10 dolog, amit soha ne tegyél a kályhába, kandallóba: károsítja az egészséget

Ha olyasmi kerül a tűzre, aminek nem lenne szabad, káros anyagok szabadulnak fel.

Mit nem szabad a kályhába tenni?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A rezsicsökkentés módosítása után sokan váltották fatüzelésű kályhára, kandallóra a korábbi gáz- vagy elektromos fűtésüket.

Kellően száraz és megfelelő minőségű tűzifát azonban nem könnyű és nem is két forint beszerezni, és bár a hatósági ár elsőre jó lehetőségnek hangzik, a szállítás és feldaraboltatás miatt a tűzifa végül akár a duplájába is kerülhet. Abba a hibába mégsem szabad beleesni, hogy az ember tüzelésre alkalmas anyagok helyett - fa, pellet -mindenféle oda nem illő dologgal tömje a kályhát, kandallót. Fontos megjegyezni, hogy egyesek nem a fűtőanyagban való szűkölködés miatt, hanem azért hánynak a tűzre oda nem illő dolgokat, mert afféle megsemmisítőként hasznosítják azt. Bármi is a motiváció, erre nem kerülhet sor, hiszen az nemcsak a fűtőberendezésnek árt, hanem az egészségre is káros

Mit nem szabad a tűzre tenni?

Hiába éghető, sok dolog mégsem égethető, ezért semmiképp nem ajánlott a tűzre dobni, esetleg gyújtósként használni.

Ne kerüljön a tűzre:

  • vegyszerrel kezelt, például festett vagy lakkozott fa,
  • farostlemez,
  • bútorlap,
  • műanyag tárgyak,
  • gumitárgyak, 
  • használt zsiradék,
  • olaj,
  • fáradt olaj,
  • háztartási hulladék,
  • textil, például törlőrongy vagy ruhanemű.

Sajnos van, aki még a megunt cipőjét, táskáját is a tűzre rakja. Okosabb megoldás ezeket összegyűjteni, és ha még hordhatók, akkor leadni egy szegényeknek gyűjtő alapítványnál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi történik, ha ezek a tűzre kerülnek?

Ha a sorolt dolgok közül kerül valami a kályhába vagy kandallóba, a belőlük felszabaduló anyagok károsítják a fűtőberendezés belsejét, sőt a füstjáratokban is lerakódnak. Már egy leheletvékony koromréteg is rontja a kályha, illetve kandalló hatásfokát, élettartamát, sőt akár tönkre is teheti azt. Égetés közben folyékony kátrányok is képződhetnek, melyek örökre beleivódnak a csempe- és a bélésanyagokba.

Ami pedig ennél is komolyabb fenyegetést jelent, az az egészségre gyakorolt hatás. Az oda nem illő holmik égetése közben felszabaduló anyagok ugyanis belélegezve az ember egészségét is károsítják. Fontos tehát, hogy a kályhába és kandallóba csak valódi tüzelőanyag kerüljön, és semmi más, aminek a hulladékudvarban lenne a helye.

Hogy kell jól begyújtani?

A láng gyorsabban feléled, a tűz tovább tart: így kell helyesen begyújtani.

Hogyan kell jól begyújtani a kályhába, kandallóba? Így rakd a tűzifát, hogy hamar lángra kapjon

A tűz akkor gyullad hamar és tart soká, ha megfelelően rakod.

Elolvasom
Ezt is szeretjük