5 nélkülözhetetlen szer, ami nem hiányozhat a háztartásból!

Cseréld le a drága tisztítószereket természetes anyagokra! Fillérekért beszerezhetőek, és csodásak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A természetes tisztítószerek titka, hogy éppen annyira hatásosak, mint az üzletekben kapható mesterséges társaik, azzal a különbséggel, hogy sem az egészségedre, sem pedig a környezetre nézve nem ártalmasak.

Néhány fillérekért beszerezhető alapanyagból saját magad keverhetsz ki hatékony fehérítőszert, vízkőoldót, csodaszert az ablakok és a sütő tisztításához vagy éppen a makacs foltok ellen.

A következő szerek nélkülözhetetlenek, ha a vegyszerek helyett a természetes megoldásokra szavazol.

Foltok és maszatok ellen: szalmiákszesz

Kellemetlen, szúrós illattal rendelkezik, de nagy segítség a szalmiákszesz a mindennapos házimunka terén. Előbbi tulajdonságát ammóniatartalmának köszönheti, a szalmiákszesz ugyanis nem más, mint az ammónia 25%-os vizes oldata. A gyógyszertárakban és a drogériákban beszerezhető oldat egy deciliter vízben feloldva kiváló folteltávolító, több vízben elkeverve hatékony tisztítószert készíthetsz belőle az ablakokhoz, és a csempék fényezésében is nagy segítségedre lehet.

Mosáshoz, takarításhoz: bórax

A hétköznapi nevén bóraxként emlegetett nátrium-tetraborát olyan só, mely fehérje- és zsíroldó hatással rendelkezik, továbbá vízlágyító és fertőtlenítő tulajdonságokkal is bír.

A gyógyszertárakban és a drogériákban kapható bóraxot előszeretettel használják a kozmetikai termékekben csíraölő hatása miatt, de a háztartásban is nagy hasznát veheted: kiválóan eltávolíthatod a segítségével a szeder és az izzadság okozta foltokat. Ha kedveled a természetes kozmetikumokat, arclemosót és krémet is készíthetsz a felhasználásával.

Kopott, karcos bútorokhoz: terpentin

A hasznos illóolajat, a terpentint a gyantában gazdag fenyőtípusok balzsamából nyerik. Elsősorban zsíroldó hatása miatt kedvelt, de a fából készült bútorokkal is jó barátságot ápol: méhviasz, lenolaj, papír- vagy nyírfahamu, valamint terpentin keverékéből készült oldattal könnyen eltávolíthatod a karcolásokat a bútorokról, méhviasszal, szójaolajjal és lanolinnal elkeverve pedig a sötétebb bútorokat frissítheted fel. Gyógyszertárakban szerezheted be.

Vízlágyító, zsíroldó: mosószóda

A mosószódát előszeretettel használták nagyanyáink, hiszen nagy hasznát vehették a ruhák tisztán tartása és a takarítás terén is. Három evőkanál, a nátrium-karbonát, a nátrium-szilikát és a foszforsók keverékéből előállított mosószódát egy liter forró vízben feloldva kitűnő zsíroldót készíthetsz, mely a legzsírosabb tűzhellyel is elbánik.

Ha hígabban oldod fel, és az így keletkezett vízben áztatod egy-két órát a konyharuhát és a piszkosabb holmikat, azok a mosás után garantáltan tiszták és illatosak lesznek. Ha az áztatáshoz nincs kedved, adhatsz belőle egy keveset a mosóporhoz, de ez utóbbit helyettesítheted is vele.
Ma reneszánszát éli, az interneten számos oldalon megrendelheted.

Kitűnő szer a foltok ellen: glicerin

A glicerin áttetsző, színtelen, szirupszerű folyadék, olyan háromértékű alkohol, mely magába szívja a nedvességet. A zsírok egyik fő alkotóeleme, a kozmetikában krémek és testápolók készítésénél állományjavítóként és hordozóanyagként használják. A glicerin emellett jól jöhet akkor is, ha makacs foltokkal találod szembe magad: hatékonyan eltávolíthatod vele a kávé- és egyes festékfoltokat, és a régi, ismeretlen eredetű foltokat is sikeresen kezelheted vele.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kötött ruhák öblítővizébe is adhatsz belőle, így azok a mosás után sokkal puhábbak és rugalmasabbak lesznek. A glicerint gyógyszertárban szerezheted be.

Cikkünk a Nagymama házipraktikái című könyv alapján készült.

Legyen szó mosásról, takarításról, szépségápolásról vagy betegségek gyógyításáról, nagymamáinknak mindig volt egy jó trükkje, amivel igazán sikeresen oldották meg a problémákat. Most te is megismerheted ezeket a fogásokat és praktikákat, így olcsón és hatékonyan, természetes anyagok segítségével rakhatod rendbe a házat, főzhetsz finomakat, vagy ápolhatod tested-lelked. Nélkülözhetetlen könyv minden háztartásban. Ha szükséged van valamire, üsd csak fel, és nézd meg, mit is csinálna a Nagyi.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük