Hogyan takarít egy mikrobiológus a kritikus helyeken? Így csináld te is, ha alapos akarsz lenni

A mikrobiológus tudja, mennyi szemmel láthatatlan kórokozó van egy lakásban: ő erre figyel a takarításban.

GettyImages-200130507-001

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A takarítás az ember mindennapjainak természetes része, ám most, a koronavírus-járvány idején hatványozottan fontos odafigyelni az otthoni higiéniára.

A betegségmegelőzés érdekében most nemcsak a máskor is természetes szinten kell takarítani, hanem sokkal alaposabban, hangsúlyt helyezve a lakásnak azokra a felületeire, használati tárgyaira is, melyeket gyakran használnak, érintenek lakói.

A mikrobiológus szerint a konyha nem kap elég figyelmet

Dr. Charles Gerba az Arizonai Egyetem mikrobiológusaként arra tette fel munkásságát, hogy az ember környezetében előforduló kórokozókat vizsgálja. A Good Housekeeping oldalán adott interjúban elmondta, melyek azok a tárgyak és felületek a lakásban, melyek takarításáról sokan megfeledkeznek, ám ő, mint a téma szakértője, sosem.

Dr. Gerba szerint sokan követik el azt a hibát, hogy otthonukban inkább a fürdő takarítására fordítanak figyelmet, és a konyhára kevesebbet. Ennek az az egyszerű oka, hogy az emberek zöme számára sokkal egyértelműbb, hogy a fürdőben időről időre átfogó, minden felületre kiterjedő fertőtlenítőtakarítást kell végezni. Viszont ugyanezt nem csinálják meg a konyhában, ahol emiatt rengeteg felület marad hosszú távon is érintetlenül, és csupán a mosogatót, az asztalt és a mikrót takarítják.

A fertőtlenítőtakarításnak a konyhában is minden egyes felületre, pulttól a szekrényig, mosogatón át az asztalig, mindenre ki kell terjednie. A mikrobiológus figyel erre, de valami egyébre külön is felhívta a figyelmet: a mosogatószivacsot kellő gyakorisággal szükséges cserélni. Mivel folyamatosan nedves, ételmaradékokkal találkozik, így pillatanok alatt elszaporodnak benne a baktériumok. Egy szivacsot maximum egy hónapig tanácsol használni.

Járványos időszakban a mosogatószivacsot az átlagosnál is gyakrabban érdemes cserélni, fertőtlenítés céljából akár napi szinten leönteni forrásban lévő vízzel.

Mi a helyzet a szakértő hűtőjével?

Az ember takarítja a fogóját, a rácsokat, de dr. Gerba otthoni hűtőszekrényének egy bizonyos részére különös figyelmet fordít: a hűtő fenekére, mert a rácsos polcokról minden ide hullik és csöppen le. Muszáj gyakran fertőtleníteni, hogy ne legyen kórokozótelep, vagy akár penészedés a hűtő aljában - így indokolt a szakértő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A felületeken ezt mindig nagyon figyeli

A mikrobiológus otthonában mindig figyel rá, hogy sem a konyhapulton, sem az asztalon vagy másutt semmi se legyen lecsöpögtetve, mert az táptalaj a baktériumoknak. Ha nem figyel rá az ember, könnyen előfordulhat, hogy pár órán belül egy ott felejtett csepp kellős közepébe teszi a kenyeret vagy más ételt, és a kórokozót pillanatokon belül beviszi a szervezetébe.

Kendőt vagy sprayt érdemes használni?

Most nagy a kereslet a fertőtlenítőszerekre, de ez akkor is így kell legyen, ha épp nincs semmilyen terjedő ragályos betegség. Most virucid, azaz vírusölő hatású szerekre van szükség, mivel az hatékony lehet a koronavírus elpusztítására is a felületeken.

Dr. Gerba mikrobiológusként a fertőtlenítőkendők mellett teszi le a voksát. Az emberek számára praktikusabb lehet, mert a spray-k hatóideje körülbelül tíz másodperc a nedvesítés után, amit aligha várják meg törlés előtt. Ha mégis megteszik, úgy a spray-k is beválhatnak, de alaposan kell permetezni és türelemmel kivárni a tíz másodpercet.

Amit viszont sosem tenne a mikrobiológus: óriási hiba egyetlen darab nedves kendővel - egyetlen öblítetlen törlőronggyal is - végigmenni a lakáson, mert az ember széthordhatja a kórokozókat a lakásban.

Konyharuhákról és kéztörlőkről

A mikrobiológus ezekre is kritikus pontoként tekint otthonában. Ezek a textilek, mivel napi többször használatosak, folyamatosan nedvesek, nyirkosak, így fészket adnak a kórokozók számára.

Dr. Gerba otthonában szívesebben használ papírtörlőt, és mindenki másnak is ezt javasolja. Tanácsa főként most, a járvány idején megszívelendő lehet. Ha valaki mégsem térne át, akkor alaphelyzetben a kéztörlőket és konyharuhákat heti 1-2 alkalommal váltani kell. Járványos időszakban az az ideális, ha mindennap másik törölközőt helyez ki az ember. Ezeket a textileket fontos mindig magas, 60-90 fokos vízben mosni.

A szatyrokat sem feledi, mert tele vannak kórokozókkal

A szakértő a textil bevásárlószatyrokra is kiemelt figyelmet fordít, hiszen nap nap után viszi magával az ember, és fogja meg ugyanazzal a kézzel, amellyel a buszon kapaszkodott, a boltkilincset és kosarat érintette, és a pénzt fogta. Ráadásul a szatyrokba általában válogatás nélkül, ömlesztve kerülnek bele a megvásárolt termékek, nyers hús, földes zöldségek, tejtermékek és egyebek. Ha zacskóban is vannak, a textilszatyor belülről is szennyeződik.

Nagyon fontos, hogy a szatyrokat minimum heti rendszerességgel kimossa az ember. A szakértő saját családjában bevált praktikát is megosztott: több textilszatyruk is van, és a különböző kategóriába eső termékeket különböző szatyrokban viszik haza. Így elkerülhető, hogy a termékek - nyersek és készek, nedvesen és szárazak, csomagoltak és nem csomagoltak - találkozzanak, és szennyezzék egymást.

Néhány fontos felület, tárgy és kritikus pont a sok közül otthonunkban, melyről sokan megfeledkeznek, és néhány praktikus tanács. Különösen a koronavírus idején hatványozott figyelemmel érdemes takarítani, hogy az ember a lehető legtöbbet megtegye a betegség megelőzése érdekében.

Képek: Getty Images.

Forrás linkje.

Ezt is szeretjük