Milyen gyakran kell tisztítani a vízforralót? Így vízkőtelenítsd gyorsan, ecet nélkül

A vízforraló tisztítása bizonyos időnként tanácsos, hiszen vízkő rakódik le benne.

GettyImages-1272550000
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mindennapos használat során előbb-utóbb vízkő lepi el a vízforralót, melyet a vízből lerakódott sók, kalcium- és magnézium-karbonát tesz.

A kannát fontos időről időre kitisztítani: a két sarkalatos kérdés az, hogy milyen gyakran, és mivel.

A vízforraló-tisztítás gyakorisága

A vízforraló tisztítását nem érdemes elhanyagolni, hiszen a vízkő, a csúnya, fehér réteg a melegítések során fel-felválik, darabjai a vízbe is kerülhetnek, ami nagyon nem gusztusos látvány, és sem a bögrében, sem a babatápszerben nem látná viszont az ember.

A takarításra két-három hetente legalább szükség van. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha a forraló egy ideje nem volt használatban, és állt, hiszen a tisztítás nemcsak a vízkövet távolítja el, hanem kicsit fel is frissíti a kanna belsejét.

Mivel érdemes végezni a tisztítást?

Bár sokan az ecetre esküsznek, mások ódzkodnak tőle, mivel az ecet nagyon büdös, és a kanna több forralásos öblítés árán veszíti csak el a szagát.

Tisztítás citromsavval  - Jó megoldás a citromsav, mely egyáltalán nem hagy kellemetlen szagot maga után. Félkannányi vízbe két kanál citromsavat szükséges tenni és felforralni azt, majd 15-20 percig állni hagyni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha az idő lejárt, a keveréket tiszta vízre kell cserélni, majd ismét felforralni. A kanna ezután már használható is, és tökéletesen vízkőmentes.

Tisztítás citromlével - Egy másik kiváló módszer a citromleves tiszítás. Csupán 30 ml citromlé kell hozzá, melyet fél liter vízben kell felforralni. Ha kész, a folyadék a kannában hűljön ki, ugyanis amíg áll, addig is oldódik a vízkő. A citromos átmosást érdemes egy natúr vizessel zárni.

Kólás trükk - a kóla köztudottan remek eszköz a takarításban, hiszen savtartalma miatt oldja a szennyeződéseket és a vízkő ellen is hatékony. Ez is szóba jöhet a vízforraló megtisztításakor. Az üdítőt azonban nem kell felforralni, hiszen az felhabozhat, és a zárt kannában túlnyomás is keletkezhet a szénsav miatt. A kólát csupán bele kell önteni a forraló maximális kapacitásáig, és 2-3 órára állni hagyni. Végül két tiszta vizes forralással a vízkő után a kóla is maradéktalanul eltávolítható.

Fertőtlenítő felülettisztító házilag

Bármikor előfordulhat, hogy az ember kifogy a takarítószerekből, de nem szaladna le a boltba. Ilyenkor pár egyszerű összetevőből házilag is lehet fertőtlenítő hatású felülettisztítót keverni.

Ezt is szeretjük