Kiirthatatlan, meseszép balkonnövények
Édenkert az erkélyen
Sorra kiszáradnak a növényeid? Ezek a balkonnövények mindent túlélnek, és paradicsomi hangulatot teremtenek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akármilyen aprócska is az erkélyed, néhány színpompás vagy épp buján növő virággal édenkerti hangulatot varázsolhatsz egy-két négyzetméteren is.

Sétányrózsa
Fukszia
Borostyán

Az sem baj, ha nem igazán értesz a virágok nyelvén, az alábbi balkonnövények ugyanis nemcsak Paradicsomba illően szépek, de szinte elpusztíthatatlanok is.

A sétányrózsa és a pillangók

A bokros verbénának vagy színváltó virágnak is nevezett sétányrózsát gyakran látni közterületen vagy parkokban, hiszen a pompás virágú növény nem igényel sok törődést, szinte bárhol jól megél.

A sétányrózsa balkonládákban vagy függőkosarakban is jól mutat, gyorsan növekszik, levelei pedig télen is zöldek maradnak. Májustól októberig vastag csomókban jelennek meg piros, sárga vagy fehér virágai. A sétányrózsa különlegessége, hogy a virágzási idő alatt változtatja a színét, valószínűleg ennek és a könnyű tartásnak köszönheti népszerűségét.

A virágzás fenntartása érdekében az elnyílt virágokat, valamint a bogyószerű terméseket mindig távolítsd el. Óvatosan kezeld a növényt, mert olyan, mint a mesebeli gyümölcs: ugyan meseszép, de minden része erősen mérgező.

A növény cserépben vagy ládában nevelve is nagyra nő, csodálatos virágai pedig sok pillangót vonzanak az erkélyre, így a sétányrózsa valóban édenkerti hangulatot teremt.

Az édenkert harangjai

Gyönyörű, különleges formájú virágai miatt a fuksziát Németországban egyszerűen csak harangbokornak nevezik.

A Közép- és Dél-Amerika hegyvidékeiről származó virág ma már olyannyira elterjedt, hogy aligha nevezhető egzotikusnak.

Népszerűségét valószínűleg annak köszönheti, hogy problémamentesen nevelhető, a nyári időszakban pedig fantasztikus bőséggel hozza a fehértől a rózsaszínen és piroson át a kékig és liláig terjedő színskálán pompázó virágokat.

A növény májustól októberig virágzik, a virágok - fajtától függően - lehetnek egyszerűek, félig tömöttek vagy teltek. Koronaszerűen nőnek, mivel a csészelevelek azonos vagy eltérő színű kabátként ülnek fölöttük.

A fukszia a félárnyékos helyet kedveli a nyár folyamán, télen pedig négy és nyolc fok közötti hőmérsékleten érzi jól magát.

A növekedési időszakban locsold rendszeresen, nehogy kiszáradjon a gyökérlabdája, de vigyázz, hogy ne öntözd túl. Az elnyílt virágokat távolítsd el, hogy legyen hely az újaknak, a friss hajtásokat pedig időnként metszd vissza.

Fukszia
Borostyán és futórózsa

Árnyat adó borostyán

Ha buja, őserdei hangulatot szeretnél teremteni az erkélyen, az egyik legismertebb és legnépszerűbb kúszónövény, a borostyán ideális választás. Ha gyors takarásra van szükséged, ültess 30-50 növényt négyzetméterenként, de ha türelmes vagy, négyzetméterenként nyolc-tíz darab is elég.

Az életerős borostyán rendszerint három- vagy ötkaréjos leveleket növeszt, melyek fényesek és sötétzöld színűek, de léteznek változatok, melyek foltozottak vagy világos szegéllyel díszítettek. Az idősebb növények szeptember és november táján sárga virágokat hoznak - ezekkel légy óvatos, mert az ember számára mérgezőek, a madaraknak viszont finom csemegét jelentenek. A borostyán fajtájától függően nagyjából másfél méter magasra nő, de öt méterig is kúszhat.

A hosszú életű, nem fagyérzékeny növény a félárnyékos helyeket kedveli. Talaj szempontjából igénytelen, nyáron azonban tartsd nedvesen a földjét. Nem fogékony a betegségekre és a kártevőkre - ha tehát strapabíró, mégis különleges hangulatot teremtő, árnyat adó növényt keresel az erkélyre, válaszd a borostyánt.

Cikkünk megírásában Wota Wehmeyer és Hermann Hackstein Balkon- és terasznövények című könyve segített, mely a Mérték Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük