Ezek a kis emlősök pusztítják a legtöbb szúnyogot: könnyen segíthetsz nekik

A denevérek egyáltalán nem veszélyesek, de nyáron nagyon hasznosak.

deneverodu-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A denevéreknek elég vegyes a megítélésük, sokan tartanak tőlük, mert erőszakosnak gondolják őket, vagy azt hiszik, betegségeket terjesztenek. Egy biztos, ezek a kis rovarevők nem szívnak vért, ellenben rengeteg valódi vérszívóval végeznek életük során.

A denevérek pusztítják a legtöbb szúnyogot. A Mályi Madármentő Állomás Facebookon megjelent posztja szerint egy denevér egy éjszaka alatt több mint ezer szúnyogot fogyaszt el. Már ez is tetemes mennyiség, de képzeljük el, mennyi szúnyoggal végezhet egy kisebb kolónia egy nyár alatt. Egy biztos, hatékonyabban tartják távol ezeket a kellemetlen éjszakai vendégeket, mint bármelyik riasztó.

A denevéreknek is kell segítség

Sajnos a denevérek száma egyre csökken, hiába védett mind a 28 hazánkban élő fajuk már több mint száz éve. Ennek okai közé tartozik az erdős területek csökkenése, valamint az építési technikák fejlődése, minek köszönhetően a tetők rései vagy a falak lyukai már nem nyújtanak élőhelyet számukra. Ezen segítenek a mesterséges denevérodúk.

deneverodu

Ezek a többnyire fából készült, üreges dobozok alulról nyitottak, és belül drótháló segíti a denevérek megkapaszkodását. Egy denevérodú nem nagyobb egy postaládánál, és, mivel a kisállatoknak elég egy 2-4 centis rés is, ahol meghúzhatják magukat, gyakran több rekeszesek. Akár több állat befogadására is tökéletesen alkalmasak lehetnek.

A denevérodúk kiakaszthatók fák törzsére vagy akár a panelházak, kertes házak falára is. Elkészítésük ugyan egy kicsit bonyolult, és igényel némi szakértelmet, de az interneten már 2990-3700 forintért is beszerezhetők a különböző modellek a Madárdaloskert vagy akár a Nádland honlapján. A társasházaknál, panellakásoknál használható denevérodúk beszerzésével és kihelyezésével kapcsolatban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél érdemes tájékozódni. Akiknél egyébként több természetvédelmi program mellett a méhecskehotelek telepítésével kapcsolatban is kapható információ.

Azt azonban nem szabad várni, hogy a denevérek azonnal a kihelyezés után beköltözzenek az új lakhelyükre. Ez a folyamat néha akár évekig is eltarthat, így ajánlott türelemmel készülni az új lakók érkezésére. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bár az emberek általában nem szívesen osztoznak az életterükön ezzel a kis emlőssel, fontos megjegyezni, hogy a denevérek nem jelentenek veszélyt. Igaz ugyan, hogy képesek veszettséget hordozni, de azt rendkívül nehéz elkapni tőlük. Az elmúlt évtizedben mindössze egy olyan esetről tudni, amikor egy denevér egy másik fajt fertőzött meg, és az sem ember volt. 

Védett fajok a kertekben

A denevér védett faj, eszmei értéke 25 ezer és 500 ezer forint között változik fajtól függően, már csak ezért sem szabad bántani ezeket az éjszakai rovarevőket. Nem a denevér azonban az egyetlen olyan faj az ember közelében, melyet védelem illet meg. Mutatjuk, melyek azok a kertekben is előforduló fajok, amelyek védettek.

Vigyázz a csigával, 2000 forintot ér darabja: ezekkel a védett állatokkal találkozhatsz a kertedben

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük