Miről álmodik a cicád, amikor rángatózik a pofija vagy mancsa? Ezt mondja a tudomány

A macskák is álmodnak, amire apró moccanásaik is utalnak alvás közben.

mirol-almodnak-a-macskak

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van valami megnyugtató abban, amikor az ember egy alvó cicát figyel. Különösen, ha saját kedvencét nézi.

Ilyenkor sokan csodálkoznak rá, hogy alvás közben a cica pofija, tappancsa rángatózik. Ijedségre semmi ok, a jelenség természetes: a macska álmodik.

Miről álmodnak a macskák?

Önmagában is érdekes a tény, hogy ők is álmodnak, de szakértők valószínűsítik, hogy voltaképpen minden emlősállat álmodik. Érdekes kérdés, hogy vajon miről.

Patkányokkal tesztelték: bemérték agyhullámaikat ébren, etetés és feladat-végrehajtás közben, illetve bemérték alvás közben is. Ugyan alvás közben nem mozogtak és ettek ténylegesen, ugyanazok az agyterületek voltak működésben, mint az éber tevékenységek alatt. Ebből következtettek, hogy a patkányok valószínűleg ugyanazt álmodják, mint amit ébren csinálnak.

A macskák - és minden más emlős is - hasonlóképpen arról álmodhat, amit ébren csinált. Jönnek-mennek, felfedeznek, játszanak, függönyön lógnak, és minden egyéb cicatevékenység szóba jöhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Rémálmaik is vannak a macskáknak?

Ahogyan az embereknek is, úgy az állatoknak is lehetnek rémálmaik, hiszen kellemetlen helyzeteket egy cica is megél, amikor ébren van, és ezek újra jelentkezhetnek az álmokban is: megijeszti egy kutya, ráfröccsen a víz, és hasonlók. Valószínű, mint azt egy állatokkal foglalkozó oldal írja, gyakoribb, hogy a cicák kellemes dolgokról álmodnak. Az ember életében alapvetően sokkal több kellemetlenség létezik, és több a félelme is, és sokkal több is térhet vissza az álmokban. A rémálom tehát sokkal inkább az ember sajátja, de ez nem jelenti azt, hogy a cicáknak ne lennének izgalmas álmaik.

A nagy vadász álmában sem rest

A macskák számára a legkalandosabb az lehet, amikor arról álmodnak, hogy vadásznak. Ez szakértők szerint igen gyakori álom a cicáknál. Ezek lehetőségére Michael Jouvet kutató mutatott rá, majd Adrian Morrison, neurológus is alátámasztotta.

Ahogy nekünk is, úgy a macskáknak is van REM-, Rapid Eye Movement, alvásszakasza, ami közben a csukott szem gyorsan és látványosan mozog, a pulzusszám nő, és a légzés is gyorsul. Megfigyelték, hogy a macskák REM-alvásszakaszában felfedezhetők vadászatra utaló mozdulatok. Úgy mozdítják a fejüket, mintha figyelnék valaminek a mozgását, vagy követnének valamit.

A gazdival is álmodnak a cicák?

A cicák álmodnak evésről, játékról, vadászatról: felmerül a kérdés, vajon a gazdiról álmodnak-e.  Dr. Deidre Barrett, a Harvard klinikai evolúciós pszichológus tanára az vallja, a cicák álmodnak a gazdijaikról is. A gazdi ugyanúgy mindennapjaik része, így logikus, hogy felbukkan az álmaikban is. A kutyákkal ellentétben azonban, mint a Harvard szakembere mondja, a macskák nem a gazdi személyéről, hangjáról, illatáról álmodnak, inkább közös tevékenységekről, például, ahogy enni kapnak, vagy ahogy rosszalkodnak, bosszantják a gazdit.

Érdekes elgondolás, és jogos azt mondani, hogy a szakértő sem lát bele a macskafejekbe. Amit gazdiként sokkal inkább tudni érdemes, hogy ha kis kedvencet álmodni látják, esetleg mozgásából úgy ítélik meg, hogy rosszat álmodik, akkor se ébresszék fel. A cica magától is fel fog ébredni, és attól csak megijedne, hogy hirtelen kizökkentik az alvásból.

A legalkalmasabb kutyák családi környezetbe

A kutyusokat is szereted? Ezek a fajták bizonyulhatnak a legjobb választásnak, ha családba kerül az új kedvenc, mivel nemcsak kedvesek, játékosak is.

Ezt is szeretjük