Kevesebb lesz a villanyszámla, ha ezt a háztartási gépet mással helyettesíted: az energetikai szakértő tippjei

Érdemes figyelembe venni, melyik háztartási gép mennyit fogyaszt.

Villanyszámla csökkentése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amióta kiderült, hogy a rezsicsökkentésnek a korábbi formájában vége, és a kedvezményesen túl megállapították az áram lakossági piaci árát is, az emberek tudatosabban bánnak az energiával.

Sokan gondolnak arra, hogy feleslegesen nem égetik a lámpát, vagy kikapcsolják a tévét, ha nem nézik. Az azonban nem mindenkinek jut eszébe, hogy a konyhai szokásait átgondolja. Pedig ebben a helyiségben sok elektromos eszközt használ az ember. Nem arról van szó, hogy ne használjunk mikrót, vagy felejtsük el a sütőt. Sokkal inkább arról, hogy ezeket az árammal működő eszközöket okosabban, minél célszerűbben alkalmazzuk. Ha egyik eszközt a másikkal helyettesítjük, bármilyen kézenfekvőnek is tűnik az előbbi, akkor sok energia spórolható, azaz kevesebb lesz a villanyszámla.

Villanyszámla csökkentése

Szűcs Gábor energetikai szakértő segítségét kértük, aki útmutatást adott, hogyan a legolcsóbb elvégezni négyféle gyakori konyhai műveletet: az ételmelegítést, kávéfőzést, valamint a tea- és melegszendvics-készítést.

Vízforralóval, mikróban vagy elektromos tűzhelyen érdemes melegíteni a vizet a teához?

- A fenti három eszköz közül a legkedvezőbb megoldás a vízforraló, majd ezt követi a sorban a tűzhely, és legvégül a mikró. Az arányokat tekintve, ha 100%-nak vesszük a vízforralót, akkor az indukciós tűzhely (lefedetlen edény esetén) körülbelül 130% tehát 30%-kal több, mikró esetén pedig 265%, tehát 165%-kal magasabb az energiafelhasználás - mondja a szakértő.

Elektromos tűzhelyen vagy mikróban melegítsd az ételt?

- A fentiek alapján jól látszik, hogy az indukciós tűzhelyt érdemes használni. Mikróban az energiafelhasználás körülbelül 100%-kal több. Az indukciós tűzhelyek a kerámialapos tűzhelyhez képest mintegy 40%-kal kevesebb energiát fogyasztanak - feleli Szűcs Gábor.

Elektromos tűzhelyre rakható kávéfőzővel vagy kifejezetten erre a célra használatos kávéfőzővel csináljuk a kávét?

- A két eszköz közül az indukciós tűzhelyen a kotyogós kávéfőzőt energiahatékonyabbnak gondolom, mint egy szemes kávét daráló kávéfőző gépet. De meg kell jegyezni, hogy itt is sokféle technológia van, aminek eltérhet a fogyasztása, valamint piaci áramárral számolva is egy csésze kávé energiaköltsége körülbelül 10 forint - árulja el a szakértő.

Szendvicssütőben vagy a tűzhely sütőjében olcsóbb a melegszendvicset készíteni?

- A szendvicssütő a kedvezőbb megoldás a sütővel összevetve, ugyanis a sütő fogyasztása annak többszöröse lehet - figyelmeztet Szűcs Gábor.

Spórolsz azzal, ha 22 helyett 20 fok van a lakásban?

Szűcs Gábor korábban is válaszolt nekünk. Akkor azt kérdeztük meg tőle, valóban spórol-e az ember, ha valamivel lejjebb csavarja a radiátort.

Tényleg sokat számít, ha 22 helyett 20 fok van a lakásban? Az energetikai szakértő válaszolt

Az energetikai szakértő válaszolt kérdésünkre, számokban.

Elolvasom
Ezt is szeretjük