A legjobb házi muslicacsapda: így gyorsan eltűnik az egész apró csapat

A gyorsan szaporodó muslincákat nem lehetetlen elfogni: házi csapdával elejthetők.

muslica
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akar-e új lakótársakat, vagy sem, az ember egyik napról a másikra muslincák - vagy muslicák - tömegével találhatja magát egy fedél alatt. Általában az érett, sérült gyümölcsökkel kerülnek be a petéik a lakásba. Hazánkban az ecetmuslica - Drosophila melanogaster - a háztartások hívatlan vendége.

Bár az apró rovarok nem csípnek, terjeszthetnek baktériumokat, idegesítőek, és bizony elvehetik az ember kedvét a megmászott ennivalótól is. Érdemes velük felvenni a harcot.

Házi készítésű muslicacsapdák

Szeretik a kint hagyott gyümölcsöket, pohárban várakozó, illatos gyümölcsitalokat, a mosogató lefolyójában rekedt maradékokat, és a kukában halmozódó szemét is vonzó a számukra, ezért a megelőzésben ezekre érdemes hangsúlyt fektetni.

kep

Az ételek elzárása, a szemetes megfelelő gyakoriságú ürítése és az alapos takarítás sokat segíthet. Ez azonban nem elég: a már bejutott betolakodókat is érdemes kiiktatni. Bár élettartamuk harminc nap, jó tudni, hogy igen szapora állatokról van szó. Ha megfelelő számukra a terep, számuk egykettőre megsokszorozódhat, így utódaik is tovább keseríthetik a mindennapokat.

A házi muslincacsapda-készítés nem nagy ördöngösség. Egyszerű alapanyagok és néhány üres perc kell csupán. A leghatásosabb csapda alapját egy befőttesüveg adja, melybe néhány kanál gyümölcslé vagy egy szelet citrom kerül. Az üveg tetejére kerüljön alufólia, melyen óvatosan, egy ceruza segítségével lyukak ejtendők. Az illat magához vonzza a rovarokat, kifelé azonban már nem találják meg az utat a hívatlan rovarok.

A cikk az ajánló után folytatódik

További lehetséges megoldásokkal is lehet próbálkozni. Ugyancsak befőttesüveg szükséges, illetve kartonpapír. Az üveg aljára néhány kocka gyümölcsöt helyezz el, a kartonból pedig egy, a csúcsánál lyukas tölcsért kell formálni. A lyuk ne legyen nagyobb egy ceruza átmérőjénél. A tölcsér a szélesebbik felével felfelé helyezendő a befőttesüvegbe. A kíváncsiskodó muslicák ezen keresztül jutnak az üveg aljára, de már nem találnak ki, hanem az üvegben rekednek.

A legegyszerűbb megoldás, ha az ember nyitva hagy egy kiürült gyümölcsleves dobozt vagy palackot: hasonlóan az előző eszközökhöz, ezekkel is foglyul ejthetők a rovarok. Bármelyik csapdára is esik a választás, egy, maximum két nap elteltével érdemes a lyukakon keresztül befújni némi rovarirtó spray-t, így gyorsan véget érhet a raboskodó muslincák élete. Ha lehetséges, a műveletet érdemes kültéren, maszkban végezni.

Rovarok a lakásban

Ezekkel a rovarokkal bármikor találkozhat az ember az otthonában: a cikkből kiderül, árthatnak-e.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük