Menekül az illatától a molylepke: egy faanyag, ami elűzi a kártevőket
A molylepkétől nehéz megszabadulni, de szerencsére van egy természetes módszer, ami akár élelmiszerek között is bevethető.

cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Molylepkék rendszerint az éléskamrában vagy a ruhák között bújnak meg, és borzasztóan nehéz megszabadulni tőlük, amikor már elszaporodtak.

A vegyszeres védekezésnek számos nem kívánt következménye lehet, ezért a molylepkék ellen egyre többen a természetes megoldásokat részesítik előnyben.

A vörös cédrust utálják a molylepkék

A vörös cédrusból készült termékek már mindenki számára elérhetőek, előnyük például a levendulával szemben, hogy a kamrában is bátran alkalmazhatóak, egyáltalán nem változik meg tőlük az ott tárolt ételek aromája.

1

71 darabos, egész háztartásra való védelmi arzenált lehet rendelni az Amazonról kicsit több mint ötezer forintért, de Magyarországon is beszerezhetőek a grillezésre is használt lapok kisebb méretben, melyek többféle módon is felhasználhatók akár évekig is, mert jellegzetes szagukat hosszú ideig megőrzik. A lapokat el is fűrészelheted, vagy nagyobb darabban is beteheted a ruhák alá, de néhány havonta érdemes a felületet lesmirglizni, hogy frissüljön az illat.

A forgács és a fakocka is molyűző

A vörös cédrus forgácsát kis zsákba is lehet tölteni, mely behelyezhető akár az élelmiszerek közé is, de elrejthető a szekrényben is, csak arra kell ügyelni, hogy a zacskót időnként fel kell rázni. Apró kockákra vágva, 3090 forintért az összes fiókba és tárolóba lehet helyezni belőle, de az Amazonon árult készletben van vállfára illeszthető, kerek formára vágott cédrus, illetve szekrénybe akasztható, nagyobb darab fa is. Vörös cédrusból bútorokat, dobozokat is készítenek, de fatelepeken kapható lambéria és léc is belőle.

A cikk az ajánló után folytatódik

Alapos takarítás után hat a védelem

A molyokat hatékonyan tartja távol a vörös cédrus, melynek természetes illóolajai megölik a lárvákat, de, mivel a petét nem károsítják, mindig egy alapos takarítással kell kezdeni a kártevők irtását. A bontatlan és kinyitott száraz élelmiszerek mellett fontos a ruhásszekrényeket is kipakolni, majd egyesével végignézni mindent, hogy kiderüljön, hova fészkelték be magukat a lepkék.

Meleg vizes ronggyal érdemes a polcokat lemosni, illetve a lakás minden szegletét felporszívózni, sőt, ezután a porzsákot is dobd ki, hiszen így már abba is kerülhettek peték. Ha van a lakásban gyapjúszőnyeg, régi, antik baba, melynek emberi haj van a fején, vagy zongorában lévő filc, különös alapossággal vizsgáld át. Ha valamibe befészkelték magukat a lepkék, de nem mosható ki legalább 60 fokon a mosógépben, vagy nem lehet lezárt zacskóban néhány napig a mélyhűtőben tartani, azt ki kell dobni, csak úgy lehet végleg megszabadulni ezektől az apró kis rovaroktól.

(Fotók: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük