Mézédes illatú, igénytelen balkonnövények

Parfüm az erkélynek

Ezekkel a növényekkel akkor is élvezheted a buja virágillatot, ha nem vagy rutinos kertész.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem baj, ha nem vagy gyakorlott kertész, a tarka erkélyről és az illatos virágokról még nem kell lemondanod.

Farkasfog

Az alábbi növények ugyanis nem kívánnak túl sok törődést, gyakorlatilag bármilyen körülményhez képesek alkalmazkodni, mézédes, buja, fűszeres illatukat azonban már az utcáról is lehet érezni.

Bearanyozza az erkélyt - a farkasfog

A balkon aranya néven is ismert farkasfog egyszerűen nélkülözhetetlen az erkélyeken, hosszan lecsüngő ágaival balkonodat szinte bearanyozza. Talán egyik balkonnövény sem nyújt ilyen vibráló, állandó, élénksárga színfoltot. Piros és kék színű virágokkal együtt remekül mutat. Ezt a fajtát könnyű tartani, de kánikulában kis odafigyelést igényel, mert a kiszáradt talaj nem tesz jót neki.

A margitvirágok csoportjába tartozó növény Mexikóban és Dél-Arizonában őshonos, az egyik legélénkebb és legdúsabban virágbalkonnövény, de előszeretettel ültetik függőkosarakba is.

A balkon aranyának szárnyasan összetett, molyhos aljú, középzöld levele van.

A növény központi részéből többszörösen elágazó hajtások tucatjai nőnek ki, ezek tetején helyezkednek el a virágok, melyek aranysárga, hegyes szirmokból álló egyszerű pártát alkotnak - ezek a kissé sötétebb központi rész körül helyezkednek el. Kellemes, édeskés illatuk vonzza a méheket.

15 csodálatos növény a balkonra

Nézegess képeket!

Elolvasom

A növény sokáig virágzik. Csüngő hajtásai egész nyáron napsütötte virágzuhataggá változtatják a balkonládákat és a függőkosarakat. Az aranyszínű virágok tömege május és október között jelenik meg. Folyamatosan virágzik, az elhervadt virágok helyén bármiféle gondozás nélkül újak jelennek meg.

Mennyei illatok - az angyaltrombita

Hatalmas, lenyűgöző virágaival a Brugmansia - korábban datura vagy maszlag néven is ismert volt - sokak szerint a leglátványosabb és legnépszerűbb terasznövény. Este, mikor máshoz nem hasonlítható, fűszeres illatot árasztva a levegőben igazi hangulatot teremt egy kis ellazuláshoz.

Vigyázz, mérgező!
Az angyaltrombita csaknem minden része nagyon mérgező, ezért kisgyermekeket ne hagyj felügyelet nélkül a növény közelében. Az arra érzékenyek, ha túl sokáig és túl mélyen szívják be az angyaltrombita illatát, fejfájást és émelygést tapasztalhatnak.

Hétköznapi neve a csüngő virágok trombita alakjára vonatkozik, amelyek néha 30-50 centiméter hosszúak is lehetnek. Fajtától függően a színskála a fehértől a barackszínen és a rózsaszínen át az aranysárgáig terjed, és júliustól szeptemberig gyönyörködhetsz bennük. Ezeknek a bokroknak vagy kis fáknak általában nagy, ovális vagy hosszúkás, sötétzöld levelei vannak. Az angyaltrombita rendszerint 150-400 cm magasra nő.

Angyaltrombita

Napos vagy félárnyékos helyen a széltől védve fejlődik ideálisan. Mivel sok vízre és tápanyagra van szüksége a növekedési időszakban, öntözd bőségesen és tápoldatozd rendszeresen. A kifakult vagy elhervadt virágokat minél sűrűbben szedd le. A teleltetéshez vágd vissza a növényt, és tartsd sötét helyen, például pincében vagy garázsban.

Illatok és formák - az örökzöld puszpáng

A puszpángnak vagy bukszusnak is nevezett Buxus sempervirens már hosszú ideje nagy szerepet játszik a kerttervezésben és a tájképi kertek kialakításában.

Díszítő jellegénél fogva nemcsak a virágágyak szegélyezésére alkalmas, hanem terasznövényként is nagyon népszerű. Ágait sűrűn fedik sötétzöld, fényes levelei, ezért megfelelő hátteret biztosít a különböző dísznövényeknek egész évben. Ha növénytartóba ültetsz puszpángot, a gyökerek korlátozott növekedése miatt csak 30-200 centiméter magasra nő meg, amely kisebb a természetes magasságánál. Kis, ovális levelei - főleg meleg időben - erős illatot árasztanak. Jelentéktelen virágai márciustól májusig jelennek meg. Légy vele körültekintő, mert a növény egésze, de különösen a levele mérgező.

Puszpáng

A puszpáng viszonylag igénytelen, tartása egyszerű. Jól érzi magát napos fekvésben vagy félárnyékban, sőt, az árnyékos helyekhez is hozzáedződik. A növekedési időszakban mérsékelten öntözd, de nem szabad hagyni, hogy nagyon kiszáradjon. Az év folyamán metszéssel tartsd formában.

Ha alkotókedved úgy kívánja, gömbalakot, spirált, gúlát vagy kúpot is formálhatsz belőle.

A tömött, lassú növekedésű, fényes apró levelű törpe változat, a Suffruticosa, különösen jól mutat a növénytartókban, mivel csak egy méter magasra nő. Növekedése kompakt, közepes, dús örökzöld levélzete van. Illatos krémsárga virágai április-májusban nyílnak. Leggyakrabban nyírott sövényként ültetik, mivel kitűnően bírja a metszést, és illata miatt sajátos hangulatot teremt. Legjobban félárnyékban, nedvesebb talajokon fejlődik.

Cikkünk megírásában Wota Wehmeyer és Hermann Hackstein Balkon- és terasznövények című könyve segített, mely a Mérték Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük