Hogyan kell jól begyújtani a kályhába, kandallóba? Így rakd a tűzifát, hogy hamar lángra kapjon

A tűz akkor gyullad hamar és tart soká, ha megfelelően rakod.

GettyImages-1264831224 (1)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rezsicsökkentést érintő változtatások után sokan néztek a gáz-, illetve elektromos fűtés helyett más alternatív megoldás után.

Sokan a kályha, illetve kandalló mellett döntöttek, ám senki sem születik úgy, hogy már tisztában is van azzal, hogyan gyújtson be. Ennek is megvan a maga módja, és ha valaki hamar gyulladó, soká tartó tüzet szeretne, akkor érdemes követnie pár szabályt.

Hogy kell begyújtani?

Ha szeretnél jó tüzet rakni, az első feladatod az, hogy kitakarítsd a kályhát és kandallót erre a célra használatos eszközökkel. Ilyeneket barkácsboltokban szerezhetsz be.

Akár kandallóba, akár kályhába szeretnél begyújtani, alulról kell felépítened a tüzet. A rétegezés legalját valamilyen gyújtós képezze, natúr, műanyagmentes papír, száraz faágak. Bár kapható speciális begyújtókocka is, mely kerozinból készül, érdemes a természetes megoldásnál maradni. Különösen igaz ez akkor, ha kisgyerek - saját vagy vendégek gyermeke - is tartózkodik a házban, hiszen a gyújtókocka élénk rózsaszín, pillecukorkára emlékeztető szer. Amennyiben mégis ezt választanád, mindig légy körültekintő, és tedd magasra, egy zárható dobozba. Amikor elkészültél a tüzed alapjával, hosszú szálú gyufával gyújtsd meg azt az alsó részén.

Tudnivalók kandalló esetén

Ha kandallód van, akkor a felaprított fákat mindig a tűztér hátsó felébe halmozd, a szélekre pedig egy-egy úgynevezett párnafát rakj. E kettő közé kell elhelyezni a gyújtóst.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A meggyújtást követően a kandalló huzatszabályozóját állítsd nagyobbra, hogy a tűz sok oxigént kapjon. Ettől ugyanis a tűz intenzívebben lángol és tökéletesebb lesz az égés. 10 perc után azonban állítsd kisebbre a szabályozót, így a fa a továbbiakban lassabban ég majd.

Amikor a tűzből már csak parázs maradt, zárd el a huzatszabályozót. Ha így teszel, a kandalló tovább őrzi a meleget. Ügyelj arra, hogy a következő begyújtás előtt esedékes takarítást csak akkor kezdd el, ha a hamu már kihűlt és biztonságos az eltávolítása. A kiszedett hamut fedéllel zárható fémvödörbe szed ki és fedd le, és soha ne a konyhai szemetesbe szórd, hogy semmiképp se keletkezzen tűz.

Amit a kályha begyújtásáról tudni érdemes

A fatüzelésű kályha begyújtásához mindig kemény, száraz fát válassz. Megfelelő típus a bükk, az akác és a tölgy.

Ami a tűzrakást illeti, a nagyobb rönkök kerüljenek a szélekre, középre pedig helyezd a gyújtóst. A tetejére kerülhetnek a kis és közepes darabok.

A kályha huzatnyílásai a begyújtás során legyenek nyitva, így biztosíthatod a jó levegőzést, mely táplálja a tüzet és segíti a füst kéménybe áramlását is. A huzatnyílást akkor csukd be, amikor már csak parázs van a kályhában. Így a fűtőtest jobban tartja a meleget.

Fontos, hogy akár kályhával, akár kandallóval fűtesz, a kihulló parázs és a visszafüstölés veszélye miatt mindig csukd be az ajtaját. A kályha és kandalló elé ne helyezz szőnyeget, és helyezz tőlük távol mindent, ami textil vagy más gyúlékony anyagból készült. Érdemes beszerezned egy füstjelzőt, amely felhívja a figyelmed, ha a lakásban valamilyen okból füst gomolyogna.

A hatósági áras tűzifa valódi ára

Borsosabb az ára, mint sokan várják. Nem csak annyiról van szó, hogy meg kell venni a tűzifát.

Nem annyiba kerül a fa, amennyit a hatósági ár ígér: sokan nem számolnak a többletköltségekkel

Nem csak annyiról van szó, hogy meg kell venni a tűzifát.

Elolvasom
Ezt is szeretjük