Nagyanyáink praktikái

Az ünnepek előtt

Mielőtt kétségbeesnél, hogy idén is túlsózod a halászlevet, és hogy a sütiket csak kanalazni tudod majd a tepsiből, lesd el nagyanyáink titkait!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki tökéletes karácsonyt szeretne tökéletesen sikerült süteményekkel, tökéletes halászlével, és mindezt tökéletes hangulatban.

Ritka azonban, hogy minden tökéletes legyen, hiszen a karácsonyi sürgés-forgásban szinte lehetetlen egyszerre csupán egy dologgal foglalkozni. Ha azonban idén szeretnéd elkerülni az odaégett edények, a bebőrösödött puding és az összeugrott hurka látványát, valamint hogy csatatérré váljon a lakás a nagy karácsonyi készülődésben, akkor csináld egy kicsit másképp. Lesd el például nagyanyáink módszereit!

Praktikák a tökéletes karácsonyi menüért

Nincs olyan háziasszony, aki még sosem sózta volna el az ételt vagy édesítette volna túl a süteményt. Mindez megbocsátható bűn, ám a nagy karácsonyi felfordulásban, amikor még ezer és ezer dolog van hátra, igencsak bosszantó lehet. Ahelyett azonban, hogy kétségbeesve kutatnál a legközelebbi étterem vagy cukrászda telefonszáma után, tedd a következőket!

Ha elsóztad...

  • Szűrt levesek esetében egy kevés víz csodákra képes! Önts hozzá annyit, amennyi enyhíti a leves sósságát, majd forrald fel még egyszer!
  • Rántott vagy habart levesek esetén használj krumplit és petrezselymet, esetleg zellert! Reszelj bele egy keveset a krumpliból, majd forrald fel a levest, végül tegyél bele néhány szálat az említett fűszerekből!
  • Ha pedig a halászlét sikerült jobban ízesítened, mint szeretted volna, akkor egy késhegynyi szódabikarbónával varázsolhatod ismét tökéletessé.

Ha elrontottad a mártást...

  • Ha túl hígra sikerült, akkor egy kávéskanál liszttel könnyedén besűrítheted. Keverd el csomómentesre egy csészényi vízben, majd állandó kevergetés mellett óvatosan öntsd bele a mártásba, majd főzd addig, amíg eléri a kellő sűrűséget.
  • Ha a mártás nem tartalmaz tojássárgáját, akkor azáltal is sűríthetsz rajta, ha kissé tovább főzöd.
  • Ha higítani szeretnéd, akkor pedig - a mártás típusától függően - húslét, tejet vagy tejszínt használj.
  • Egy igazi háziasszony nem elégszik meg azzal, ha az étel finom: mindent megtesz azért, hogy külsőre is ínycsiklandozó legyen. Ha számodra is fontos, hogy jól nézzen ki a mártás, akkor sápadtsága ellen például jó megoldás lehet néhány csepp szójaszósz vagy barnamártás, esetleg még egy kis mártás hozzákeverése, melyben a lisztet addig pirítod, amíg halvány barna lesz.

Ha azt szeretnéd, hogy gyorsabban puhuljon a hús...

  • Ha az elkészítendő hús eleve keményebbnek és rágósabbnak ígérkezik, akkor előzetesen érdemes erőlevesben főzni egy ideig, majd néhány óráig állni hagyni a főzőlében, és csak ezután megsütni.
  • A marhahús megpuhítására az egyik legjobb módszer, ha a hússzeleteket két óráig ecet és olaj keverékében hagyod állni.
  • Ha egy idősebb tyúkot sikerült vásárolnod a karácsonyi húsleveshez, akkor azt érdemes a főzés előtt alaposan átkenegetni ecettel, így könnyebb is lesz húsa, ráadásul olyan íze lesz, mint egy fiatal pipinek.

Nem találtál megoldást a problémádra tippjeink között? Kattints ide, és ismerj meg még több praktikát, amelyek segítségedre lehetnek a főzés során!

Praktikák, hogy újra rend legyen a konyhában

A karácsonyi sürgés-forgásban egyszerűen elkerülhetetlen, hogy az előzetesen kitakarított és rendbetett lakás ne váljon ismét csatatérré. Enyhíteni azonban lehet a rendetlenségen, ha az előkészületek során beveted trükkjeinket!

Ha nem szeretnél halszagú lakást...

  • Hogy a lakásod ne váljon étlappá a szaga alapján, még a főzés elején tegyél egy tányér forróvizet a szekrény tetejére, és cseppents bele egy kevés levendula illatú illóolajat!
  • Ha szereted a rántott halat, ám a szagáról szívesen lemondanál, akkor a lisztbe vagy a zsemlemorzsába keverj egy kevés parmezánsajtot!
  • A fahéj illatú illóolaj párologtatása szinte minden szagot elűz, ráadásul autentikus karácsonyi hangulatot is teremthetsz vele! Tegyél belőle egy aromamécsesbe, vagy csöpögtess a kályhára vagy a radiátorra!

Ha szeretnél gyorsan megszabadulni a koszos edényektől...

  • A serpenyő aljáról könnyedén eltávolíthatod az odaégett ételt, ha ha vastagon megszórod sóval, és néhány óráig állni hagyod.
  • Ha az edényed átvette a hal szagát, akkor se ess kétségbe! Áztasd be néhány percre forró, ecetes vízbe, az ecet ugyanis hatékonyan semlegesíti a halszagot.
  • Ha többféle fűszert is darálsz, akkor a daráló könnyen átveheti az egyes illatokat. Ahelyett azonban, hogy minden egyes használat után elmosnád, két fűszer között engedj át rajta egy jó adag sót!
  • Ne aggódj akkor sem, ha az edények elszíneződtek a használat közben: az alumíniumból készülteket almahéjjal teheted ismét csillogóvá - két alma héját főzd meg benne -, a zománcedény elszíneződése ellen pedig a nyers krumpli a leghatásosabb ellenszer.
Ezt is szeretjük