10 tünet, hogy hőgutát kapott a kutya: mit tegyél, és hogyan segíts gyorsan?

A hőség őket is megviseli: érdemes tudni, mi jelzi a kutyáknál a hőgutát.

kanikula
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári forróság a kutyákat is megviseli, nem csupán az embert: gazdiként észben tartandó a hőguta veszélye, hiszen a súlyos baj náluk is előfordulhat.

Különösen a rövidebb orrú kutyáknál - például a palotapincsi vagy a mopsz - fordul elő, mivel adottságaik miatt nehezebben hűtik testüket, de bármely fajtánál előfordulhat a hőguta, ha az állat szervezete nem tud megfelelő mennyiségű hőt leadni. Az állapot rendkívül kockázatos, hiszen kiszáradáshoz, a vér sűrűsödéséből eredendően vérrögösödéshez és akár kómához is vezethet.

A hőguta tünetei kutyáknál

Ha a gazdi a hőgutára utaló legapróbb tüneteket is tapasztalja a kutyán, cselekednie kell. A felismerésben segít a tünetek pontos ismerete.

Ha a kutya

  • a szokásosnál erősebben és intenzívebben liheg,
  • mozgása bizonytalan, szédeleghet, akár el is ájul,
  • ínye és nyelve vöröses színű,
  • pupillája tág,
  • nyála sűrű,
  • hány, illetve hasmenése van, valószínűsíthető, hogy hőgutáról van szó.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi a teendő?

Gyanú esetén a kutya haladéktalanul hűvös, árnyas helyre szállítandó. Meg kell kínálni vízzel, ám semmiképp sem jéghideggel. Egy tiszta frottírtörölköző segítségével érdemes benedvesíteni a száját, nyelvét, egy másikkal pedig teljes szőrzetét áttörölni.

Mivel ezek a lépések csak elsősegélynyújtásnak tudhatók be, elengedhetetlenül szükséges, hogy állatorvos is lássa a kutyát, aki megvizsgálja, és további tanácsokat ad a kezelésre.

Megelőzés

A kutyák fokozott figyelmet igényelnek a kánikulában. Akár bent él, akár a kertben, soha nem maradhat folyadék nélkül: napjában többször is jó megbizonyosodni afelől, hogy van-e elég friss víz az itatótáljában. Ezt nemcsak utántölteni, de cserélni is érdemes.

A nagyobb sétákat, a játékot és közös sportolást tanácsos a reggeli, illetve az esti időszakra tenni, mivel ezekben az órákban nem tűz a nap, kevésbé forró a levegő, és a talaj sem égeti az állat talpát.

Okosabb minél árnyasabb útvonalakat és úti célokat választani, ám a fás, bokros területekről hazatérvén fontos ellenőrizni, nem került-e kullancs a kutya bőrébe.

A vizes palack és a hordozható méretű tálka legyen a séták elengedhetetlen kelléke, hiszen a hőségben a kutya folyamatos folyadékpótlásra szorul. A szórakozóhelyeken kihelyezett itatótálakat jobb elkerülni, mert az fertőző betegségek forrása lehet.

Ha a kutya a kertben él, fontos, hogy legyen egy árnyas, hűvös terület, ahol megpihenhet. Itatótálja se kerüljön a tűző napra.

Mivel a pancsolás az ebek számára is élvezetes és frissítő nyáron, örömet és enyhülést hozhat a kutya számára egy kihelyezett vödör víz vagy egy kicsike felfújható medence: ezzel bármikor, amikor szükségét érzi, lehűtheti magát.

A kutya szeretetének jelei

A kutyák nem tudják szavakkal elmondani, de a következő eszközökkel mégis kimutatják a szeretetüket a gazdi felé.

Ezt is szeretjük