Tinta a műbőr kanapén, fényesedett, sötét ülőfoltok? Ezzel a házi módszerrel egyszerűen leszedheted őket

A foltos, tintás műbőr kanapé újra a régi lehet ezekkel a tisztító módszerekkel.

GettyImages-614628284
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A műbőr kanapé véletlen balesetek következtében vagy a használatból eredendően szennyeződik. Tisztítása azonban olykor fejtörést jelent.

Ennek az az oka, hogy a műbőr anyagot az ember nem takaríthatja meg akármivel, ráadásul bizonyos foltok leszedése igazi kihívást jelent. Ilyen például a tinta, illetve a mindennapos igénybevétel miatt keletkező sötétebb, fényesedett ülőfolt.

A műbőr kanapé tisztítása

Noha léteznek speciális, bolti tisztítószerek, melyeket kifejezetten a műbőr bevonatra fejlesztettek ki, sokan ódzkodnak a vegyszerektől, és szívesebben alkalmaznának valamilyen kevésbé agresszív megoldást. A következő házi praktikák az említett szennyeződések eltávolításában segíthetnek. Fontos, hogy bármelyiket próbálod is ki, előzőleg győződj meg róla, hogy kanapéd anyaga nedvesen tisztítható-e, illetve végezz próbát egy nem látható területen. A próba után legalább egy órát várj, hogy biztosan láthasd az anyag reakcióját.

Tinta eltávolítása a műbőr kanapéról

A tinta meglehetősen nehéz ellenfél, de nem legyőzhetetlen. Több módszer is szóba jöhet az eltávolítására, melyek közül az egyik legjobb a bébipopsitörlő kendő. Ezzel kifejezetten a frissebb foltok szedhetők le, távolíthatók el, de a régebbiekkel is lehet próbálkozni. Simítsd át néhányszor a felületet, majd mikroszálas kendővel itasd fel a feloldódó tintát. Ügyelj arra, hogy a szennyeződés kiterjedése ne nőjön!

A tinta eltávolításában a hajlakk is jó segítség, hiszen alkoholt tartalmaz. Körülbelül 30 centiről fújd le a foltot egy finom rétegben, és hagyd rajta pár percig. A tinta feloldódik. Fújj egy kevés lakkot egy mikroszálas kendőre, és ezzel töröld le a szennyeződést. Végül mosogatószeres meleg vízbe mártott, alaposan kicsavart törlőruhával töröld át a felületet, és ismételd meg ezt tiszta vízzel is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ülőfoltok így szedhetők le

Ha úgy látod, hogy a nap mint nap használt ülőfelület besötétedett, kifényesedett, akkor keverj össze egy csésze ecetet, egy csésze vizet és egy csésze tiszta alkoholt. A mixet töltsd spray-flakonba, és egyszerre csak kis területen spricceld le a felületet, majd mikroszálas törlőruhával, körkörös mozdulatokkal tisztítsd meg azt. Végül tiszta vizes ruhával töröld át ismét. Fontos, hogy ne áztasd el az anyagot, mert az roncsoló hatású.

Kettő az egyben tisztító és ápoló keveréket is készíthetsz, ám azt jó, ha tudod, a műbőr nem természetes anyagként nem ápolható hatékonyan. Ez esetben az ápolás inkább esztétikai szempontból jelentős, mert megtartja a kanapé régi fényét, kellemes tapintását. Önts össze egy csésze olivaolajat kettő csésze ecettel, és egy mikroszálas törlőruha segítségével, körkörös mozdulatokkal kezeld a felületet. Az eredmény tiszta és kellemesen puha lesz.

Így takarítsd ki a vízforralót

A makacs vízkő egykettőre eltűnik, ha egy jó praktikát alkalmazol: következő cikkünkben találhatsz ilyet!

Ezt is szeretjük