Instant ablak a spájzba, WC-be: sötét lyukakból hangulatos tereket varázsol

A falra eszkábálható ablak valódinak tűnik. Ideális fényforrás, kellemesebb légkört biztosító elem a sötét terekben.

LED-ablak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy otthon belterének hangulatát számos részlet szolgálja: a rend, a kellemes, harmonikus színek, a jó elrendezés és a minél több természetes fény.

Bár az előbbiekért bármely lakásban sokat tehet az ember, utóbbiért nem: egy lakásban vagy készen vásárolt házban már eleve adott, hol és mekkora nyílászárók helyezkednek el, azaz mennyi világosság jut a helyiségekbe.

Ha egy sötét helyiség ablakért kiált

Noha nagyon ritkán új ablak is létesíthető a falon, ez sok esetben sem statikailag, sem az adott helyiség elhelyezkedése végett nem megoldható, ráadásul igen sokba is kerül.

3

Mégsem maradhat megoldás nélkül, ha egy helyiségben nincs elegendő fény, hiszen a komor, sötét környezet a lelkiállapotra, az általános közérzetre is kihat. Az is rendkívül nyomasztó, fullasztó érzés, ha egy szobából nem lehet kilátni.

Szerencsére a világosságról akkor sem kell lemondani, ha a vágyott, új ablakról szó sem lehet. Egy instant megoldással, kis csalással mégiscsak bekerülhet a lehangolóan sötét helyiségbe.

Hamis ablak a falra

Fényforrásként is beválik, és a kilátás illúzióját is biztosítja a világítással felszerelt panel, a LED-ablak vagy virtuális ablak. Legyen szó a WC-ről, a spájzról, egy árnyas lépcsőfordulóról, egy kizárólag lámpával bevilágítható fürdőszobáról, egy komor folyosóról, alagsori helyiségekről vagy egy fénytelen konyháról, ez a megoldás aranyat érhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mivel ablakkeretre emlékeztető szegéllyel keretezik őket, a megszólalásig hasonlítanak a valódi nyílászárókra. Ezeket az ablakokat többféle módon szokták felhelyezni: falba süllyeszthető és arra erősíthető verziókat is gyártanak belőle. A felszerelést szakemberre kell bízni.

Instant ablak, instant kilátás

LED-ablak egyszerű, fehér üveggel is kapható, mely a tejüveg felületre emlékeztet, de vannak különlegesebb megoldások is. Nagyon mutatósak a kék égbolttal dekorált verziók és a tájképesek is, melyekből például erdei vagy akár trópusi vidéket ábrázoló is létezik. Olyat is készítenek, ami az ablakra hajló kerti növényzetet imitálja.

A kilátás illúzióját alapesetben egyszerű, a keretbe helyezett képekkel érik el, de az ilyen ablakok piacán elérhetők komolyabb, LCD-kijelzős, mozgóképes változatok is, melyek, bár különösen realisztikusak, természetesen drágábbak is az egyszerű megoldásnál. Egy szimpla LED-ablak-panel darabja 10-15 ezer forinttól elérhető, de minél profibb megoldásról van szó, annál borsosabb kiadásra kell számítani.

1

A kilátást érdemes a lakás hangulatához, elhelyezkedéséhez, a helyiség természetéhez igazodva megválasztani. Jó megfontolni, hogy szeretnénk-e a városi környezetben tengerparti, hegyvidéki panorámát, vagy megtartanánk a lakhelyünk valós jellegét. Azt is fontos átgondolni, hogy emeleti vagy földszinti helyiségbe kerül-e a LED-ablak, hiszen egy lenti szobából furcsán hathat a magasból táruló panoráma, és fordítva. A mennyezeti vagy mennyezetközelben felhelyezett műablakok esetén remekül fest a kék, felhős eget ábrázoló megoldás, a derékmagasságban felhelyezett vagy erkélyajtó-szerű változatban pedig a többi, például kerti kilátást mutató változat. Mivel egyre többféle virtuális ablak érhető el a hazai kínálatban, és akár internetes webáruházakból is, a lehetőségek sokrétűek.

A függőlegesen felhelyezett LED-ablakokhoz ugyanúgy lehet függönykarnist tenni, mint egy mindennapi nyílászáró fölé, sőt akár redőnnyel is befedhetők. Ezekkel a kiegészítőkkel még valóságosabbá tehető a furfangos megoldás.

Függönymosás egyszerűen

Hogyan lehet ismét fehér a csúnya, beszürkült függöny? Így érdemes kimosni a hófehér ragyogásért.

Vakítóan fehér lesz a régi, beszürkült függöny, ha így mosod: nem kell hozzá maró vegyszer

A fehér függöny akkor szép, ha tényleg fehér: így mosd igazán tisztára.

Elolvasom

Képek: Pinterest.

Ezt is szeretjük