5 nélkülözhetetlen szer, ami nem hiányozhat a háztartásból!

Cseréld le a drága tisztítószereket természetes anyagokra! Fillérekért beszerezhetőek, és csodásak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A természetes tisztítószerek titka, hogy éppen annyira hatásosak, mint az üzletekben kapható mesterséges társaik, azzal a különbséggel, hogy sem az egészségedre, sem pedig a környezetre nézve nem ártalmasak.

Néhány fillérekért beszerezhető alapanyagból saját magad keverhetsz ki hatékony fehérítőszert, vízkőoldót, csodaszert az ablakok és a sütő tisztításához vagy éppen a makacs foltok ellen.

A következő szerek nélkülözhetetlenek, ha a vegyszerek helyett a természetes megoldásokra szavazol.

Foltok és maszatok ellen: szalmiákszesz

Kellemetlen, szúrós illattal rendelkezik, de nagy segítség a szalmiákszesz a mindennapos házimunka terén. Előbbi tulajdonságát ammóniatartalmának köszönheti, a szalmiákszesz ugyanis nem más, mint az ammónia 25%-os vizes oldata. A gyógyszertárakban és a drogériákban beszerezhető oldat egy deciliter vízben feloldva kiváló folteltávolító, több vízben elkeverve hatékony tisztítószert készíthetsz belőle az ablakokhoz, és a csempék fényezésében is nagy segítségedre lehet.

Mosáshoz, takarításhoz: bórax

A hétköznapi nevén bóraxként emlegetett nátrium-tetraborát olyan só, mely fehérje- és zsíroldó hatással rendelkezik, továbbá vízlágyító és fertőtlenítő tulajdonságokkal is bír.

A gyógyszertárakban és a drogériákban kapható bóraxot előszeretettel használják a kozmetikai termékekben csíraölő hatása miatt, de a háztartásban is nagy hasznát veheted: kiválóan eltávolíthatod a segítségével a szeder és az izzadság okozta foltokat. Ha kedveled a természetes kozmetikumokat, arclemosót és krémet is készíthetsz a felhasználásával.

Kopott, karcos bútorokhoz: terpentin

A hasznos illóolajat, a terpentint a gyantában gazdag fenyőtípusok balzsamából nyerik. Elsősorban zsíroldó hatása miatt kedvelt, de a fából készült bútorokkal is jó barátságot ápol: méhviasz, lenolaj, papír- vagy nyírfahamu, valamint terpentin keverékéből készült oldattal könnyen eltávolíthatod a karcolásokat a bútorokról, méhviasszal, szójaolajjal és lanolinnal elkeverve pedig a sötétebb bútorokat frissítheted fel. Gyógyszertárakban szerezheted be.

Vízlágyító, zsíroldó: mosószóda

A mosószódát előszeretettel használták nagyanyáink, hiszen nagy hasznát vehették a ruhák tisztán tartása és a takarítás terén is. Három evőkanál, a nátrium-karbonát, a nátrium-szilikát és a foszforsók keverékéből előállított mosószódát egy liter forró vízben feloldva kitűnő zsíroldót készíthetsz, mely a legzsírosabb tűzhellyel is elbánik.

Ha hígabban oldod fel, és az így keletkezett vízben áztatod egy-két órát a konyharuhát és a piszkosabb holmikat, azok a mosás után garantáltan tiszták és illatosak lesznek. Ha az áztatáshoz nincs kedved, adhatsz belőle egy keveset a mosóporhoz, de ez utóbbit helyettesítheted is vele.
Ma reneszánszát éli, az interneten számos oldalon megrendelheted.

Kitűnő szer a foltok ellen: glicerin

A glicerin áttetsző, színtelen, szirupszerű folyadék, olyan háromértékű alkohol, mely magába szívja a nedvességet. A zsírok egyik fő alkotóeleme, a kozmetikában krémek és testápolók készítésénél állományjavítóként és hordozóanyagként használják. A glicerin emellett jól jöhet akkor is, ha makacs foltokkal találod szembe magad: hatékonyan eltávolíthatod vele a kávé- és egyes festékfoltokat, és a régi, ismeretlen eredetű foltokat is sikeresen kezelheted vele.

A kötött ruhák öblítővizébe is adhatsz belőle, így azok a mosás után sokkal puhábbak és rugalmasabbak lesznek. A glicerint gyógyszertárban szerezheted be.

Cikkünk a Nagymama házipraktikái című könyv alapján készült.

Legyen szó mosásról, takarításról, szépségápolásról vagy betegségek gyógyításáról, nagymamáinknak mindig volt egy jó trükkje, amivel igazán sikeresen oldották meg a problémákat. Most te is megismerheted ezeket a fogásokat és praktikákat, így olcsón és hatékonyan, természetes anyagok segítségével rakhatod rendbe a házat, főzhetsz finomakat, vagy ápolhatod tested-lelked. Nélkülözhetetlen könyv minden háztartásban. Ha szükséged van valamire, üsd csak fel, és nézd meg, mit is csinálna a Nagyi.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük