6 bevált, vegyszermentes módszer a rovarok ellen: messziről elkerülik tőlük a lakást

Házilag, vegyszermentesen is védekezhetsz a betolakodó rovarok ellen nyáron.

Rovariasztók házilag
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Elég egy pici az asztalon a dinnye levéből vagy egy padlóra pottyant fagyicsepp, esetleg pár meggyessüti-morzsa a földön, és reggelre több fronton vonuló hangyákat, pókokat, egyéb rovarokat találsz a konyhában. Pedig az ízeltlábúak számára is csalogató ételmaradékok a nyár elmaradhatatlan kellékei.

Ha a rovarok ellen szeretnél védekezni, mindenekelőtt azt érdemes tisztázni, hogy a hívatlan vendégek csak átjáróként használják a lakásodat, vagy meg is telepedtek benne. Ha cukorsziruppal vagy más édességgel teli, apró csapdákat raksz ki a ház különböző pontjain, biztos, hogy megtalálják, főleg a hangyák. Így a vonulási útjukat vagy a fészküket is fel tudod térképezni.

A vegyszeres védekezés előtt próbáld ki a humánusabb és környezettudatosabb, természetes módszert: készíts házilag ellenszert! Minden rovar igen érzékeny szaglószervvel rendelkezik, így valószínűleg irtóznak majd a következő technikáktól.

Fahéj és boróka

A fahéjban található kumarin intenzív aromája messziről elriasztja a rovarokat. Ha nem akarod a fűszer porát szétszórni a lakásban, létezik fahéjolaj is, mellyel bekenheted a réseket, ahonnan előbújhatnak a betolakodók. 

A borókaolaj és paraffin keverékébe áztatott vattapamaccsal is beecsetelheted a lyukakat, ahol megbújhatnak a milliméternyi kártevők. A növényben található illatanyagokat nem bírják, így, ha megérzik, azonnal elmenekülnek majd.

Chili és más fűszerek

A porrá zúzott chilipaprika vagy a cayenne-i bors akár széthintve, akár vízben oldva és egy használt szivaccsal szétpacsmagolva a kritikus helyeken igen hatásos lehet. A fűszerekben található kapszaicint a legtöbb rovar nem bírja, ennek köszönhetően a módszer elzavarja a nem kívánt vendégeket. A rovarinváziót is kezelheted a kritikus terület beszórásával, ám óvatosan alkalmazd, ha kisgyermek vagy állat hozzáférhet a helyhez.

Az erős aromájú fűszernövények többségéből is hatásos házi rovarriasztót készíthetsz. Vágj le egy nyaláb borsmentát, levendulát, citromfüvet, rozmaringot vagy zsályát. Levelüket vagy virágukat forrázd le, és hagyd állni egy napig. A folyadékot szűrd le, tedd szórófejes flakonba, és fújd be vele a problémás helyeket a lakásban. Garantáltan elkerülik majd ezeket az ízeltlábúak.

Rovarűző babérlevél és paradicsom

A babérlevél szétmorzsolva és szétszórva szintén segít a bogarakat távol tartani. Ennek illóolajában cineol van, ami egy olyan kámforszármazék, mely riasztólag hat a nyári rovarokra.

Ha paradicsompalántát ültetsz balkonládába, a kifejlett növény nagy valószínűséggel távol tartja a hangyákat és pókokat, mert nem bírják a számukra intenzív, szúrós illatát. A paradicsomtő a nadragulyafélék családjába tartozik, és mérgező alkaloidát párolog ki a levele. Ezáltal egyéb kellemetlen nyári rovarokat is távol tart a konyhaablaktól.

A pókok ellen is léteznek hatékony, ám az ember számára nem orrfacsaró praktikák. Hagyd a kémiai irtószereket: ha nem kedveled a társaságukat, űzd ki őket természetes módon!

Képeken 9 módszer a pókok ellen: villámgyorsan elhagyják a lakást

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük