Így mérj mérleg nélkül is pontosan: 7 alapanyag mennyisége, kanállal számolva

Ha nincs mérleged, akkor is mérhetsz pontosan: így számolj kanállal!

GettyImages-865757162

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sütni relaxáló, élvezetes tevékenység, akár a magad örömére, akár másoknak készítesz süteményt. Azonban akkor lesz csak igazán jó móka ez az elfoglaltság, ha minden kéznél van hozzá.

A tálakon és a tepsin túl nemcsak a hozzávalókra, de egy mérlegre is szükség van, hogy pontosan követhesd a recepteket. Ha nincs kéznél egy ilyen masina, mert lemerült benne az elem, tönkrement, vagy soha nem is vettél, akkor alternatívaként jó szolgálatot tehet egy evőkanál, melynek segítségével is könnyűszerrel kimérheted az alapanyagokat. Csupán halmozz annyi kanállal az adott hozzávalóból, ahány kanálból összeadódik a szükséges mennyiség. Ha úgy jön ki, akkor fél kanálnyit is kimérhetsz.

Hozzávalók mérése kanállal

A kanalas méréshez egy evőkanálra lesz szükséged. Ebben csapott illetve púpozott mennyiséget is lehet mérni. A következőkben hét gyakori hozzávalónak egy átlagos, csapott evőkanálnyi mennyiségét soroljuk fel: a lisztét, a kristály- és barna cukorét, kakaóporét, a búzadaráét, a zsírét és a vajét.

Jó, ha tudod, hogy a különböző alapanyagok, például egy kanál liszt vagy egy kanál cukor súlya nem ugyanannyi, tehát minden hozzávalót egyenként kell kimérni a kanállal.

Kristálycukor - 1 evőkanál: 15 gramm.

Kakaópor - 1 evőkanál: 7 gramm.

Barnacukor - 1 evőkanál: 18 gramm.

Liszt - 1 evőkanál: 12 gramm.

Vaj - 1 evőkanál: 25 gramm.

Zsír - 1 evőkanál: 25 gramm.

Búzadara - 1 evőkanál: 15 gramm.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Természetesen ez az alternatíva nem hajszálpontos mérőmódszer, csak hozzávetőleges segítséget nyújthat, hiszen evőkanalakból változatos mélységűeket és nagyságúakat gyártanak. A kanál mérete miatt azonban nem kell aggódnod. Ha egy kicsit tévedsz, az több mint valószínű, hogy nem fogja elrontani a süteményed, hiszen minden mért alapanyagot ugyanazzal a kanállal mérsz ki, vagyis arányában mindegyikből kicsivel több vagy kevesebb kerül majd a tésztába.

Légy tekintettel a nedves összetevőkre is, például a tejre. Ha a kanalad nagyon lapos, valószínűleg kicsivel kevesebb a száraz összetevők mennyisége. Ha a kanalad az átlagosnál mélyebb, akkor ezekből a hozzávalókból több kerülhetett a tálba. A nedves összetevőkkel ügyesen korrigálhatod a tésztád, hogy az elérje a kívánt állagot.

Tűzhelytisztító keverék

Ha a sütés-főzés során alaposan beszennyeződött a tűzhely, akkor ezzel a házi keverékkel könnyűszerrel megtisztíthatod.

Erős házi keverék zsíros, koszos tűzhely tisztításához: jobb, mint a bolti súrolószerek

Az összedurrogott sütő tisztításánál kevés bosszantóbb házimunka van, de ez a néhány házi szer segíthet benne.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük