Hogyan kell jól begyújtani a kályhába, kandallóba? Így rakd a tűzifát, hogy hamar lángra kapjon
A tűz akkor gyullad hamar és tart soká, ha megfelelően rakod.

GettyImages-1264831224 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rezsicsökkentést érintő változtatások után sokan néztek a gáz-, illetve elektromos fűtés helyett más alternatív megoldás után.

Sokan a kályha, illetve kandalló mellett döntöttek, ám senki sem születik úgy, hogy már tisztában is van azzal, hogyan gyújtson be. Ennek is megvan a maga módja, és ha valaki hamar gyulladó, soká tartó tüzet szeretne, akkor érdemes követnie pár szabályt.

Hogy kell begyújtani?

Ha szeretnél jó tüzet rakni, az első feladatod az, hogy kitakarítsd a kályhát és kandallót erre a célra használatos eszközökkel. Ilyeneket barkácsboltokban szerezhetsz be.

Akár kandallóba, akár kályhába szeretnél begyújtani, alulról kell felépítened a tüzet. A rétegezés legalját valamilyen gyújtós képezze, natúr, műanyagmentes papír, száraz faágak. Bár kapható speciális begyújtókocka is, mely kerozinból készül, érdemes a természetes megoldásnál maradni. Különösen igaz ez akkor, ha kisgyerek - saját vagy vendégek gyermeke - is tartózkodik a házban, hiszen a gyújtókocka élénk rózsaszín, pillecukorkára emlékeztető szer. Amennyiben mégis ezt választanád, mindig légy körültekintő, és tedd magasra, egy zárható dobozba. Amikor elkészültél a tüzed alapjával, hosszú szálú gyufával gyújtsd meg azt az alsó részén.

Tudnivalók kandalló esetén

Ha kandallód van, akkor a felaprított fákat mindig a tűztér hátsó felébe halmozd, a szélekre pedig egy-egy úgynevezett párnafát rakj. E kettő közé kell elhelyezni a gyújtóst.

A cikk az ajánló után folytatódik

A meggyújtást követően a kandalló huzatszabályozóját állítsd nagyobbra, hogy a tűz sok oxigént kapjon. Ettől ugyanis a tűz intenzívebben lángol és tökéletesebb lesz az égés. 10 perc után azonban állítsd kisebbre a szabályozót, így a fa a továbbiakban lassabban ég majd.

Amikor a tűzből már csak parázs maradt, zárd el a huzatszabályozót. Ha így teszel, a kandalló tovább őrzi a meleget. Ügyelj arra, hogy a következő begyújtás előtt esedékes takarítást csak akkor kezdd el, ha a hamu már kihűlt és biztonságos az eltávolítása. A kiszedett hamut fedéllel zárható fémvödörbe szed ki és fedd le, és soha ne a konyhai szemetesbe szórd, hogy semmiképp se keletkezzen tűz.

Amit a kályha begyújtásáról tudni érdemes

A fatüzelésű kályha begyújtásához mindig kemény, száraz fát válassz. Megfelelő típus a bükk, az akác és a tölgy.

Ami a tűzrakást illeti, a nagyobb rönkök kerüljenek a szélekre, középre pedig helyezd a gyújtóst. A tetejére kerülhetnek a kis és közepes darabok.

A kályha huzatnyílásai a begyújtás során legyenek nyitva, így biztosíthatod a jó levegőzést, mely táplálja a tüzet és segíti a füst kéménybe áramlását is. A huzatnyílást akkor csukd be, amikor már csak parázs van a kályhában. Így a fűtőtest jobban tartja a meleget.

Fontos, hogy akár kályhával, akár kandallóval fűtesz, a kihulló parázs és a visszafüstölés veszélye miatt mindig csukd be az ajtaját. A kályha és kandalló elé ne helyezz szőnyeget, és helyezz tőlük távol mindent, ami textil vagy más gyúlékony anyagból készült. Érdemes beszerezned egy füstjelzőt, amely felhívja a figyelmed, ha a lakásban valamilyen okból füst gomolyogna.

A hatósági áras tűzifa valódi ára

Borsosabb az ára, mint sokan várják. Nem csak annyiról van szó, hogy meg kell venni a tűzifát.

Ezt is szeretjük