Így kell elmosni a kotyogós kávéfőzőt, hogy mindig finom kávét főzzön

A rossz tisztítás akár a kávé ízére is hatással lehet.

kotyogós-kávéfőző2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kávé már évszázadok óta az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk, sokan el sem tudják képzelni a reggeleket a szokásos koffeinlöket nélkül. Abban viszont nincs egyetértés, hogy melyik elkészítési mód a legjobb, hiszen mindenkinek más az ízlése, és más erősségben szereti elfogyasztani az italt.

Vannak, akik az instant kávét részesítik előnyben, de sokan esküsznek az őrölt vagy filteres nedűre is, ahogy a kapszulás kávék is nagyon népszerűvé váltak. Az erős, klasszikus ízek kedvelőinek azonban még mindig a kotyogós kávéfőző a kedvence, arról viszont sokan elfeledkeznek, hogy ezt fontos megfelelően tisztítani a jó íz érdekében.

Nem elég a gyors öblítés

Az első és legfontosabb, amit a kotyogós kávéfőző tisztításáról tudni kell, hogy még azokat sem ajánlott mosogatógépben tisztítani, amiket már úgy árulnak a gyártók, hogy nyugodtan betehetők a gépbe. Az ilyen tisztítás károsíthatja a kávéfőző alkatrészeit, és szappanos maradványokat hagyhat maga után, így mindig a kézi mosogatást érdemes bevetni. Ha napi rendszerességgel használatba veszed az eszközt, legalább heti egyszer szükséges egy gyors, forró vízzel történő öblítés, aminek érintenie kell az alsó és a felső részt, valamint a szűrőt is.

kotyogós-kávéfőző1
Fotó: veeranggull orachon / Getty Images Hungary

A forró vizes öblítés mellett havi egyszer ajánlott beiktatni egy alaposabb, minden részletre kiterjedő tisztítást is, hogy az eszköz megőrizze jó állapotát, ezáltal pedig a kávé is sokkal aromásabb és ízesebb legyen. Ha a szűrőt eltömíti a zacc vagy a vízkő, égett ízű, nem megfelelő minőségű kávé lehet az eredménye.

Alapos kávéfőző-tisztítás lépésről lépésre

Első lépés

Várd meg, míg teljesen kihűlt az eszköz, és csavard szét, vedd ki a gumitömítést és a tölcsért is. Engedd fel forró vízzel a mosdókagylót, majd tedd bele a darabokat, és hagy őket pár percig ázni. Egy vizezett szivaccsal ezután mosd át alaposan, szappant vagy mosogatószert ne használj, ezek tompítják az eszköz fényét, és maradványokat hagyhatnak, amiktől szappanos ízű lehet a kávé. Ezután egy konyharuha segítségével próbáld alaposan szárazra törölni, majd tedd a levegőre külön az alkatrészeket, hogy alaposan kiszáradjanak.

Második lépés

A még alaposabb tisztítás érdekében érdemes bevetni a jól ismert, mégis nagyon hatékony módszereket. A kávéfőző részeinek szétszedése után 1:8 arányban hígított ecetes vízzel és egy ronggyal kíméletesen dörzsöld át a kávéfőző alsó és felső részét, valamint a szűrőt és a tölcsért is, majd egy éjszakára hagyd állni. Ez a módszer azért is fontos, mert így megakadályozható, hogy a szelep a lerakódásoktól eltömődjön. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

Az éjszakai ecetes fürdő után érdemes még egyszer - az első lépés szerint - forró vízben átmosni, hogy eltűnjön az ecetes íz, majd a száradás után ismét használható a tiszta, jó állapotban tartott kávéfőző. Arra is érdemes figyelni, hogy a gumitömítés idővel elhasználódhat, amit mindenképp cserélni kell az eszköz jó állapota és a finom kávé érdekében, már számos háztartási boltban vagy nagyobb műszaki áruházban is lehet ilyet venni párszáz forintért. 

Máshogy öntötte a tejet a kávéba, gyönyörű eredménye lett: csak a véletlennek köszönhetőek ezek a fotók

A kávé művészete nem csak a baristák kiváltsága: sokszor a véletlennek köszönhetően bárkinél kialakulhat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük