Miért lopkodja a holmidat a kutya, és hogyan szoktatható le róla? Így magyarázzák a szakértők

Ha sokszor előfordul, hogy a kutya elcsen valamit, az nem véletlen.

kutya-1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy percre fordulsz el, és elcsente a szendvicsed a konyhapultról? Keresgéled a papucsod, és a kutya kosarában találod meg? Eltűnt zoknijaid is nála kötnek ki? A gyanú megalapozott: úgy tűnik, lopkod a kutya.

Természetesen őt nem a vagyonszerzés motiválja, hanem valami más, és nem is a börtön lesz az, ami segíthet neki megjavulni. A szakértők szerint tudatosan, következetesen és a kiváltó okra koncentrálva érdemes a problémát orvosolni.

Miért lopkod a kutya?

Ha gyakran kapod lopáson a kedvenced, úgy szoktathatod le róla, ha megismered és kezeled a kiváltó okot. A szakértők szerint több oka is lehet, ha lopkod a kutya: egyszerű vadászösztön, unalom és akár figyelemfelkeltés szándéka is lehet a háttérben.

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy ha lopkod a kutya, előfordulhat, hogy több táplálékra lenne szüksége. Természetesen nem lenne jó ötlet önkényesen megemelni az ételadagot, mert az elhízás kockázatával járna, ami a kutyák egészségének is árt. Inkább érdemes megkérdezni az állatorvost, elegendő lehet-e a kutyának adott étel, és mennyivel kellene többet kapnia, ha nem.

Hogyan szoktatható le a lopkodásról a kutya?

Vadászösztönéből eredő lopkodását, ahogy unalmát is, azzal lehet orvosolni, ha a gazdi többet megy szabadba, sétál, fut akár terepen, és gyakrabban játszik a kutyával. Ha a kutya izgalmas kalandokban részesül, világot lát és szórakozik is, akkor nem lesz szüksége ilyen kiegészítő elfoglaltságokra, mint a lopkodás. Ezekkel a tevékenységekkel csaknem orvosolva van a figyelemfelkeltés szándéka is, ám egy kis plusz simogatás, dicsérő szavak és jutifalatok bizonyosan jól fognak esni a szeretetéhes ebnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Segíthet az is, ha a kutyának több személyes holmija van. Legyen saját helye, saját játékai, párnája, rongya, labdája. A lopkodással a kutya tudattalanul jelzi, hogy szüksége lenne ezekre.

Jó tudni

A kutyák viselkedésproblémái adódhatnak abból is, ha egy kicsi lakásban sokat vannak egyedül. A gazdi természetesen nem hagyhatja ott a munkahelyét, és elköltözni sem mindig lehetséges, de fontos, hogy igyekezzen kompenzálni ezt a kutya felé még több közös játékkal, sok szeretettel, és ha csak lehet, bízza rokonokra, barátokra a kutyát hosszabb ideig elhúzódó tennivalók esetén.

Amit tilos megtenni

Egy szerető gazdi jól tudja, hogy a kutyát agresszívan fegyelmezni, megütni, bezárni, büntetésből eltiltani az ételtől, bármit tett is, nem szabad. A kutyának nem az fog segíteni, ha bántják, sokkal inkább a fokozott figyelem és szeretet: a fentebb soroltak sem segítenek, de ha a helyzet elharapózott, érdemes megkeresni egy állatpszichológust. 

A legjobb családi kutyának tartott ebek

A keverék kutyák is cukik, de ezekről a fajtákról kiváltképp állítják, hogy remek családi kutyák lesznek.

Ezt is szeretjük