Hogyan takarít egy mikrobiológus a kritikus helyeken? Így csináld te is, ha alapos akarsz lenni
A mikrobiológus tudja, mennyi szemmel láthatatlan kórokozó van egy lakásban: ő erre figyel a takarításban.

GettyImages-200130507-001
Ez is érdekelhet

A jótékonyság ősszel sem áll meg (x)

Kukkants be az Illatszertárba! (x)

Nem szereti a gyerek a zöldséget, mit tegyünk? (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Amikor a tehetség és a középszerűség összecsap - Szily Nóra az Amadeus két főszereplőjével beszélgetett

A legropogósabb héjú, legpuhább kifli - A gyerekkorba repít vissza

A jótékonykodás legegyszerűbb formái: ha segíteni szeretnél, de nem tudod, hogyan állj neki

beauty and style

Ugyanazt a pulóverruhát viseli 15 alkalommal a nő, de mindig másképp fest benne: nem kell sok a nőiességhez »

Kate Moss mindenkit meglepett: elegáns ékszereket inspirált a vagányságáról híres 46 éves modell »

Dúsabbá és selymesebbé varázsolja a hajat a cassiapor: újjászületnek tőle a tincsek »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A takarítás az ember mindennapjainak természetes része, ám most, a koronavírus-járvány idején hatványozottan fontos odafigyelni az otthoni higiéniára.

A betegségmegelőzés érdekében most nemcsak a máskor is természetes szinten kell takarítani, hanem sokkal alaposabban, hangsúlyt helyezve a lakásnak azokra a felületeire, használati tárgyaira is, melyeket gyakran használnak, érintenek lakói.

A mikrobiológus szerint a konyha nem kap elég figyelmet

Dr. Charles Gerba az Arizonai Egyetem mikrobiológusaként arra tette fel munkásságát, hogy az ember környezetében előforduló kórokozókat vizsgálja. A Good Housekeeping oldalán adott interjúban elmondta, melyek azok a tárgyak és felületek a lakásban, melyek takarításáról sokan megfeledkeznek, ám ő, mint a téma szakértője, sosem.

Dr. Gerba szerint sokan követik el azt a hibát, hogy otthonukban inkább a fürdő takarítására fordítanak figyelmet, és a konyhára kevesebbet. Ennek az az egyszerű oka, hogy az emberek zöme számára sokkal egyértelműbb, hogy a fürdőben időről időre átfogó, minden felületre kiterjedő fertőtlenítőtakarítást kell végezni. Viszont ugyanezt nem csinálják meg a konyhában, ahol emiatt rengeteg felület marad hosszú távon is érintetlenül, és csupán a mosogatót, az asztalt és a mikrót takarítják.

A fertőtlenítőtakarításnak a konyhában is minden egyes felületre, pulttól a szekrényig, mosogatón át az asztalig, mindenre ki kell terjednie. A mikrobiológus figyel erre, de valami egyébre külön is felhívta a figyelmet: a mosogatószivacsot kellő gyakorisággal szükséges cserélni. Mivel folyamatosan nedves, ételmaradékokkal találkozik, így pillatanok alatt elszaporodnak benne a baktériumok. Egy szivacsot maximum egy hónapig tanácsol használni.

Járványos időszakban a mosogatószivacsot az átlagosnál is gyakrabban érdemes cserélni, fertőtlenítés céljából akár napi szinten leönteni forrásban lévő vízzel.

Mi a helyzet a szakértő hűtőjével?

Az ember takarítja a fogóját, a rácsokat, de dr. Gerba otthoni hűtőszekrényének egy bizonyos részére különös figyelmet fordít: a hűtő fenekére, mert a rácsos polcokról minden ide hullik és csöppen le. Muszáj gyakran fertőtleníteni, hogy ne legyen kórokozótelep, vagy akár penészedés a hűtő aljában - így indokolt a szakértő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem kell kimozdulnod otthonról, elvisszük neked kedvenc termékeidet!

Különleges meglepetést küldenél valamely családtagodnak? Betegség kerülget, de nem szeretnél orvoshoz menni? Unatkozol már otthon, de nem tudod, mivel üsd el az időt? A FeminaShopban megoldást találsz ezekre a kérdésekre!

Webshopunkban divat, egészség, szépségápolás és otthon kategóriában kínálunk termékeket a kortalan ékszerektől, az egészségügyi gyorstesztek és 100%-os tisztaságú illóolajokon át az izgalmasabbnál izgalmasabb könyvekig. Legnépszerűbb termékeinket itt találod.
 

Promóció

A felületeken ezt mindig nagyon figyeli

A mikrobiológus otthonában mindig figyel rá, hogy sem a konyhapulton, sem az asztalon vagy másutt semmi se legyen lecsöpögtetve, mert az táptalaj a baktériumoknak. Ha nem figyel rá az ember, könnyen előfordulhat, hogy pár órán belül egy ott felejtett csepp kellős közepébe teszi a kenyeret vagy más ételt, és a kórokozót pillanatokon belül beviszi a szervezetébe.

Kendőt vagy sprayt érdemes használni?

Most nagy a kereslet a fertőtlenítőszerekre, de ez akkor is így kell legyen, ha épp nincs semmilyen terjedő ragályos betegség. Most virucid, azaz vírusölő hatású szerekre van szükség, mivel az hatékony lehet a koronavírus elpusztítására is a felületeken.

Dr. Gerba mikrobiológusként a fertőtlenítőkendők mellett teszi le a voksát. Az emberek számára praktikusabb lehet, mert a spray-k hatóideje körülbelül tíz másodperc a nedvesítés után, amit aligha várják meg törlés előtt. Ha mégis megteszik, úgy a spray-k is beválhatnak, de alaposan kell permetezni és türelemmel kivárni a tíz másodpercet.

Amit viszont sosem tenne a mikrobiológus: óriási hiba egyetlen darab nedves kendővel - egyetlen öblítetlen törlőronggyal is - végigmenni a lakáson, mert az ember széthordhatja a kórokozókat a lakásban.

Konyharuhákról és kéztörlőkről

A mikrobiológus ezekre is kritikus pontoként tekint otthonában. Ezek a textilek, mivel napi többször használatosak, folyamatosan nedvesek, nyirkosak, így fészket adnak a kórokozók számára.

Dr. Gerba otthonában szívesebben használ papírtörlőt, és mindenki másnak is ezt javasolja. Tanácsa főként most, a járvány idején megszívelendő lehet. Ha valaki mégsem térne át, akkor alaphelyzetben a kéztörlőket és konyharuhákat heti 1-2 alkalommal váltani kell. Járványos időszakban az az ideális, ha mindennap másik törölközőt helyez ki az ember. Ezeket a textileket fontos mindig magas, 60-90 fokos vízben mosni.

A szatyrokat sem feledi, mert tele vannak kórokozókkal

A szakértő a textil bevásárlószatyrokra is kiemelt figyelmet fordít, hiszen nap nap után viszi magával az ember, és fogja meg ugyanazzal a kézzel, amellyel a buszon kapaszkodott, a boltkilincset és kosarat érintette, és a pénzt fogta. Ráadásul a szatyrokba általában válogatás nélkül, ömlesztve kerülnek bele a megvásárolt termékek, nyers hús, földes zöldségek, tejtermékek és egyebek. Ha zacskóban is vannak, a textilszatyor belülről is szennyeződik.

Nagyon fontos, hogy a szatyrokat minimum heti rendszerességgel kimossa az ember. A szakértő saját családjában bevált praktikát is megosztott: több textilszatyruk is van, és a különböző kategóriába eső termékeket különböző szatyrokban viszik haza. Így elkerülhető, hogy a termékek - nyersek és készek, nedvesen és szárazak, csomagoltak és nem csomagoltak - találkozzanak, és szennyezzék egymást.

Néhány fontos felület, tárgy és kritikus pont a sok közül otthonunkban, melyről sokan megfeledkeznek, és néhány praktikus tanács. Különösen a koronavírus idején hatványozott figyelemmel érdemes takarítani, hogy az ember a lehető legtöbbet megtegye a betegség megelőzése érdekében.

Képek: Getty Images.

Forrás linkje.

Ezt is szeretjük