Kopott kád, szürke fuga?

Így újítsd fel 5000 forintból!

Nem kell vagyonokból újracsempézni a fürdőt, illetve kicserélni a kádat, ha csúnya: saját kezűleg egy nap alatt felújíthatod.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár mind a csempék, mind a kádak viszonylag strapabíróak, a felületük egy idő után megkopik, berepedezik, vagy maradandóan foltos lesz, melyektől még a leghatékonyabb házi praktikákkal sem lehet megszabadulni.

Mindez egyáltalán nem vet jó fényt a fürdőszobára: a csúnya kád vagy a repedt csempék esztétikailag sokat rontanak az összképen, és a fürdő még akkor is rendezetlen helyiség benyomását kelti, ha hetente alaposan kitakarítod.

A falak újracsempézése vagy a fugák kivésése, valamint a kád cseréje azonban egyáltalán nem olcsó mulatság. Ha jelenleg nincs pénzed ezekre, szerencsére akkor is van megoldás: a következő termékekkel egy időre elodázhatod a fürdőszoba komplett felújítását, ráadásul használatukhoz szakemberre sincs szükség.

Ismét ragyogóan fehérek lehetnek a fugák

Bosszantó, amikor a szépen kivitelezett és egyáltalán nem olcsó burkolás után a fugák rövid időn belül szürkülni kezdenek, majd szépen lassan teljesen elvesztik eredeti színüket. Az elszíneződött fugák nemcsak az összhatáson rontanak, hanem, legfőképpen a kád és a mosdókagyló környékén, penész és baktériumok jelenlétére is utalnak - az elfeketedett fugákért például egyértelműen a penész a felelős.

A fugákról ugyan a penészt eltüntetheted - például tömény ecetes átmosással -, ám a színüket ezáltal nem feltétlenül nyerik vissza. Ehhez a HG fehér fugaszínező az ideális megoldás, mely a fényezett csempék közötti fugák színezésére, valamint az elszíneződések eltávolítására szolgál. A fehér színben kapható színező használata előtt távolítsd el a vízkövet a csempéről és a fugákról, utóbbiakat alaposan tisztítsd meg, és gondoskodj róla, hogy sima és egyenletes legyen a felületük. Miután megszáradt a fuga, vidd fel a felületre a fugaszínezőt a dobozhoz mellékelt ecset segítségével. Hagyd száradni legalább két órán át, ezután nedvesítsd be a csempét, majd hagyd így öt percig. Végül a szintén a fugaszínezőhöz csomagolt szivacs segítségével óvatosan tisztítsd le a falat.

Ára: 4520 forint.*

Mintha újracsempézted volna a falakat

Kopott, repedt a csempe a fürdőben, ráadásul már meg is untad a látványát? A legjobb megoldás ilyenkor a csempék teljes cseréje, ez azonban nemcsak sok pénzbe kerül, hanem rengeteg munkával és vesződséggel jár. A cseréhez le kell verni a régi burkolatot a falról, a falhibákat ki kell javítani, és csak utána lehet az új csempéket feltenni.

Ráadásul mindez szakember nélkül nem megy, akinek a munkadíja csak tovább drágítja a dolgot. Ha nem vállalnád most a munkát, és megelégszel egy kompromisszumos megoldással is, mellyel szintén elodázhatod a csempék teljes cseréjét, használj csempefestéket.

A Molto csempefesték alkalmazásához nincs szükség szakemberre, nem lesz utána csatatér a lakásban, ráadásul egy hétvége alatt felújíthatod a segítségével a csempéket. Ráadásul nem is kell minden egyes csempét átfestened: ha csak néhányat színezel ki, már azzal is sokat változtathatsz a fürdőszoba hangulatán. A festéket a következőképpen használd: először csempetisztítóval töröld át a felületet, majd az alapozó-, végül a fedőfestékkel kend át a burkolatot. A két réteg között minimum 12 órának kell eltelnie. A nehezen megközelíthető sarkokhoz használj ecsetet, a többi részen nemezhengerrel tudsz a leggyorsabban haladni.

Ára: 4700 forint.*

Foltmentes, ragyogó kád egy hétvége alatt

Ha a csempék cseréjét esetleg egy kedves ismerős által viszonylag elfogadható áron meg is tudod oldani, a kád cseréje már nem ilyen egyszerű. Az új kádnak ára van, amiből sajnos alkudni nem igazán lehet. Ha a régi kádad már nagyon kopott, a felületét pedig foltok is csúfítják, de még nincs pénzed egy új beszerzésére, próbáld ki a kádfestékeket.

A Renova kádfesték például tökéletes megoldás - egyúttal használhatod a mosogatóhoz és a zuhanytálcához is. Alkalmazásához némi előkészületre van szükség, és munkával jár, de megéri egy kis energiát belefektetni a dologba. Első lépésként át kell csiszolnod a kád felületét, majd portalanítanod, végül gondoskodnod a zsírtalanításáról. Ha ezzel kész vagy, egyenletesen vidd fel rá a kikevert festéket. Vásárláskor ugyanis két dobozt is kapsz: az elsőben a festék van, a másodikban pedig egy mézszínű ápolóanyag. Utóbbi fényes, víz- és vegyszerálló oldatot képez a felületen, így védi meg a további sérülésektől.

A zománcot legkönnyebben ecsettel vagy hengerrel tudod felvinni, az ideális száradáshoz 20 °C körüli hőmérsékletet kell biztosítanod.

Érdemes kétszer átfestened a kádat a tartósabb hatás érdekében. A két festés között körülbelül egy órának kell eltelnie, a teljes száradáshoz pedig 12-16 óra kell.

Ára: 4020 forint.*

*Interneten fellelt, tájékoztató jellegű árak.

OLVASD EL EZT IS!

laminalt padlo
  • burkolat
  • csináld magad

Így csináld férfi nélkül!

kopott parketta kicsi
  • felújítás
  • parketta

Nyikorog a parkettád?

Ezt is szeretjük