Nem lesz büdös a lefolyó, ha ezt öntöd bele: mosogatódezodor 2 egyszerű összetevőből
A mosogató lefolyója könnyen bebüdösödik, de szerencsére van, amivel ez megelőzhető.

GettyImages-157650295
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Végtelenül kiábrándító, amikor ételkészítés közben megcsap egy rossz szag a konyhában: a kellemetlenség forrása gyakran a mosogató lefolyója.

Az okot talán magyarázni sem kell. Az edények megtisztításakor zsír, olaj és ételmaradékok kerülnek a lefolyóba, gyümölcsök és zöldségek megmosásakor apró levélkék kerülhetnek bele, a teafőző tisztításakor pedig teafű is tetézi a problémát. Szerencsére egy alapos tisztítás segít a dolgon, és hogy hosszú távon is friss, szagtalan, mi több, illatos maradjon a lefolyó, egy pofonegyszerű mosogatódezodor is bevethető.

Így tisztítsd meg

Először is szedegesd ki a lefolyóból az összes látható maradékot! Forralj egy edényben fél liter vizet, és ha már lobog, lassan öntsd a lefolyóba a felét, majd hagyd állni pár percig!

Míg vársz, mérj ki fél csészényi szódabikarbónát és egy csésze almaecetet. Előbb szórd a port a lefolyóba, várj picit, majd zúdítsd rá az almaecetet, és hagyd a szert 20 percig dolgozni. Végül ismét forralj vizet, és öntsd a lefolyóba!

Ha a lefolyó működik, csupán büdös, akkor egyszer is elég elvégezni a műveletet, de ha makacs dugulás is fennáll, meg is ismételheted. Elhárításában az is segíthet, ha egy pumpa segítségével is besegítesz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Illatosítsd házi dezodorral

Nagyon egyszerű elkészíteni, mégis remek segítség a mosogató szagtalanságának megőrzésében a mosogatódezodor, amelyhez mindössze két összetevő kell: szódabikarbóna és választott illóolaj.

Az illóolaj megválasztása fontos mozzanat, hiszen jó, ha alkalmazkodik a helyiség jellegéhez. Jó választás lehet például a narancs-, citrom- és az eukaliptusz-illóolaj is. Ha mégis ragaszkodnál valamilyen virágillathoz, a finom és visszafogott levendula tökéletes döntés lehet.

Egy csészényi szódabikarbónához adj 30 csepp illóolajat úgy, hogy közben folyamatosan kevered a port. Ez abban segít, hogy az illóolaj tökéletesen el tudjon oszlani benne. Ha elkészültél, töltsd a keveréket egy zárható üvegbe. A mosogatódezodort tartsd kéznél, hogy minden mosogatás után, de legalább mindennap egyszer szórhass egy kanállal a lefolyóba.

Fontos, hogy ne csak az illatosítással törődj, hanem a lefolyó tisztaságát is tartsd fenn. Próbálj ügyelni rá, hogy ne kerüljön sok ételmaradék a csőbe, és a mosogatást követően távolítsd el az esetleges ételdarabokat a lefolyó rácsáról. Az is fontos, hogy növényi részek vagy húsdarabok se felejtődjenek benne, hiszen azok hamar rothadásnak indulnak.

Mi mosható mosogatógépben?

A mosogatógép áldás, de nemcsak a tányérmosás miatt: számos más dolog is megtisztítható benne. A következő cikkből kiderül, hogy mi.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük