Egyszer és mindenkorra elköszönhetsz a molyoktól, ha így takarítasz - Nem kell levendulához nyúlni hozzá
Elszaporodtak a molyok a lakásban? Végleges megoldást mutatunk.

moly-molylepke-gyapju-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A molyok ellen sok lakásban örök harc folyik, és, ha az ember megoldások után kutatgat, először biztosan a levendulába fut bele. Az általános tanács úgy szól, hogy tegyen szárított levendulát a szekrénybe, vagy néhány csepp levendulaolajat az öblítőhöz. Bár a levendula sem véletlenül népszerű molyriasztó, és kétségkívül csodás illatot áraszt a szekrényben, a tartós megoldáshoz ennél több kell.

De, mielőtt az ember a kártevőirtókat riasztaná, érdemes megpróbálni egy kicsit több odafigyeléssel kezelni a ruhákat, a mosást és a takarítást, mert ez is segíthet orvosolni a problémát, ha a molyhelyzet még nem kritikus.

Mit keresnek a molyok a lakásban?

A molyok szeretik a meleg, nedves helyeket és a koszos vagy ritkán mozgatott ruhákat, ezek közé petéznek, és a kikelő lárvák ezekből táplálkoznak. Egészen pontosan a természetes eredetű szövetekből, így ezeken apró lyukakat hagyhatnak, amivel viselhetetlenné teszik a sokszor kifejezetten drága ruhadarabokat.

moly-molyragta-lyuk

Egyvalamit azonban sokszor elfelejtenek azok, akiknél megtelepednek a molyok: nemcsak a ruhákra kell koncentrálni, ha meg akarnak szabadulni ezektől a kártevőktől. A molyirtást a takarításnál kell kezdeni. A molyok ugyanis petézhetnek a szőnyeg szálai közé, a kanapé gyűrődéseibe, de akár a fésűre is, bárhova, ahol a kikelő lárva megfelelő mennyiségű táplálékhoz jut. Takarítás közben ezeket is mindig át kell porszívózni jó alaposan, a porzsákot pedig ki kell üríteni, mert a peték túlélhetik odabent, és kikelhetnek később. Az eldugott sarkok, ahol gyakran megül a por, szintén veszélyesek, a por ugyanis rengeteg szerves anyagot is tartalmaz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

A jól szellőző lakásokban nehezebben telepszenek meg a molyok, ezért, amint a kinti hőmérséklet engedi, érdemes rendszeresen, hosszabb időn át szellőztetni. A frissen mosott ruhákat pedig jó ötlet a napon szárítani, ahol átjárhatja őket a levegő. A szőnyegeket, párnázott bútorokat szintén érdemes időnként kiporolni - erre a kertes házakban jobb lehetőség nyílik. Panellakásokban a tisztító jelenti a legegyszerűbb és leghatásosabb megoldást, ahol a vegykezelés biztosan végez a petékkel.

Mosáskor a ruhákat a megengedett legmagasabb hőfokon kell kimosni. Ez megöli a petéket, de az öblítőhöz adott ecet is segít. A szekrényt is érdemes bizonyos időközönként teljesen kipakolni, és a belsejét lemosni ecetes vízzel, ami mindent fertőtlenít. Külön oda kell figyelni a nehezen hozzáférhető helyekre is, ahol megtapadhatnak a peték. Jó, ha a szekrény nem a fűtőtest közelében áll, és nem tűz rá direkt napfény, mert a viszonylag hűvös, jól szellőző polcokra nehezebben költöznek be a molyok.

Kártevőirtó gyógynövények

Ha mégis biztosra szeretnél menni, és szeretnéd, ha mindig kéznél lenne a levendula, ültess belőle otthon a kertbe vagy a konyhakertbe. Nemcsak isteni illatot csinál, nagyon hasznos is. Ugyanez elmondható a többi kilenc gyógynövényről is, melyeket összegyűjtöttünk. Nézd meg, milyen virágokkal érdemes teleültetni a kertet.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük