Milyen gyakran kell tisztítani a vízforralót? Így vízkőtelenítsd gyorsan, ecet nélkül

A vízforraló tisztítása bizonyos időnként tanácsos, hiszen vízkő rakódik le benne.

Vízforraló tisztítás gyakorisága
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mindennapos használat során előbb-utóbb vízkő lepi el a vízforralót, melyet a vízből lerakódott sók, kalcium- és magnézium-karbonát tesz.

A kannát fontos időről időre kitisztítani: a két sarkalatos kérdés az, hogy milyen gyakran, és mivel.

A vízforraló-tisztítás gyakorisága

A vízforraló tisztítását nem érdemes elhanyagolni, hiszen a vízkő, a csúnya, fehér réteg a melegítések során fel-felválik, darabjai a vízbe is kerülhetnek, ami nagyon nem gusztusos látvány, és sem a bögrében, sem a babatápszerben nem látná viszont az ember.

A takarításra két-három hetente legalább szükség van. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha a forraló egy ideje nem volt használatban, és állt, hiszen a tisztítás nemcsak a vízkövet távolítja el, hanem kicsit fel is frissíti a kanna belsejét.

Mivel érdemes végezni a tisztítást?

Bár sokan az ecetre esküsznek, mások ódzkodnak tőle, mivel az ecet nagyon büdös, és a kanna több forralásos öblítés árán veszíti csak el a szagát.

Tisztítás citromsavval  - Jó megoldás a citromsav, mely egyáltalán nem hagy kellemetlen szagot maga után. Félkannányi vízbe két kanál citromsavat szükséges tenni és felforralni azt, majd 15-20 percig állni hagyni.

Ha az idő lejárt, a keveréket tiszta vízre kell cserélni, majd ismét felforralni. A kanna ezután már használható is, és tökéletesen vízkőmentes.

Tisztítás citromlével - Egy másik kiváló módszer a citromleves tiszítás. Csupán 30 ml citromlé kell hozzá, melyet fél liter vízben kell felforralni. Ha kész, a folyadék a kannában hűljön ki, ugyanis amíg áll, addig is oldódik a vízkő. A citromos átmosást érdemes egy natúr vizessel zárni.

Kólás trükk - a kóla köztudottan remek eszköz a takarításban, hiszen savtartalma miatt oldja a szennyeződéseket és a vízkő ellen is hatékony. Ez is szóba jöhet a vízforraló megtisztításakor. Az üdítőt azonban nem kell felforralni, hiszen az felhabozhat, és a zárt kannában túlnyomás is keletkezhet a szénsav miatt. A kólát csupán bele kell önteni a forraló maximális kapacitásáig, és 2-3 órára állni hagyni. Végül két tiszta vizes forralással a vízkő után a kóla is maradéktalanul eltávolítható.

Fertőtlenítő felülettisztító házilag

Bármikor előfordulhat, hogy az ember kifogy a takarítószerekből, de nem szaladna le a boltba. Ilyenkor pár egyszerű összetevőből házilag is lehet fertőtlenítő hatású felülettisztítót keverni.

Így keverj házilag fertőtlenítő felülettisztítót, ha nem mennél boltba

Ha elfogyna, házilag is lehet felülettisztítót keverni.

Elolvasom
Ezt is szeretjük