Kiszáradnak a növények, ha rosszul locsolsz nyáron: hogyan és mikor érdemes Megyeri Szabolcs kertész szerint?

A locsolás nem csak használ, árthat is a növénynek, ha nem jól csinálod.

GettyImages-200208456-001

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyerekkorunk óta tudjuk azt a tényt, hogy a növényeket locsolni kell, hogy életben maradjanak, és szépen zöldelljenek. Az azonban távolról sem mindegy, hogyan kapják meg a számukra fontos vizet.

Különösen nyáron kényes a helyzet, hiszen számításba kell venni a forró napsugarakat, és tudatosan választani az öntözési időt, illetve módot, és változhat az öntözés gyakoriságának szükségessége is. Megyeri Szabolcs kertészt hívtuk segítségül.

Az optimális időpont a locsolásra

Sokan csupán ahhoz kötik a locsolás időpontját, hogy mikor van rá idejük, kedvük, és rendszertelenül, random időpontokban öntözik a kerti- vagy balkonnövényeiket. Ez nem jó, hiszen a nyári időszakban történő locsolásra megvan az ideális napszak.

Olyanok is vannak, akik úgy gondolják, hogy a hűs víz üdítőleg hat majd a kertre a legnagyobb forróságban, délután. De vajon mi a legjobb időpont slagot, kannát ragadni?

- Nyáron, melegben mindig a kora délelőtti vagy a kora esti órák a legmegfelelőbbek az öntözéshez. Az okok egyszerűek, a kijuttatott víz a déli, kora délutáni melegben nem tud hasznosulni, mivel hamar elpárolog, mielőtt még a növények gyökerei felvehetnék a szükséges mennyiséget.

Érdekesség, hogy a közhiedelemmel ellentétben a nyári hőségben, napközben elvégzett öntözés nem égeti ki a gyepet, komoly tudományos kutatások alapján kiderült, hogy a fűszálakon megülő vízcseppek nem képesek prizmaként koncentrálni a fényt, és égési sérüléseket okozni. Ettől függetlenül lehetőleg ne öntözz dél és este hat között! A késő esti öntözésnek is van ellenjavallata, az ilyenkor már hűsebb időben a bőségesen kijuttatott víz egy része a növényeken marad, ami olykor a gombás megbetegedéseknek ágyazhat meg, főleg dús, összeboruló lombok esetében - mondja Megyeri Szabolcs.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A gyakoriságról

Tudjuk, hogy mi, emberek több folyadékot igénylünk kánikulában, de vajon a növények is? Nagyon fontos észben tartani, hogy a forróság a kert nedvességtartalmára is hatással van. Csakhogy nem maga a vízmennyiség-igény, hanem az öntözés gyakorisága változik Megyeri Szabolcs szerint.

- Nyáron, a meleg hetekben az intenzív párolgás és a kiszáradás fokozott veszélye miatt mindenképpen több vízre lesz szükségük növényeidnek. Fontos, hogy ne a mennyiséget növeld, hanem a gyakoriságot, egy adott mennyiségnél többet úgysem tudnak felvenni az egyes növények, a felesleg így kárba vész.

Szintén ne öntözz előre, vagyis nyaralás előtt ne áztasd el többszörös mennyiségű vízzel a kertet, mert ez nem oldja meg több napra, egy hétre az öntözés problémáját! Ha elutazol hosszabb időre, kérj meg valakit, aki egy-két naponta el tudja végezni az öntözési feladatokat! A mindennapokban és a távollét idején is remek megoldás a csepegtető öntözőrendszer kiépítése, ilyen módon a díszágyások lakói, a veteményeskert terményei és a cserjék, kisebb fák is elláthatók vízzel, ráadásul költséghatékonyan - mondja a kertész.

Hogyan öntözz?

Nemcsak a gyakoriság, hanem a mód kérdése is lényeges. Egyesek inkább a slaggal történő locsolást preferálják, mások a kannás öntözést részesítik előnyben. Nem mindegy azonban, hogy miként érkezik a víz a növényhez: a kertész elmondta, hogy melyik növény esetében mi a jobb választás, azaz alulról, felülről vagy éppen permetezve érdemes öntözni.

- Nagyon fontos, hogy nem minden növény szereti ugyanolyan módon megkapni az éltető vizet. A rózsákat sose öntözd esőt imitálva, permetezve, ahogy a legtöbb virágos évelő sem szereti ezt, de a balkon egynyári virágait sem kell eláztatnod felülről. Ezeknél a növényeknél az úgynevezett árasztásos módszert használd, vagyis a vizet kannából, lassan folyasd a tövekhez. A kerti csaphoz csatlakoztatott tömlőt is használhatod így, de vigyázz, hogy ne nyisd meg túlságosan a csapot, a nagy nyomással érkező víz lemoshatja a talajt a gyökerekről. Szánj inkább pár perccel többet a műveletre, és közelről, lassan, komótosan folyasd a vizet!

A minden kertben népszerű tuják és tűlevelűek nagyon szeretik a párás környezetet, ezért ezeket nyugodtan permetezheted vízzel, jót teszel nekik. A talajukat lehetőség szerint mulcsozd, így a nedvesség tovább a talajban marad!

Sokak kertjében van füvesített terület. A fű öntözése külön odafigyelést érdemel:

- A gyep kifejezetten szereti az esőszerű öntözést, nyáron ne spórolj ezzel, kánikulai időszakokban a pázsitnak négyzetméterenként és naponta akár 8-10 liter vízre is szüksége lehet! Szerezz be egy úgynevezett esőztető fejet a tömlő végére, így azt csak ki kell raknod a gyepfelületre!

Mi a helyzet a balkonnövényekkel?

Nem mindenki lakik kertes házban, de a balkonon nevelt növények közül egyik-másik nem viseli jól a kánikulát, ezért plusz odafigyelést igényel a nyári időszakban:

- A forró hetekben a balkon növényei is fokozott figyelmet igényelnek. Mivel ezek kis térfogatú földben laknak, sokkal hamarabb kiszáradnak és felforrósodnak. Ezért talajukat mulcsold, és gyakran nedvesítsd őket!

A fekete vagy sötét edényeket fehér vászonnal vagy papírral burkold be, így lassabban fognak felmelegedni. A legintenzívebb hőségek idején a tűző napon lévő érzékenyebb példányokat (például a nyárra kihelyezett szobanövényeket) pakold árnyékosabb helyre, mondjuk a fal vagy az erkélykorlát takarásába.

Ne feledd, hogy nem minden balkonnövény kívánja az extra védelmet, a muskátlik, a levendula, és az egynyári virágok többsége jól bírják az extrém melegeket is, természetesen, ha az öntözések nem maradnak el - mondja a kertész.

38623381 8c15c92f2fb45c5ad4ca7943900cecea wm
Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük