Milyen hulladékot kell a hulladékudvarban leadni? Nem minden kerülhet a kukákba

Vannak olyan szemetek, amik kifejezetten károsak a környezetre nézve, így érdemes tájékozódni a legközelebbi hulladéktároló hollétéről.

hulladéklerakó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A környezeti értékek védelme kéz a kézben jár a szelektív hulladékgyűjtéssel. A különböző kategóriák egy része a hulladékudvarokban köt ki. Nem mindenki tudja azonban, mi kerülhet oda.

A szelektív vagy lebomló anyagoknak készült hulladéktárolók sokkal elérhetőbb közelségben vannak, mint azt sokan gondolják. Akinek fontos a környezet védelme, nem csak ezek elhelyezkedésével érdemes tisztában lennie, hanem azzal is, a termelt hulladékok közül melyik gyűjthető szelektálva. A hulladékudvarok szolgáltatásait ugyancsak érdemes igénybe venni, ha olyan keletkezik a háznál, melyet azok fogadnak be.

A hulladékudvarokban leadható szemét

A hulladékudvarokban olyan hulladékokat lehet leadni, amik újrahasznosíthatóak, vagy ártalmatlanítani kell őket. Ide tartozik például a műanyag illetve fém csomagolási hulladék, a fehér- és színes üveg, a tetrapak italos kartonok, a hungarocell, az elektromos és elektronikai hulladék, használt ruha, építési hulladék, elemek, kis- és gépjármű-akkumulátorok, a sérült napelem, a fénycsövek, használt étolaj, sütőzsiradék és azok flakonjai, gépkocsiba töltendő folyadékok, szóróspray-flakonok, veszélyes tisztító- és mosószerek, valamint a fáradt olaj. A teljes lista ide kattintva található meg.

hulladékudvar felülről
Fotó: Arctic-Images / Getty Images Hungary

A hulladékudvarokba csak szelektíven, egymástól külön szállíthatóak a csomagolási hulladékok, a lakossági veszélyes hulladékok és a speciális hulladékok.

Csomagolási hulladék

A csomagolási hulladékok csoportjába tartoznak a papírok, annak minden formája kezdve az újságoktól a csomagolópapíron át egészen a kisebb méretű papírdobozokig. Ezeket külön kell gyűjteni a hullámpapíroktól és a nagyobb kartondobozoktól.

kartondoboz
Fotó: imaginima / Getty Images Hungary

A kategória részeit képezik a műanyagok is, melybe kizárólag a PET-palackok és a kupakjai, a PP- és HDPE-flakonok, szatyrok, LDPE-fóliák tartoznak bele. A hungarocellt külön kell leadni.

A fémek, mint a dobozos italok és a konzervdobozok szintén leadhatóak a gyűjtőnél, illetve külön csomagolva a színes és a fehér üvegek is. Természetesen sok üveg visszaváltható, így az is megoldás lehet, ha a vásárlás helyszínére viszed vissza az üvegvisszaváltóba, vagy a kasszánál, vevőszolgálatnál kérsz segítséget.

Veszélyes hulladék

A veszélyes hulladékok közül megkülönböztetnek elektromos hulladékot, ilyenek a mosógép, a hajszárító, a vasaló vagy a fűnyíró. Külön kategóriába tartoznak viszont az elektronikai hulladékok, amibe a számítógép, nyomtató, monitor, mobiltelefon, hifiberendezés, televízió, rádió, videókamera és a fényképezőgép tartozik az FKF leírása szerint.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezenkívül érdemes figyelembe venni, hogy minden világítótestet külön kell gyűjteni, ahogy szárazelemektől és akkumulátoroktól is elkülönítendő az autóba való savas akkumulátor. Az olajos flakon és a belőle elhasznált sütőzsiradék vagy olaj szintén nem keveredhet a kocsihoz szükséges olajjal és tartójával.

Helyenként leadható hulladékok

Létezik a hulladékoknak olyan fajtája, ami nem adható le akármelyik hulladékudvarban, csak bizonyosakban. Ilyenek a gépkocsialkatrészek, gépkocsikellékek - természetesen külön szelektálva -, mint a gumiabroncsok, a jól lezárt, előre becsomagolt olajszűrők, a fékfolyadék és a fagyálló folyadék. Ugyanez érvényes a növényvédő szerekre és a veszélyes anyagokat tartalmazó mosó- és tisztítószerekre is.

Ide tartoznak mind az oldószeres, mind pedig a vízbázisú festékhulladékok, a zöldhulladékok és a veszélyes hulladékot nem tartalmazó építési vagy bontási törmelék és a lomok is.

Ugyan ezek speciális hulladékudvarokat igényelnének, Budapesten több helyen is van lehetőség a leadásukra kellően becsomagolt és elkülönített hulladék esetén, így például a 15. kerületi Károlyi Sándor út 166. címen, ám a kapacitásról mindig érdemes telefonon előzetesen érdeklődni.

A komposztálható hulladék

Bármennyire meglepő, a konyhában a főzés során rengeteg újrafelhasználható hulladék landol a kommunális szemét közé. Többek között a remek komposztálható anyagok, így a zöldségek és gyümölcsök héja, szára és levele. A kerti munkák elvégzése során az egyébként haszontalannak tűnő zöld hulladékok, mint a faágak, gallyak, fanyesedék, levelek, lenyírt-lekaszált fű is ebbe tartozik.

A 10 centiméternél kisebb ágakat a zöldhulladékos zsákba, az egy méter körüli faágakat pedig összekötve a zsákok mellé lehet helyezni, hogy elszállítsák. Noha szerves hulladéknak minősülnek az állati maradványok is, azokat nem tudják ilyen formán újrahasznosítani, éppúgy, mint a megmaradt egyéb élelmiszert sem.

zöldhulladék
Fotó: Visual Art Agency / Getty Images Hungary

Budapesten az FKF honlapja szerint azok a zsákok nem kerülnek elszállításra, amikben nem oda illő hulladékot is találnak. Nem csak a fővárosban, de országszerte léteznek zöldhulladék-lerakók, ahova saját kezűleg is el lehet szállítani a szerves hulladékot. Budapesten kettő helyre, a 15. kerületi Károlyi Sándor út 166. vagy a Nagytétényi út 341-343. címre lehet vinni. Illetve elszállítást is lehet kérni, nagymértékű felhalmozódás esetén pedig konténert is kiszállítanak a szükséges területre. Természetesen, akinek van módja, saját maga is komposztálhatja az ilyen jellegű szemetet.

Szemétből épített házat a 78 éves férfi: nézd meg kívül-belül

A projekt célja felhívni a figyelmet a mértéktelen pazarlásra. Nézd meg képeken, hogy néz ki a szemétház kívül, és milyen belül - az alkotó még a szobák berendezésére, bútorokra és dísztárgyakra is gondot fordított.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük