7 pont a konyhában, ahol baktériumtelepek bújnak meg: sokan nem takarítják elég gyakran

Nem is gondolnád, milyen sok hely van, ahol kórokozók telepednek meg a konyhában.

GettyImages-488078069

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember sehol sem szeretne kórokozókat tudni maga körül, de az egyik legkényesebb terület mégis a konyha, hiszen itt készülnek az ételek, amelyeket a szájába vesz, elfogyaszt, és befolyásolják az egészségét.

Sajnos éppen ez az egyik helyiség, ahol a legtöbb baktérium megbújik. Ennek több oka is van. A legfőbb a romlandó ételek jelenléte, de ne feledkezz el a nyers húsról, a tojásról vagy éppen a zöldségekről és gyümölcsökről, amelyeket itt tisztítasz meg. A konyhát tehát fokozott odafigyeléssel kell takarítani - legalábbis kellene, ám sokan megfeledkeznek néhány pontról a helyiségben, amelyek így valóságos baktériumteleppé lesznek.

7 pont a konyhában, ahol hemzsegnek a bacik

Fogantyúk és érintőfelületek

A kórokozók mindenütt ott vannak, szó szerint: a helyiség ugyanis tele van olyan bútorokkal és eszközökkel, amelyeknek nyele vagy fogantyúja van, például a szekrény, a tűzhely vagy épp a hűtőszekrény. Bármi, amihez az ember keze hozzáér, baktériumteleppé lesz, hiszen az kézmosás előtt, után vagy ételkészítés közben is szennyezett, arról szalmonella-, E. coli baktérium, penész és más gombák kerülhetnek a felületekre. Ezeket tehát fontos mindennap letörölni fertőtlenítő kendővel, de főzés után különösen.

Charles Gerba mikrobiológus kifejezetten a hűtőajtó-fogantyúkra hívja fel a figyelmet. Gondolj csak bele: naponta hányszor nyitod és csukod a gép ajtaját mindig más-más ételekkel érintkezve? Valahányszor megfogja az ember, annyiszor landolhat rajta E. coli, szalmonella vagy más baktérium. A hűtőajtó a szakértő szerint mindennapos tisztításra szorul. Erre jó megoldást nyújt egy fertőtlenítő kendő, illetve spray, papírtörlő vagy törlőkendő segítségével. Ne feledd a megfelelő gyakoriságú mosogatószivacs-cserét!

Kávéfőző

Talán sokaknak az utolsók közt jutna eszébe, pedig a kávéfőzőn rengeteg kórokozó tanyázik. Nemcsak azért, mert megérintjük a fogóját, gombjait, hanem azért is, mert a kávéfőző ideális terep a baktériumok számára: nedves, párás, kívülről enyhén meleg. A Valenciai Egyetem kutatása szerint a kávéfőzőkben mintegy 67-féle baktérium tanyázik. Fontos, hogy a készüléket nap mint nap áttöröld fertőtlenítővel, és legalább hetente belül is fertőtlenítsd ecetes átmosással.

Mosogató

Bár a mosogatóban állandóan mosogatószeres víz csordogál, ez nem jelenti azt, hogy a mosogatót nem kell takarítani. Sokan ebben a tévhitben élnek, és hanyagolják vagy elodázzák a munka elvégzését. A National Sanitation Foundation International vizsgálatában ellenőrzött mosogatók 45%-ában volt E. coli vagy más coliform baktérium. A mosogató felületének és csöpögtetőjének fertőtlenítő tisztítása tehát mindennap, és főleg minden ételkészítés után esedékes. Ugyancsak kritikus pontok a lefolyó, a lefolyórács, az élek találkozása, illetve a csapok. Ezekre is érdemes fokozott figyelmet fordítani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szemetes

Andy Muirhead, mikrobiológus két hétköznapi szemeteskukát vizsgált meg egyhetes és kéthetes állapotában. A zsákokba egy-egy nagy, nedves vattapálcikát helyezett, és alaposan körbetörölgetett vele, majd laboratóriumban tenyésztette a rájuk ragadt kórokozókat. Az eredmények riasztóak, de különösen azok számára, akik nem ürítik kellő gyakorisággal a kukát, ugyanis minél tovább marad a szemetesben a zsák, annál több lesz benne a baktérium, és annál nagyobb az esélye, hogy a vele érintkező ember megkapja a megbetegedéshez szükséges dózist. Kivédhetetlen, hogy a szemetes oldala vagy fedele ne szennyeződjön be, ezért aztán az, aki sosem takarítja ki a kukáját, elképesztően sok baktériumot tenyészt benne.

Só- és borsszóró

Az ember nem is gondolná, milyen piszkos lehet a só- és borsszóró, ám a Virginiai Egyetem kutatói felhívják rá a figyelmet. Főzés és étkezés közben is meg-megfogjuk. Ilyenkor minden alkalommal más étellel szennyeződik, ezért fontos minden olyan alkalom után letörölni, amikor főzés közben vagy étkezés alatt használta valaki. A só- és borsszórót minimum heti egy alkalommal le kell törölgetni fertőtlenítő kendővel.

Büdös a hűtő?

Így szüntesd meg a szagot, és tégy róla, hogy ezentúl se legyen kellemetlen a hűtő bukéja!

Ezt tedd a hűtőbe, és nem lesz többet büdös: 6 vegyszermentes szagelszívó

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük