Nem annyiba kerül a fa, amennyit a hatósági ár ígér: sokan nem számolnak a többletköltségekkel
Nem csak annyiról van szó, hogy meg kell venni a tűzifát.

GettyImages-509446611
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miután a kormány változtatott a rezsicsökkentésen, sokan döntöttek úgy, hogy az eddigi fűtési módszerüket feladják, és fa- vagy vegyes tüzelésre váltanak.

A módosítás értelmében ugyanis megállapítottak egy fogyasztási limitet, mely felett úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetni. A limit évi 1729 köbméter földgázból és 2523 kWh villamosenergiából, - ezeket pedig akár gáz-, akár elektromos fűtés esetén nagyon könnyű túllépni a hideg hónapokban.

A hatósági áras fa valódi ára

Csakhogy azok sem nyugodhatnak meg, akik a fa- vagy vegyes tüzelés mellett döntöttek. Nemcsak azért, mert a kandalló-, illetve kályhakészítő vállalkozások ajtajánál kígyóznak a sorok, vagy mert a fával fűtő berendezések ára eleve horror magasságokba szökött.

Azért is, mert a hatósági áras tűzifa a nagyfokú érdeklődés miatt igen nehezen, kilométeres előjegyzési lista szerint érhető el, bizonyos erdészetekben pedig már csak a jövő évre ígérik a vásárlóknak. Végül pedig, mert ha valaki hozzá is jut a fájához, az ára egyáltalán nem annyira fog kijönni, mint ahogyan azt az emberek előzetesen kalkulálják.

A hatósági áras tűzifaprogramról korábban mi is írtunk. Ennek értelmében  az állami erdőgazdaságoknál termelt tűzifa hatósági áron érhető el. A keménylombos fa köbmétere 30 ezer, a lágylombosé 19 ezer forint, és maximum 10 erdei köbméter vehető belőlük, beszámítva az év korábbi, május óta tartó szakaszában vásárolt fát is.

Az erdei köbméter  1 méter hosszúságú feldolgozatlan farönkökből rakott 1,7 méter magasságú farakás, mely fajtától és nedvességétől függően 5-7 mázsa.  Az erdészetekben ugyanakkor - szemben a Tüzépekkel - a fa nem szabályosra van darabolva, hanem nagyobb, szabálytalan formákra, így a 10 erdei köbmétert nehezen, és sokszor üres terekkel tudják csak kitölteni. Ez már eleve jelent némi ablakon kidobott pénzt, de ez még nem minden.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fa kifizetése után az ember újra és újra a zsebébe kell hogy nyúljon. Egyrészt a rönköket el kell szállítania az erdészetből. Hacsak nincs rá lehetősége saját jármű segítségével, akkor szállítókat kell megbíznia vele, ami rakodási és fuvarköltségekkel együtt több tíz ezres kiadás.  Végül az udvarban landoló fát fel is kell vágatni valakivel, aki szintén borsos órabért kérhet.

Az előzőleg még jó lehetőségnek tűnő hatósági áras tűzifa költsége így végül akár dupla vagy többszörös is lehet. Már ha valaki van olyan szerencsés, hogy még idén hozzájut a tüzelőjéhez.

Rezsicsökkentés saját kezűleg

Hogyan tehetsz azért, hogy a rezsid kevesebb legyen? Korábbi cikkünkben saját kezűleg megoldható ötleteket adtunk.

Ezt is szeretjük