Hogyan lehet komposztálni a faleveleket, és mi lesz, ha nem gereblyézed össze őket? Megyeri Szabolcs kertészt kérdeztük

Mindenkinek a kertjében van, de sokan nem tudják, mit kezdjenek ősszel a lehullott levelekkel.

GettyImages-157256122
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár már javában tart az ősz, és a kerti teendők megfogyatkoztak, mégis vannak olyan feladatok, amelyek kifejezetten az évszakhoz köthetők.

Ilyenkor minden kertben előfordul valamennyi zöldhulladék, sőt több, mint bármely másik évszakban. Megyeri Szabolcs kertészt kérdeztük meg, aki elmondta, miért szaporodik meg ilyenkor a zöldhulladék, és mit érdemes tenni vele.

- Ősszel a lombhullató fák és cserjék leveleiket vesztik, ilyenkor időszerű sokféle fa és cserje metszése, ráadásul még a fűnyírások is aktuálisak az évszak első felében. Mindezt azt jelenti, hogy ebben az időszakban képződik a legtöbb nyesedék, növényi maradék, és nagy halmokban állnak a levelek. Összefoglaló néven ezt hívjuk zöldhulladéknak - magyarázza.

Mit lehet kezdeni a zöldhulladékkal?

A kertész azt is kifejtette, hogy mit lehet, és mit érdemes kezdeni ezzel a fajta hulladékkal. Sokan szemétnek gondolják, de voltaképpen nem haszontalan, hiszen többféle célra fordítható a kertben.

Komposztálás 

A kertész szerint a komposztálás több szempontból is hasznos, hiszen ezzel az eljárással a zöldhulladékot nem csupán környezetbarát módon lehet kezelni, de értékes, a kertben felhasználható tápanyag is nyerhető vele. A művelet nem nehéz, a kertész így magyarázza:

- A komposztáláshoz csupán egy komposztláda kell, ilyet vehetsz előregyártott kivitelben is, de magad is elkészítheted, például némi faanyagból vagy leszúrt oszlopok köré kifeszített fémhálóból. A komposztra szinte minden növényi hulladék elhelyezhető, így a lehullott levelek, a fűnyírás maradéka, sőt még konyhai szerves hulladékot (gyümölcshéjat, zöldségek maradékát, kávézaccot, vagy például elhervadt vágott virágot, elhalt szobanövényt) is rádobhatsz.

Amennyiben figyelsz az arányokra, és néha átforgatod a halmot, fél-egy év múlva értékes humuszt kapsz, melyet felhasználhatsz a veteményesben vagy a dísznövények ágyásaiban. Ne aggódj, a helyesen kezelt komposzt nem kellemetlen szagú - hívja fel a figyelmet Megyeri Szabolcs.

Aprítás

Az aprítás egy nagyon jó módszer a száraz falevelek eltüntetésére. Megyeri Szabolcs szerint ezzel az eljárással nemcsak újrahasznosíthatók a falevelek, de az összmennyiség is kevesebbnek tűnik, ezért nagyszerű zsákspóroló módszerről van szó.

-  Jó hír, hogy ehhez nem kell speciális gép, csupán egy erős, lehetőleg benzinmotoros fűnyíró. A már félig száraz, szikkasztott leveleket terítsd szét egy pár négyzetméteres területen, 5-10 centi vastagon. A fűnyíróval menj végig ezen a szőnyegen többször oda-vissza. A gyűjtőtartályban apróra vágott nyesedéket találsz majd, amit mulcsanyagként kiteríthetsz az ágyások talajára. A mulcsréteg védi majd a növényeidet a téli hidegtől, a természetes bomlással pedig gazdagítani fogja a talajt.

Az aprítás akkor is jó ötlet, ha elvitetni szeretnéd a zöldhulladékot, így ugyanis sokkal több fér bele a zsákba, mintha egészben pakolnád bele a leveleket. A zúzalék a komposztra is dobható, az apróra vágott levelek gyorsabban fognak komposztálódni, így időt nyerhetsz - részletezi a szakértő.

Elszállítás

Az elszállítás alapvetően kézenfekvő és gyakran választott megoldás, ami szinte minden településen létező szezonális szolgáltatás.

- Jellemzően tavasszal és ősszel elérhető a zöldhulladék-elszállítási szolgáltatás. Ilyenkor az előre megvásárolt plasztikzsákokba kell gyűjtened a leveleket vagy a metszések maradékát, amiket aztán a helyi hulladékkezelő cég elszállít majd. Az így összegyűjtött zöldhulladék a legtöbb esetben központi komposztálótelepeken végzi, így ez is környezetbarát megoldás. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ha van rá lehetőség, akkor mindenképp érdemes a helyszínen „újrahasznosítani” ezeket a szerves anyagokat, hogy a talajból kivett tápanyagot pótolni tudjuk - mondja a kertész.

A cikk az ajánló után folytatódik

Elásás

- Ez egy egyszeri, amolyan vészhelyzeti lehetőség, és inkább csak a kisebb kertekben vethető be. Amennyiben semmilyen más módon nem tudsz megszabadulni a levelektől, de fontos, hogy ne csúfítsák a kertedet, megteheted, hogy elásod a kupacokat. Készíts egy megfelelő méretű gödröt, az aljára tedd a leveleket, majd termeld vissza a földet. A zöld anyag a talajszint alatt idővel komposztálódik, ugyanakkor számíts arra, hogy eközben veszít a térfogatából, vagyis a gödör teteje kissé be fog süllyedni, ezt majd föld pótlásával tudod kiegyenlíteni - figyelmeztet a szakértő.

Helyben hagyás

Miközben a gereblyével vesződik az ember, sokszor eszébe jut, hogy legszívesebben az egészet ott hagyná. Voltaképpen ez is egy megoldás a kertész szerint.

- Mivel a levélhullás egy teljesen természetes folyamat, dönthetsz úgy is, hogy a leveleket hagyod ott, ahová leestek. Az idő és a tél gondoskodik majd mindenről, a levelek bomlásnak indulnak, és tavaszra szinte nyom nélkül eltűnnek. A módszer hátránya, hogy a díszgyepen maradó levélszőnyeg károsíthatja a pázsitot, valamint kedvezhet a különféle gombás megbetegedések megjelenésének. Köztes megoldás lehet, ha a levélkupacokat gereblyével áthúzod a konyhakert földjére, vagy a télen kiüresedő díszágyások talajára. A le nem bomlott részeket a tavaszi átforgató ásás során bedolgozhatod majd a talajba, így azok legkésőbb a kikeletkor el fognak tűnni - mondja Megyeri Szabolcs.

Mit kell tenni a fűvel ősszel?

Ahhoz, hogy tavasszal szép zölden serkenjen, ősszel fel kell készíteni a gyepet a hideg időre. A kertész tanácsait a következő cikkben olvashatod el.

38623381 8c15c92f2fb45c5ad4ca7943900cecea wm

Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük