Nem kell rovarirtóra költened, ha nálad lakik: a sünbarát kert 3 ismérve

A süni jelenlétének nagyon kell örülni!

Sünbarát kert
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amellett, hogy az egyik legbájosabb kisállatról van szó, a sün jelenléte a kertben rendkívül hasznos, hiszen természetes táplálékát jelentik azok a rovarok, illetve csigák, melyektől a tulajdonosok szívesen megszabadulnának.

A sünöknek köszönhetően azonban kevesebb lesz erre a gondjuk, különösen az őszi szezonban, ilyenkor ugyanis sokkal intenzívebben táplálkoznak, hiszen megpróbálnak felkészülni a téli időszakra. Érdemes tehát mindent elkövetni azért, hogy a kertből ne kívánkozzon el a süni, és joggal érezze magát tökéletes biztonságban.

A sünbarát kert tökéletes búvóhelyet jelent

A sünök általában olyan kertekben bukkannak fel, amelyek határosak természetes élőhelyükkel, a dús aljnövényzetű, ritkás erdőkkel vagy cserjésekkel. Erőszakkal kimozdítani élőhelyéről egy sünit, és a kertbe vinni nem szabad, ha azonban már odalátogatott, érdemes biztosítani azokat a tényezőket, melyeket megtapasztalva könnyen lehet, hogy maradni fog.

Ilyen a tökéletes rejtekhely, mely a sünbarát kert legalapvetőbb jellemzője. Ez lehet természetes, például egy farakás, levélkupac, bokros, cserjés terület vagy lekaszálatlanul, lenyíratlanul hagyott fű, de mesterségesen is ki lehet alakítani olyan zugot, mely kicsi, biztonságos, védett és viszonylag sötét, sőt, több helyen is kapható kifejezetten sünodú.

Kell, hogy legyen elég élelem

A sünök hernyókkal, rovarbábokkal és csigákkal, gilisztákkal táplálkoznak, de sajnos gyakran esnek áldozatukul madárfiókák is, így, ha tudod, hogy területeden fészek van, próbáld óvni őket. Ettől eltekintve, a sünök olyan helyeken telepednek meg szívesen, ahol van elég táplálék előbbiek közül, ugyanakkor te is tehetsz ki számukra csemegét. Ne adj nekik ételmaradékot vagy tejet, ezek ugyanis árthatnak az emésztésüknek, száraz süntápot, illetve aszpikos macskaeledelt azonban bátran és bőségesen kitehetsz, különösen az őszi időszakban, amikor is a süni kifejezetten falánk. Hogy ne szomjazzon, vizet is tegyél ki neki kis tálkában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos a biztonság is

Csak olyan kertben érdemes marasztalni - illetve invitálni - a sünit, mely teljes mértékben biztonságos számára, illetve, ahol nem érheti bántódás. Ha például vadászkutyád van, aki nem fér össze a sünökkel, esetleg kikaparja a fészküket, az problémát jelent, csakúgy, mint például a drótkerítés, melybe beleakadhat, és megsérülhet a sün. Jobb a sövény, illetve a fakerítés, mely alatt biztonságosan közlekedni tud. Ügyelj arra is, hogy ne eshessen bele semmibe, ne hagyd fedetlenül aknát vagy csőcsonkot.

Ne tegyél ki rágcsálókra veszélyes mérget, ez ugyanis a sünre is veszélyes, emellett legyél körültekintő, ha füvet nyírsz, kaszálsz, vasvillát használsz, és avarégetésbe se kezdj úgy, hogy ne vizsgáltad volna meg, nem lapul-e ott egy süni vagy süncsalád. Még több hasznos információt találsz, ha ide kattintasz.

Ezt is szeretjük