10 meglepő dolog, amire a citromot használhatod
A citromot segítségül hívhatod a mosásnál, kiválthatod vele a tisztítószereket, és a mosogatásnál is hasznát veheted.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Néha elég csak szétnézned a konyhában ahhoz, hogy csodaszerekre lelj. Az ételek ízesítésére szolgáló sót például egyaránt használhatod súrolószerként és a foltok eltávolításához, az ecet pedig kitűnő vízkőoldó tulajdonságokkal bír, amellett, hogy csodákat művel a salátákkal.

A citrom hasonlóan sokszínű gyümölcs: hasznát veheted a lakás illatosításakor, segít eltávolítani a makacs szennyeződéseket, és a mosást is megkönnyíti. Ismerd meg e csodás gyümölcs más arcát is!

Citrommal a szagok ellen

Friss illatra vágysz a lakásban? Mi sem egyszerűbb, mint segítségül hívni a citromot. Ha nincs kéznél citromillatú illóolaj, használd a friss gyümölcs héját, és készíts házi illatosítót! Télen az is elég, ha a fűtőtestre helyezel néhány citromhéjat, nyáron viszont egy zománcozott edényt tölts meg vízzel, tegyél bele citromhéjat, fahéjat, szegfűszeget és almahéjat, majd forrald fel a keveréket. Hamarosan édeskés, kellemes illat tölti majd meg a lakást.

A kellemetlen szagok elűzésére a citromot önmagában is használhatod. Ahelyett például, hogy a fürdőszobát vagy a macska kosarát aerosolos spray-vel illatosítanád, vágj félbe néhány citromot, és a vágott felükkel felfelé helyezd őket egy tányérra. A levegő üde citromillatúvá válik.

Ha a hűtőszekrény áraszt kellemetlen szagot, cseppents citromlevet egy vattalabdára vagy szivacsra, és tedd a hűtőbe néhány órára. Ha a bűzt okozó romlott ételeket már kidobtad, a kellemetlen szag is hamarosan eltűnik a citromlének köszönhetően.
A vöröshagyma, a nyers hús és a hal felszeleteléséhez használt vágódeszkákat használat után alaposan súrold át egy fél citrom vágott felével, vagy mosd le hígítatlan citromlével. Ezzel megszüntetheted a kellemetlen szagot, és fertőtleníted is a deszkát - a citrom ugyanis kiváló baktériumölő.

Tipp: ha a lehető legtöbb levet szeretnéd kinyerni a friss citromból, facsarás előtt a tenyereddel görgesd meg a konyhapulton. Ezzel összezúzod a citrom kötőszöveteit és a rostkamrák falait, ezáltal még több levet ereszt majd.

Tisztítószerek helyett, természetesen

Az emberek többsége azt hiszi, hogy a márvány kő, valójában azonban megkövült kalcium. Ezért porózus, és könnyen bepiszkolódik, illetve megsérül. A szennyeződéseket nehéz eltávolítani róla, de megkönnyítheted a dolgod egy fél citrommal. Mártsd a gyümölcs felvágott részét sóba, és dörzsöld át vele erőteljesen a márványon keletkezett foltot - így pillanatok alatt megszabadulhatsz tőle.

A bronz-, réz- és rozsdamentes acéltárgyakon kialakult patinától is búcsút vehetsz: keverj össze kevés citromlevet sóval - az utóbbi szódabikarbónával és borkővel is helyettesíthető -, és kend be vele az érintett területet! A keveréket hagyd hatni néhány percig, majd mosd le meleg vízzel, öblítsd le, és dörzsöld szárazra.
Ugyanezzel a módszerrel a fém mosogatótálcát is letisztíthatod. A csapoknak, megfakult krómtárgyaknak, tompa fényű lábasoknak és serpenyőknek is visszaadhatod az eredeti fényét, ha citromhéjjal átsúrolod őket, majd puha ronggyal átfényezed.

A citrom a súrolóporokat is helyettesíti. A mikrohullámú sütő falára száradt étellerakódásokat megerőltető suvickolás nélkül is könnyedén eltávolíthatod, ha összekeversz három evőkanál citromlevet másfél pohár vízzel egy mikrózható edényben.

Az edényt tedd a mikróba, majd magas fokozaton forrald 5-10 percig, hogy a gőz lecsapódjon a belső falakon. Ezután egy ronggyal egyszerűen letörölheted a fellazult szennyeződést.

Űzd el a rovarokat citrommal!
Mérgező rovarirtók helyett facsarj citromlevet a küszöbre, az ablakpárkányra és a repedésekbe, ahol a hangyák bejutnak a házba, továbbá szórj szét citromhéjdarabkákat a bejárati ajtó körül! Ezután keverd össze négy citrom levét két liter vízzel, majd mosd fel vele a padlót. A bolhák és a csótányok is biztosan elmenekülnek.

Friss, patyolattiszta ruhák citrommal

A hagyományos klóros fehérítő hatására a vízben lévő vas kicsapódhat,
és a szöveten újabb foltok jelenhetnek meg. Ez akár tönkre is teheti a kényes ruhákat. Ha lágy fehérítőt keresel, mely nem hagy foltot maga után, a mosás előtt legalább fél órára áztasd be a textíliát citromlé és szódabikarbóna keverékébe. Foltnak nyoma sem marad, a ruha mégis patyolattiszta lesz.

Az ingek és a blúzok hónalji részénél keletkező foltokon is segít a citrom: dörzsöld be az érintett részt citromlé és víz egyenlő arányban kikevert oldatával, majd mosógépben mosd ki a ruhákat. A rozsda és az ásványi anyagok okozta elszíneződések eltávolításához önts egy pohár citromlevet a mosógépbe, a pamutpólók és sportalsók mosásának programja alatt. A citromlé természetes fehérítő hatásának köszönhetően
eltünteti a foltokat, ráadásul a ruhák üde illatot árasztanak majd.

A régen használt ruhákon megjelent penészfoltok eltávolításához citromlé és só keverékével dörzsöld be az érintett területet, majd szárítsd meg a ruhát a napon - addig ismételd a műveletet, amíg a folt el nem tűnik. A módszer a rozsdafoltok esetében is hatékony.

Cikkünk a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv alapján készült.

A reklámok arra sarkallnak, hogy minden egyes szükségletedre speciális terméket vásárolj. E kiadványból 2317 kivételes tényt olvashatsz hétköznapi dolgokkal kapcsolatban, amelyek az életedet könnyebbé, gazdaságosabbá, ésszerűbbé, egészségesebbé teszik, a tanácsok segítségével ugyanis újszerűen használhatod a háztartásban és garázsban tartogatott tárgyakat.
A könyv szerkesztői régi trükköket fűszereztek meg saját gyakorlati tapasztalataikkal és szakértők véleményével. A kötet felépítése segít a könnyed eligazodásban, a gyakorlati ismereteket pedig anekdoták és izgalmas kísérletek teszik még színesebbé.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük