Kiszáradnak a növények, ha rosszul locsolsz nyáron: hogyan és mikor érdemes Megyeri Szabolcs kertész szerint?
A locsolás nem csak használ, árthat is a növénynek, ha nem jól csinálod.

GettyImages-200208456-001
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyerekkorunk óta tudjuk azt a tényt, hogy a növényeket locsolni kell, hogy életben maradjanak, és szépen zöldelljenek. Az azonban távolról sem mindegy, hogyan kapják meg a számukra fontos vizet.

Különösen nyáron kényes a helyzet, hiszen számításba kell venni a forró napsugarakat, és tudatosan választani az öntözési időt, illetve módot, és változhat az öntözés gyakoriságának szükségessége is. Megyeri Szabolcs kertészt hívtuk segítségül.

Az optimális időpont a locsolásra

Sokan csupán ahhoz kötik a locsolás időpontját, hogy mikor van rá idejük, kedvük, és rendszertelenül, random időpontokban öntözik a kerti- vagy balkonnövényeiket. Ez nem jó, hiszen a nyári időszakban történő locsolásra megvan az ideális napszak.

Olyanok is vannak, akik úgy gondolják, hogy a hűs víz üdítőleg hat majd a kertre a legnagyobb forróságban, délután. De vajon mi a legjobb időpont slagot, kannát ragadni?

- Nyáron, melegben mindig a kora délelőtti vagy a kora esti órák a legmegfelelőbbek az öntözéshez. Az okok egyszerűek, a kijuttatott víz a déli, kora délutáni melegben nem tud hasznosulni, mivel hamar elpárolog, mielőtt még a növények gyökerei felvehetnék a szükséges mennyiséget.

Érdekesség, hogy a közhiedelemmel ellentétben a nyári hőségben, napközben elvégzett öntözés nem égeti ki a gyepet, komoly tudományos kutatások alapján kiderült, hogy a fűszálakon megülő vízcseppek nem képesek prizmaként koncentrálni a fényt, és égési sérüléseket okozni. Ettől függetlenül lehetőleg ne öntözz dél és este hat között! A késő esti öntözésnek is van ellenjavallata, az ilyenkor már hűsebb időben a bőségesen kijuttatott víz egy része a növényeken marad, ami olykor a gombás megbetegedéseknek ágyazhat meg, főleg dús, összeboruló lombok esetében - mondja Megyeri Szabolcs.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyakoriságról

Tudjuk, hogy mi, emberek több folyadékot igénylünk kánikulában, de vajon a növények is? Nagyon fontos észben tartani, hogy a forróság a kert nedvességtartalmára is hatással van. Csakhogy nem maga a vízmennyiség-igény, hanem az öntözés gyakorisága változik Megyeri Szabolcs szerint.

- Nyáron, a meleg hetekben az intenzív párolgás és a kiszáradás fokozott veszélye miatt mindenképpen több vízre lesz szükségük növényeidnek. Fontos, hogy ne a mennyiséget növeld, hanem a gyakoriságot, egy adott mennyiségnél többet úgysem tudnak felvenni az egyes növények, a felesleg így kárba vész.

Szintén ne öntözz előre, vagyis nyaralás előtt ne áztasd el többszörös mennyiségű vízzel a kertet, mert ez nem oldja meg több napra, egy hétre az öntözés problémáját! Ha elutazol hosszabb időre, kérj meg valakit, aki egy-két naponta el tudja végezni az öntözési feladatokat! A mindennapokban és a távollét idején is remek megoldás a csepegtető öntözőrendszer kiépítése, ilyen módon a díszágyások lakói, a veteményeskert terményei és a cserjék, kisebb fák is elláthatók vízzel, ráadásul költséghatékonyan - mondja a kertész.

Hogyan öntözz?

Nemcsak a gyakoriság, hanem a mód kérdése is lényeges. Egyesek inkább a slaggal történő locsolást preferálják, mások a kannás öntözést részesítik előnyben. Nem mindegy azonban, hogy miként érkezik a víz a növényhez: a kertész elmondta, hogy melyik növény esetében mi a jobb választás, azaz alulról, felülről vagy éppen permetezve érdemes öntözni.

- Nagyon fontos, hogy nem minden növény szereti ugyanolyan módon megkapni az éltető vizet. A rózsákat sose öntözd esőt imitálva, permetezve, ahogy a legtöbb virágos évelő sem szereti ezt, de a balkon egynyári virágait sem kell eláztatnod felülről. Ezeknél a növényeknél az úgynevezett árasztásos módszert használd, vagyis a vizet kannából, lassan folyasd a tövekhez. A kerti csaphoz csatlakoztatott tömlőt is használhatod így, de vigyázz, hogy ne nyisd meg túlságosan a csapot, a nagy nyomással érkező víz lemoshatja a talajt a gyökerekről. Szánj inkább pár perccel többet a műveletre, és közelről, lassan, komótosan folyasd a vizet!

A minden kertben népszerű tuják és tűlevelűek nagyon szeretik a párás környezetet, ezért ezeket nyugodtan permetezheted vízzel, jót teszel nekik. A talajukat lehetőség szerint mulcsozd, így a nedvesség tovább a talajban marad!

Sokak kertjében van füvesített terület. A fű öntözése külön odafigyelést érdemel:

- A gyep kifejezetten szereti az esőszerű öntözést, nyáron ne spórolj ezzel, kánikulai időszakokban a pázsitnak négyzetméterenként és naponta akár 8-10 liter vízre is szüksége lehet! Szerezz be egy úgynevezett esőztető fejet a tömlő végére, így azt csak ki kell raknod a gyepfelületre!

Mi a helyzet a balkonnövényekkel?

Nem mindenki lakik kertes házban, de a balkonon nevelt növények közül egyik-másik nem viseli jól a kánikulát, ezért plusz odafigyelést igényel a nyári időszakban:

- A forró hetekben a balkon növényei is fokozott figyelmet igényelnek. Mivel ezek kis térfogatú földben laknak, sokkal hamarabb kiszáradnak és felforrósodnak. Ezért talajukat mulcsold, és gyakran nedvesítsd őket!

A fekete vagy sötét edényeket fehér vászonnal vagy papírral burkold be, így lassabban fognak felmelegedni. A legintenzívebb hőségek idején a tűző napon lévő érzékenyebb példányokat (például a nyárra kihelyezett szobanövényeket) pakold árnyékosabb helyre, mondjuk a fal vagy az erkélykorlát takarásába.

Ne feledd, hogy nem minden balkonnövény kívánja az extra védelmet, a muskátlik, a levendula, és az egynyári virágok többsége jól bírják az extrém melegeket is, természetesen, ha az öntözések nem maradnak el - mondja a kertész.

38623381 8c15c92f2fb45c5ad4ca7943900cecea wm
Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük