Foltok, szagok, szennyeződések ellen
A konyhában olyan csodaszereket találhatsz, melyekre nem is gondoltál volna. A sónak például számos módon veheted hasznát.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahelyett, hogy vegyszerekkel és mérgekkel tömnéd meg a kosarad az üzletben, és egyben a pénztárcád ellensége is lennél, nézz körül a konyhádban!

A főzéshez használt alapvető hozzávalók között olyan csodaszereket találhatsz, mint például a só, aminek hasznát veheted a fürdőszobában, a foltok eltávolításánál vagy éppen a lakás illatosításánál. Ismerd meg e csodaszer ezer arcát!

Le a foltokkal!

Bár sokan nem tudják, a só kitűnő eszköz a foltok ellen. Ha bor került a szőnyegre, elsőként önts rá fehérbort, hogy elhalványítsd a színét, majd ezután hideg vízbe mártott szivaccsal töröld át a foltos részt. Végül szórj a területre sót, és hagyd rajta körülbelül 10 percig, majd porszívózd fel a maradványokat. A foltnak nyoma sem lesz.
A fehér szőnyegre került zsírfolt ellen vess be egy rész só és négy rész gyógyszertári alkohol keverékét, és erősen dörzsöld át vele a zsíros foltot, de ügyelj arra, hogy szálirányban végezd a műveletet.

A poharak és üvegek által hagyott vízfoltok nagyon feltűnőek tudnak lenni az asztallapon. Ezek ellen szintén hatásos fegyver a só. Keverj össze egy teáskanál sót és néhány csepp vizet, majd puha ronggyal finoman dörzsöld a masszát a foltokra, és addig súrold, amíg el nem tűnik.

A tea és a kávé okozta foltokat a bögrékről könnyedén eltávolíthatod úgy, hogy szivacsra egy kis sót szórsz, majd apró, körkörös mozdulatokkal lesúrolod a koszkarikákat. Ha makacs folttal állsz szemben, egyenlő arányban keverj össze sót és ecetet, majd vidd fel az érintett területre.

Számolj le a szagokkal!

A sportcipőknek és a vászoncipőknek idővel igen kellemetlen szaguk lehet, különösen, ha nyáron zokni nélkül hordod őket. Ha viszont időnként egy kis sót szórsz a lábbelidbe, eltüntetheted a szagot, és a nedvességet is felitathatod.
A szemetes vödör szagával is könnyedén leszámolhatsz: önts bele egy pohár sót, engedj rá hideg vizet, és hagyd állni fél órát. A só fellazítja a leragadt hulladékot, és semlegesíti a szagokat.

A hűtőszekrényt is célszerű sóval tisztítanod. Miután az élelmiszereket és a rácsot kivetted a hűtőből, szórj egy marék sót körülbelül 3,5 liter meleg vízbe, majd egy szivaccsal mosd ki a hűtő belsejét. A keverék nem karcolja össze a felületet, ráadásul az élelmiszereket sem teszed ki a vegyszergőznek és a szagoknak.

Készíts légfrissítőt!
Az illatosított légfrissítők meglehetősen sokba kerülnek, ráadásul egyáltalán nem természetesek. Helyettük rétegezz rózsaszirmokat és sót egy esztétikus, szorosan zárható üvegbe, ha pedig illatosítani szeretnél, csak vedd le a fedelét!

Vedd hasznát a sónak a konyhában - másképp!

A sót nem csak az ételek ízének hangsúlyozásához használhatod, hanem konyhai tisztítószerként is. A ráégett ételmaradékot a tepsikről, illetve a serpenyőkről például egy kis sós előkezeléssel lazíthatod fel.

Mosogatás előtt szórj a leragadt maradékra sót, majd nedvesítsd meg a területet, és hagyd állni rajta a vizet és a sót addig, amíg a lerakódás fel nem puhul. Végül mosd el az edényt mosogatószeres vízzel.
Az odakozmált tej eltávolításához vizezd be az edényt, majd szórd meg az odaégett részt sóval. Várj körülbelül 10 percig, majd súrold ki az edényt.

A só eltünteti a kellemetlen szagot is, ezért nagy hasznát veheted a vágódeszkák tisztításánál is: mosogatás után sóba mártott nedves ruhával még egyszer dörzsöld át a vágódeszkát, így eltüntetheted a kellemetlen szagokat, ráadásul a fafelület világosabb és sokkal fényesebb is lesz.
A tésztamaradványokat a dagasztás után úgy tüntetheted el a legkönnyebben, hogy beszórod a lisztes konyhapultot sóval. Ezután egy szivaccsal szépen töröld át a felületet, és a tésztának nyoma sem lesz.

Cikkünk a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv alapján készült.

A reklámok arra sarkallnak, hogy minden egyes szükségletedre speciális terméket vásárolj. E kiadványból 2317 kivételes tényt olvashatsz hétköznapi dolgokkal kapcsolatban, amelyek az életedet könnyebbé, gazdaságosabbá, ésszerűbbé, egészségesebbé teszik, a tanácsok segítségével ugyanis újszerűen használhatod a háztartásban és garázsban tartogatott tárgyakat.
A könyv szerkesztői régi trükköket fűszereztek meg saját gyakorlati tapasztalataikkal és szakértők véleményével. A kötet felépítése segít a könnyed eligazodásban, a gyakorlati ismereteket pedig anekdoták és izgalmas kísérletek teszik még színesebbé.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük