, illetve minden olyan tárgy, anyag, melynek elmozdulása akadályozná a kiürítést és a tűzoltók munkáját, maga idézné elő a tűz keletkezését - például egy működő fagyasztóláda -, illetve hozzájárulna annak terjedéséhez.

Komoly bírság jár a szabályok megszegéséért

Amennyiben valaki megszegi előbbi tűzvédelmi szabályokat, vagyis leszűkíti a menekülési útvonalat, vagy ott olyan tárgyat tárol, illetve olyan elektromos berendezést üzemeltet, melyet nem szabadna, bírságot szabhatnak ki rá, melynek összege 60 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedhet. Több szabálytalanság esetén az egyes bírságok mértéke összeadódik, mindemellett, ha nem szüntetik meg a probléma forrását, újra ki is szabható.

További információt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján, valamint a 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról című dokumentumban találsz. Utóbbi a jelenleg hatályos szabályzat, azonban ide kattintva elérheted a 2015. március 5-én életbe lépő új Országos Tűzvédelmi Szabályzatot is.

Ezt is szeretjük