Biztonságos panelerkély cicagazdiknak: csodás tipp a házi kedvenceknek
Elég egy óvatlan lépés, és a cica akár ki is eshet az erkélyről. Ezt akadályozza meg a macskaháló kihelyezése.

macska-erkely
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem csak az emberek vágynak nyáron a levegőre, a háziállatok ugyanúgy kikívánkoznak a szabadba, azonban az erkély még a legtalpraesettebb cicának is veszélyes terep lehet, ezért a kedvenced biztonsága érdekében érdemes néhány óvintézkedést érvényesíteni. Különösen igaz ez akkor, ha emeletes házban laksz.

Évente több olyan esetről is hallani, hogy egy cica kiesett az erkélyről, és elpusztult. Különösen óvatosnak kell lenni, ha a lakásod a harmadik emeletnél magasabban van, efölött ugyanis már nagy valószínűséggel végzetes lehet az állatok számára a zuhanás.

Milyen megoldásokkal védheted a kedvenceidet?

A legnépszerűbb megoldás a háló felszerelése. Kapható kifejezetten macskaháló is, amit egyrészről a korláthoz, másrészről a fenti erkélyhez vagy a tetőhöz kell rögzíteni, így megakadályozva a kisállatot abban, hogy egy óvatlan mozdulat hatására lepottyanjon a magasból.

macska-erkely-halo

Amikor macskahálót választ az ember, érdemes odafigyelni rá, milyen erős a választott háló anyaga, a macska ugyanis hajlamos felkapaszkodni rá, így annak el kell bírnia a cica súlyát is. Erre a célra fémmel megerősített hálók is beszerezhetőek. Az is fontos, hogy a cica feje ne férjen át a háló lyukain, hiszen ha a feje átfér, az egész állat átjuthat, esetleg beszorulhat, és megfojthatja magát. 

A macskaháló hátránya, hogy rontja a terasz összképét, és nehézkessé teszi a virágládák kihelyezését, ráadásul az ára is meglehetősen borsos, de ez a legbiztonságosabb a cicákra nézve, ráadásul őket sem korlátozza a szabad mozgásban, és nyugodtan nézelődhetnek kedvükre.

Persze a macskaháló helyettesíthető más, bolti hálókkal, amelyeket nem kifejezetten erre a célra gyártottak, de azok sem nyújtanak szebb látványt, ráadásul, ha nem bírják jól az időjárás viszontagságait vagy a macska súlyát, gyorsan tönkremehetnek, vagy veszíthetnek a biztonságukból.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha nem szeretnél lemondani a kilátásról és a virágokról, jó megoldást jelenthet a kifutó. Ez korlátozza a macska mozgásterét, de szabad ki-bejárást enged a cicának a házba, így az állat bármikor kimehet a teraszra nézelődni, majd biztonságban visszatérhet, ha elunta magát. Készíthető még a teraszon hálós, átlátszó macskakennel is, amely szintén behatárolt területen tartja a cicát, de legalább engedi, hogy nézelődjön.

Ideális macskaotthon

Nem csak a cicaajtóval tehető egy otthon macskabaráttá. A cicák szeretnek a magasból nézelődni, így egy mászófa ideális trónus lehet számukra, ahonnan beláthatják az egész birodalmukat.

(A képek forrása: Getty Images.)

Ezt is szeretjük