Így lesz újra makulátlan a vízköves mosdó: nem kell hozzá agresszív tisztítószer

A mosdó hamar vízköves lesz, de a takarítás mesésen könnyű lehet.

GettyImages-518432126
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy tiszta mosdókagylónál üdítő kezet mosni, míg egy koszosnál nem kellemes. A takarítás azonban nem elegendő, hiszen a felületen megtapadó vízkő is komoly esztétikai problémát jelent.

A legtöbben nem tudják pontosan, mi a vízkő. A fehér lerakódást a csapvízből kioldódó ásványi anyagok, só, kalcium vagy magnézium-karbonát teszik. Míg a vízkő jelentléte nem káros, csak bosszantó, a vegyszerek, amelyekkel sokan megpróbálják eltávolítani azt, agresszív szerek. Ezeket érdemes elkerülni, és inkább egy házi megoldással próbálkozni.

A mosdókagyló vízkőtelenítése

Nem kell hozzá bolti szer, sem erős suvickolás, amitől karcos vagy fényét vesztett lehet a mosdókagyló felülete. Elég csak néhány, a háztartásban is előforduló összetevő, melyből remek vízkőtelenítő szer keverhető. Három keverékvariációt ismertetünk.

1. variáció

Hozzávalók:

  • Ecet
  • Citromsav
  • Teafaolaj

Önts egy edénybe egy csésze 20 százalékos ecetet, fél csésze citromsavat és 3 evőkanál fertőtlenítő hatású teafaolajat. 

2. variáció

Hozzávalók:

  • Citromsav
  • Víz
  • Citromillóolaj

250 milliliter vízbe tegyél 2 evőkanál citromsavat és 20 csepp citrom illóolajat.

A cikk az ajánló után folytatódik

3. variáció

Hozzávalók:

  • Ecet
  • Citromlé

Keverj el egy csésze 20 százalékos ecetet egy csésze citromlével! A lé lehet üveges vagy facsart is, utóbbi esetén érdemes leszűrni azt, mert a spriccelőflakon eltömődhet a rosttól.

Így használd a házi szert

Bármelyiket is készíted el a három közül, a kész keveréket töltsd spriccelőfejes flakonba, majd permetezd be a mosdót, és hagyd 20 percig hatni a mixet. Ezután egy egyszerű szivacs, makacsabb vízkő esetén puha kefe segítségével menj végig a felületen, végül tiszta vizes ruhával töröld le azt. A mosdókagyló ismét gyönyörűen ragyoghat.

Fertőtlenítő felülettisztító házilag

Bármikor előfordulhat, hogy az ember kifogy a takarítószerekből, de nem szaladna le a boltba. Ilyenkor pár egyszerű összetevőből házilag is lehet fertőtlenítő hatású felülettisztítót keverni.

Ezt is szeretjük