7 dolog, amikkel legyeket csalogatsz a házba, és nem is tudsz róla: így tartsd távol őket

Néhány apróság rengeteg legyet vonzhat a lakásba: ezeket érdemes elkerülni.

Légycsalogató dolgok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Szemtelen, mint a piaci légy - szokták mondani, és nem véletlenül. Valóban egy rettentő idegesítő rovarról van szó, mely a sokadik elhajtás után is visszaszáll az emberre, tárgyaira, ételére.

A legyek nemcsak bosszantóak, de betegségeket is terjeszthetnek, mivel rengeteg szennyezett felületre leszállnak: a Penn State Eberly Science College kutatói többszázféle kórokozót számláltak meg a vizsgálatuknak alávetett 116 légyen.

Mi csalogatja a lakásba a legyeket?

Áldásos megoldás egy szúnyogháló felszerelése, de a rovarok észrevétlen is besurranhatnak egy nyitva felejtett ajtón, így érdemes további óvintézkedéseket tenni. Ahelyett pedig, hogy az ember légycsapóval szaladgálna fel-alá, vagy flakonszámra fujkálna riasztószereket, okosabb odafigyelnie azokra a dolgokra, amik a lakásba csalogathatják a legyeket. Ha ezeket kiiktatja, elejét veheti a hívatlan szállóvendégek érkezésének.

Alapvető dolog a konyhai szemetes megfelelő gyakoriságú ürítése. Ha ez nem történik meg, a rothadó ételmaradékok és illatozó üdítős flakonok mágnesként vonzhatják be a legyeket. Nem kell mindig megvárni, hogy a zsák megteljen: ha hús vagy különösen gyorsan romló dolog került a kukába, jobb rögtön kiüríteni. Kertes ház esetén a zsákok alaposan elkötve kerüljenek az udvari gyűjtőbe, és érdemes ellenőrizni, megfelelően záródik-e a fedél.

Étel és illatozó ital ne maradjon fedetlenül, mert ugyancsak meghívót jelent a legyek számára. A mosogatóban sem tanácsos felhalmozni a használt edényeket, ugyanezen okból. Az ételillat és a  szemétszag a muslicák, hangyák és csótányok számára is roppant vonzó.

A lecseppenő ételek és italok is szimpatikusak a legyek számára, ezért jobb mielőbb feltörölni ezeket a különböző felületekről.

A spájzban tárolt zöldségeket, gyümölcsöket naponta, de legalább kétnaponta hasznos átnézni, nehogy egy romlásnak indult darab hívogató szagokat árasszon magából.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha valaki kutyát tart a kertjében, ürülékét mindennap össze kell szedni, mert vonzza a legyeket: előszeretettel mászkálnak rajta, majd a lakásba is betérhetnek.

Érdemes a beltéri macskaalomra is megfelelő figyelmet fordítani. Jó minőségűre van szükség, és megfelelő gyakoriságú cserére. Ez nemcsak a legyek miatt, de a macska egészsége és komfortérzete, valamint a lakás levegőjének frissen tartása érdekében is elengedhetetlen.

A legyekre máshol szükség van

Bár a környezetében nem szívesen látja őket az ember, a legyekre nagy szükség van a természetben, hiszen táplálékul szolgálnak megannyi állatnak, és bizonyos fajtáik komoly szerepet játszanak az elhullott vadak maradványainak eltüntetésében is. Az mindenesetre fontos, hogy az ember megtartsa tőlük az egészséges távolságot.

Rovarok a lakásban

Tízféle, gyakran sokáig észrevétlen, apró lakót mutatunk képeken a könnyebb felismerés érdekében. 

10 aprócska lény, ami mind megbújhat a lakásodban

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük