Így használd fel a megmaradt rizst vagy szikkadt kenyeret - Sokat megspórolhatsz velük
Ne dobj ki minden ételmaradékot, hiszen akár új fogásokat is kreálhatsz belőlük.
Biztosan nálad is gyakran előfordul, hogy túl sokat főzöl, a megmaradt ételeket viszont már senki nem akarja megenni másnap.
Ilyen esetben is van megoldás, hiszen nagyon sok maradékból lehet új ételeket vagy hozzávalót készíteni.
Így használd fel a megmaradt rizst vagy szikkadt kenyeret
Az ételpazarlás csökkentése nemcsak a lelkiismeretednek, de a pénztárcádnak is jót tehet, hiszen gyakran akár egy egész menüt is készíthetsz a vasárnapi ebéd maradékából. De a megmaradt rizs vagy tészta is újrahasznosítható, akárcsak a kiszikkadt kenyér vagy a bebarnult banán, ahogy ez a következő néhány tippből is látszik.
Új ételek maradék rizsből
Nehéz eltalálni, hogy mennyi rizs is fog elfogyni köretként, így szinte biztos, hogy a legtöbbször marad még belőle. Ezt viszont nem kell rögtön kidobnod, hiszen sok recepthez pont, hogy másnapos rizs kell. Ilyen például a távol-keleti konyhában gyakran használt sült rizs vagy a reggeli rizskása is, de a maradék rizst felhasználhatod töltött vagy rakott ételekhez is. Sőt, desszert is készülhet belőle tejberizs vagy rizskoch formájában.
Fonnyadt zöldségek
A már nem friss, de még nem romlott zöldségekből szintén érdemes új ételeket varázsolni, például egy levest, amiben nem számít, ha kissé már fonnyadtak a hozzávalók. De remek hozzávalók lehetnek ezek a zöldségek egy rántottába vagy a wokban készült ételekhez is. Ugyanez fordítva is igaz, a megmaradt leveszöldséget is többféleképp lehet újrahasznosítani, például köretként, más zöldségek töltelékeként vagy akár fasírtként.
Száraz kenyér, péksütemény
A megszikkadt, de még nem penészes kenyérből finom vacsora lehet melegszendvicsként vagy bundáskenyérként. Utóbbihoz egyébként akár kalácsot is használhatsz. A száraz zsemlét sem kell a kukába dobni, hiszen zsemlemorzsaként vagy akár zsemlegombócként is újra használhatod. Az édes szájúaknak pedig jó ötlet a kenyérpuding készítés, amiben a szikkadt péksütemények is tovább élhetnek.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Bebarnult banán, fonnyadt gyümölcs
Az édes vonalon maradva a kissé ütődött, fonnyadt gyümölcsöket is remekül fel lehet használni süteményekbe vagy akár gyümölcslevesbe is. Nyáron hűsítő saláta vagy turmix is születhet belőlük, míg télen a sütőben készített változatuk lehet az egyik legjobb újrahasznosítási forma. A bebarnult banánból szintén finom turmixot vagy banánkenyeret készíthetsz, de akár a sült banánnal is megpróbálkozhatsz, ha van kedved.
Olvass tovább - 8 egyszerű recept maradék főtt krumpliból: egy falat sem vész kárba
Ne pazarolj, használd fel a maradék köretet egy másik ételhez!
(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- újrahasznosítás
- kertészkedés