Miért szorong a költözéstől a cica, és hogy nyugtathatod meg? A legfontosabb, amit megtehetsz

Költözés is kiválthat depressziót a cicáknál.

Macska szorongása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rosszul viselte a cica a költözést? Az új helyen furcsa szokásokat vett fel? Bepisil? Esetleg elbújik, ritkábban vágyik társaságra? Lehet, hogy a cicád stressztől szenved, amit az új lakóhely és az idegen környezet, a bizonytalanság váltott ki belőle, de segíthetsz neki abban, hogy megszokja a változást.

Az állatokat ugyanúgy érheti stressz, ugyanúgy szoronghatnak, mint az emberek, hiszen a stressz nem más, mint a vélt vagy valós veszélyforrásra adott félelemreakció. Stresszt válthat ki minden nagyobb változás, hiszen a cicák, mint alapvetően mindenki, akkor érzik biztonságban magukat, ha a környezetük állandó.

Hogyan ismerheted fel a stressz tüneteit?

A cicák sokféleképpen mutathatják ki a szorongást. Jellemző ilyen esetekben az elbújás, a szűk helyek keresése - például bevackolás a kanapé mögé -, ahonnan azután szinte lehetetlen kicsalogatni az állatot. Hasonló stresszreakció lehet az étvágycsökkenés, a melankólia, de diszkomfortra utalhat a bútorok karmolása is, ha korábban ez nem jelentkezett.

szorongo-cica

Ha a cica olyan viselkedést mutat, amilyet a költözés előtt nem, érdemes először orvoshoz fordulni, hogy a gazdi meggyőződhessen róla, nem áll-e valamilyen betegség a háttérben, ha pedig egészséges a dorombológép, akkor valószínűleg pszichológiaiak az okok, és sokat lehet tenni azért, hogy csökkentse az ember az állat szorongását.

Mit tehetsz a cicáért?

Költözés esetében érdemes már arról is gondoskodni, hogy ne csak az új lakásban, de a régiben is a lehető legnyugodtabban vészelhesse át a kedvenced a pakolással járó zűrzavart és felfordulást. Ilyenkor a cicát be kell csukni egy külön szobába a kedvenc holmijaival együtt. Ha tudod, már néhány nappal korábban kezdd el beszoktatni oda, hogy a rámolás és a zajongás során biztonságban érezze magát.

Az új lakásban az a leglényegesebb, hogy megteremtsd a cica számára a biztonságot. Érdemes először az ismerős bútorokat, az ő tárgyait, az almot, az etetőjét kipakolni, és jól látható helyre tenni. Az etetést és minden más megszokott napirendet időzíts pontosan ugyanúgy, mint az előző lakásban. A cica számára fontosak az ismerős helyzetek, az ismerős tárgyak és az ismerős szagok is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Már kapható olyan nyugtató spray vagy párologtató, mely a cica pofatájéki feromonjainak szintetikus változatát tartalmazza. Ezeket az állat akkor termeli, amikor jól, komfortosan érzi magát, és a használatával azonnal otthonosabb légkört lehet létrehozni az új lakásban is az állat számára.

Ha ezekre odafigyelsz, a kedvenced remélhetőleg hamar megszokja és belakja majd az új birodalmát, ha azonban több héten át tartó stressztüneteket produkál, mindenképpen érdemes felkeresni szakembert, hogy megfejtse a szorongás okát, és segítsen kezelni azt.

Olcsó, fűtött cicakuckó

Nemcsak az illatokkal, a finom, puha anyagokkal és egy meleg odúval is cicakomfortossá teheted az új lakást. Könnyen készíthetsz otthon kedvencednek egyszerű, gyors, meleg kuckót, és biztosan imádni fogja.

Egyszerű és olcsó, fűtött macskakuckó - Imádni fogják a cicák

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük