7 pont a konyhában, ahol baktériumtelepek bújnak meg: sokan nem takarítják elég gyakran

Nem is gondolnád, milyen sok hely van, ahol kórokozók telepednek meg a konyhában.

GettyImages-488078069
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember sehol sem szeretne kórokozókat tudni maga körül, de az egyik legkényesebb terület mégis a konyha, hiszen itt készülnek az ételek, amelyeket a szájába vesz, elfogyaszt, és befolyásolják az egészségét.

Sajnos éppen ez az egyik helyiség, ahol a legtöbb baktérium megbújik. Ennek több oka is van. A legfőbb a romlandó ételek jelenléte, de ne feledkezz el a nyers húsról, a tojásról vagy éppen a zöldségekről és gyümölcsökről, amelyeket itt tisztítasz meg. A konyhát tehát fokozott odafigyeléssel kell takarítani - legalábbis kellene, ám sokan megfeledkeznek néhány pontról a helyiségben, amelyek így valóságos baktériumteleppé lesznek.

7 pont a konyhában, ahol hemzsegnek a bacik

Fogantyúk és érintőfelületek

A kórokozók mindenütt ott vannak, szó szerint: a helyiség ugyanis tele van olyan bútorokkal és eszközökkel, amelyeknek nyele vagy fogantyúja van, például a szekrény, a tűzhely vagy épp a hűtőszekrény. Bármi, amihez az ember keze hozzáér, baktériumteleppé lesz, hiszen az kézmosás előtt, után vagy ételkészítés közben is szennyezett, arról szalmonella-, E. coli baktérium, penész és más gombák kerülhetnek a felületekre. Ezeket tehát fontos mindennap letörölni fertőtlenítő kendővel, de főzés után különösen.

Charles Gerba mikrobiológus kifejezetten a hűtőajtó-fogantyúkra hívja fel a figyelmet. Gondolj csak bele: naponta hányszor nyitod és csukod a gép ajtaját mindig más-más ételekkel érintkezve? Valahányszor megfogja az ember, annyiszor landolhat rajta E. coli, szalmonella vagy más baktérium. A hűtőajtó a szakértő szerint mindennapos tisztításra szorul. Erre jó megoldást nyújt egy fertőtlenítő kendő, illetve spray, papírtörlő vagy törlőkendő segítségével. Ne feledd a megfelelő gyakoriságú mosogatószivacs-cserét!

Kávéfőző

Talán sokaknak az utolsók közt jutna eszébe, pedig a kávéfőzőn rengeteg kórokozó tanyázik. Nemcsak azért, mert megérintjük a fogóját, gombjait, hanem azért is, mert a kávéfőző ideális terep a baktériumok számára: nedves, párás, kívülről enyhén meleg. A Valenciai Egyetem kutatása szerint a kávéfőzőkben mintegy 67-féle baktérium tanyázik. Fontos, hogy a készüléket nap mint nap áttöröld fertőtlenítővel, és legalább hetente belül is fertőtlenítsd ecetes átmosással.

Mosogató

Bár a mosogatóban állandóan mosogatószeres víz csordogál, ez nem jelenti azt, hogy a mosogatót nem kell takarítani. Sokan ebben a tévhitben élnek, és hanyagolják vagy elodázzák a munka elvégzését. A National Sanitation Foundation International vizsgálatában ellenőrzött mosogatók 45%-ában volt E. coli vagy más coliform baktérium. A mosogató felületének és csöpögtetőjének fertőtlenítő tisztítása tehát mindennap, és főleg minden ételkészítés után esedékes. Ugyancsak kritikus pontok a lefolyó, a lefolyórács, az élek találkozása, illetve a csapok. Ezekre is érdemes fokozott figyelmet fordítani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szemetes

Andy Muirhead, mikrobiológus két hétköznapi szemeteskukát vizsgált meg egyhetes és kéthetes állapotában. A zsákokba egy-egy nagy, nedves vattapálcikát helyezett, és alaposan körbetörölgetett vele, majd laboratóriumban tenyésztette a rájuk ragadt kórokozókat. Az eredmények riasztóak, de különösen azok számára, akik nem ürítik kellő gyakorisággal a kukát, ugyanis minél tovább marad a szemetesben a zsák, annál több lesz benne a baktérium, és annál nagyobb az esélye, hogy a vele érintkező ember megkapja a megbetegedéshez szükséges dózist. Kivédhetetlen, hogy a szemetes oldala vagy fedele ne szennyeződjön be, ezért aztán az, aki sosem takarítja ki a kukáját, elképesztően sok baktériumot tenyészt benne.

Só- és borsszóró

Az ember nem is gondolná, milyen piszkos lehet a só- és borsszóró, ám a Virginiai Egyetem kutatói felhívják rá a figyelmet. Főzés és étkezés közben is meg-megfogjuk. Ilyenkor minden alkalommal más étellel szennyeződik, ezért fontos minden olyan alkalom után letörölni, amikor főzés közben vagy étkezés alatt használta valaki. A só- és borsszórót minimum heti egy alkalommal le kell törölgetni fertőtlenítő kendővel.

Büdös a hűtő?

Így szüntesd meg a szagot, és tégy róla, hogy ezentúl se legyen kellemetlen a hűtő bukéja!

Ezt is szeretjük