Nagyanyáink praktikái
Az ünnepek előtt
Mielőtt kétségbeesnél, hogy idén is túlsózod a halászlevet, és hogy a sütiket csak kanalazni tudod majd a tepsiből, lesd el nagyanyáink titkait!

Ez is érdekelhet
    • 29
    • 30
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 14
    • 15
    • 16
    • 17
    • 18
    • 19
    • 20
    • 21
    • 22
    • 23
    • 24
    • 25
    • 26
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki tökéletes karácsonyt szeretne tökéletesen sikerült süteményekkel, tökéletes halászlével, és mindezt tökéletes hangulatban.

Ritka azonban, hogy minden tökéletes legyen, hiszen a karácsonyi sürgés-forgásban szinte lehetetlen egyszerre csupán egy dologgal foglalkozni. Ha azonban idén szeretnéd elkerülni az odaégett edények, a bebőrösödött puding és az összeugrott hurka látványát, valamint hogy csatatérré váljon a lakás a nagy karácsonyi készülődésben, akkor csináld egy kicsit másképp. Lesd el például nagyanyáink módszereit!

Praktikák a tökéletes karácsonyi menüért

Nincs olyan háziasszony, aki még sosem sózta volna el az ételt vagy édesítette volna túl a süteményt. Mindez megbocsátható bűn, ám a nagy karácsonyi felfordulásban, amikor még ezer és ezer dolog van hátra, igencsak bosszantó lehet. Ahelyett azonban, hogy kétségbeesve kutatnál a legközelebbi étterem vagy cukrászda telefonszáma után, tedd a következőket!

Ha elsóztad...

  • Szűrt levesek esetében egy kevés víz csodákra képes! Önts hozzá annyit, amennyi enyhíti a leves sósságát, majd forrald fel még egyszer!
  • Rántott vagy habart levesek esetén használj krumplit és petrezselymet, esetleg zellert! Reszelj bele egy keveset a krumpliból, majd forrald fel a levest, végül tegyél bele néhány szálat az említett fűszerekből!
  • Ha pedig a halászlét sikerült jobban ízesítened, mint szeretted volna, akkor egy késhegynyi szódabikarbónával varázsolhatod ismét tökéletessé.

Ha elrontottad a mártást...

  • Ha túl hígra sikerült, akkor egy kávéskanál liszttel könnyedén besűrítheted. Keverd el csomómentesre egy csészényi vízben, majd állandó kevergetés mellett óvatosan öntsd bele a mártásba, majd főzd addig, amíg eléri a kellő sűrűséget.
  • Ha a mártás nem tartalmaz tojássárgáját, akkor azáltal is sűríthetsz rajta, ha kissé tovább főzöd.
  • Ha higítani szeretnéd, akkor pedig - a mártás típusától függően - húslét, tejet vagy tejszínt használj.
  • Egy igazi háziasszony nem elégszik meg azzal, ha az étel finom: mindent megtesz azért, hogy külsőre is ínycsiklandozó legyen. Ha számodra is fontos, hogy jól nézzen ki a mártás, akkor sápadtsága ellen például jó megoldás lehet néhány csepp szójaszósz vagy barnamártás, esetleg még egy kis mártás hozzákeverése, melyben a lisztet addig pirítod, amíg halvány barna lesz.

Ha azt szeretnéd, hogy gyorsabban puhuljon a hús...

  • Ha az elkészítendő hús eleve keményebbnek és rágósabbnak ígérkezik, akkor előzetesen érdemes erőlevesben főzni egy ideig, majd néhány óráig állni hagyni a főzőlében, és csak ezután megsütni.
  • A marhahús megpuhítására az egyik legjobb módszer, ha a hússzeleteket két óráig ecet és olaj keverékében hagyod állni.
  • Ha egy idősebb tyúkot sikerült vásárolnod a karácsonyi húsleveshez, akkor azt érdemes a főzés előtt alaposan átkenegetni ecettel, így könnyebb is lesz húsa, ráadásul olyan íze lesz, mint egy fiatal pipinek.

Nem találtál megoldást a problémádra tippjeink között? Kattints ide, és ismerj meg még több praktikát, amelyek segítségedre lehetnek a főzés során!

Praktikák, hogy újra rend legyen a konyhában

A karácsonyi sürgés-forgásban egyszerűen elkerülhetetlen, hogy az előzetesen kitakarított és rendbetett lakás ne váljon ismét csatatérré. Enyhíteni azonban lehet a rendetlenségen, ha az előkészületek során beveted trükkjeinket!

Ha nem szeretnél halszagú lakást...

  • Hogy a lakásod ne váljon étlappá a szaga alapján, még a főzés elején tegyél egy tányér forróvizet a szekrény tetejére, és cseppents bele egy kevés levendula illatú illóolajat!
  • Ha szereted a rántott halat, ám a szagáról szívesen lemondanál, akkor a lisztbe vagy a zsemlemorzsába keverj egy kevés parmezánsajtot!
  • A fahéj illatú illóolaj párologtatása szinte minden szagot elűz, ráadásul autentikus karácsonyi hangulatot is teremthetsz vele! Tegyél belőle egy aromamécsesbe, vagy csöpögtess a kályhára vagy a radiátorra!

Ha szeretnél gyorsan megszabadulni a koszos edényektől...

  • A serpenyő aljáról könnyedén eltávolíthatod az odaégett ételt, ha ha vastagon megszórod sóval, és néhány óráig állni hagyod.
  • Ha az edényed átvette a hal szagát, akkor se ess kétségbe! Áztasd be néhány percre forró, ecetes vízbe, az ecet ugyanis hatékonyan semlegesíti a halszagot.
  • Ha többféle fűszert is darálsz, akkor a daráló könnyen átveheti az egyes illatokat. Ahelyett azonban, hogy minden egyes használat után elmosnád, két fűszer között engedj át rajta egy jó adag sót!
  • Ne aggódj akkor sem, ha az edények elszíneződtek a használat közben: az alumíniumból készülteket almahéjjal teheted ismét csillogóvá - két alma héját főzd meg benne -, a zománcedény elszíneződése ellen pedig a nyers krumpli a leghatásosabb ellenszer.
Ezt is szeretjük