Duplázd meg a konyhád méretét 4 egyszerű trükkel!
Kicsi a konyhád? Ne a bútoroktól szabadulj meg, inkább használd ki okosan a teret! Eláruljuk, hogyan.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A konyha szinte sosem lehet elég nagy, hiszen rengeteg dolgot kell itt tárolni, kezdve a konyhagépektől és az edényektől az étkészleten, a fűszereken és az asztalterítőkön át egészen a szakácskönyvekig.

Hogy kényelmesen elférj benne, és használni is tudd, ebben a helyiségben több kreatív tárolási megoldásra van szükség, mint máshol. Most elárulunk néhány igen praktikusat közülük.

Építsd be!

A legnagyobb helyet azzal nyered, ha a mobil konyhaszekrények helyett beépíthető változatot választasz. Ezekben ráadásul jóval nagyobb tárolóhelyet is lehet kialakítani, így segítségükkel abban az esetben is rendben tartható a konyha, ha az alapfelszerelésen túl is van mit tárolni benne. A beépített bútorok ráadásul segítenek kihasználni a holttereket is: fiókok találhatóak például az alsó szekrények lábazati részében, közvetlenül a padló fölött, vagy kiforduló polcok a sarokelemekben. A kihúzható elemekben borosüvegeket, zöldségeket vagy szemetesvödröt tarthatsz, vagyis olyan tárgyakat, amelyek egyébként értékes helyet foglalnának el a pulton vagy a padlón.

Húzd ki, told be, dugd el!

Van, aki úgy véli, hogy a fiókok könnyebb hozzáférést biztosítanak az eszközökhöz, mint a szekrények, és általában hatékonyabban lehet elrakodni bennük. Ha te is így vélekedsz, érdemes fiókbetéteket és elválasztókat beszerezned, ezek ugyanis szépen elrendezik a lapos fiók tartalmát, míg a különleges tárgyak befogadására nagyobb fiókok állnak rendelkezésre - például rendkívül mély fiókok a lábasoknak és a fazekaknak, illetve miniatűr fűszerfiókok.

A felső szekrények sora jól mutat, kis térben azonban elég nyomasztóak lehetnek. A nyitott polcok - amelyek a hosszú csavarjaiknak köszönhetően szinte lebegnek a falon - könnyedebbek, és amennyiben rendben tartod őket, praktikusak is.

Elő a zsúrkocsival és a kosarakkal!

A beépített fiókokat önálló tárolókkal is kiegészítheted, amelyeket az asztalok és munkalapok alá tolhatsz, vagy a felső szekrények tetejére tehetsz, hogy ezzel is kihasználd a belmagasságot. A fonott kosarak és dróttálcák evőeszközök vagy más holmik önálló tárolóiként bárhol elhelyezhetők, ahol helyet találsz számukra, nagyobb fém- vagy faládákban pedig lábasokat vagy tésztaszűrőket tarthatsz. Szükség szerint zsúrkocsit vagy görgős rekeszeket is beszerezhetsz - a kerekes vágódeszka munkalapként szolgál, alatta pedig akár polcok is helyet kaphatnak.

Sínekkel, tartókkal, akasztókkal

A felfüggesztett tárolási mód helytakarékos. A gyakran használt eszközöket a munkalap fölött a falra rögzített, vagy a lap elülső éle mentén futó acélrúdra akaszthatod, a mennyezetre függesztett tartókkal pedig a fejed fölött tárolhatod a serpenyőket, tepsiket és más edényeket.

A falra erősített fogasokon és kampókon tarthatsz például bögréket, sajtreszelőt vagy mérőpoharat, a csöpögtetőtálca fölé a falra szerelt rács pedig az edényszárításban segít.

+ 4 tipp, hogy mindig rend legyen!
  • Hacsak nem akarsz szándékosan falusias benyomást kelteni, ahol mindig minden elől van, helyezd a fűszertartókat és dobozokat a polcokra, vagy tárold őket a szekrényben.
  • Ne engedd, hogy a régről maradt élelmiszerek foglalják a helyet! Rendszeresen ellenőrizd a szekrényeket, és dobj ki minden lejárt szavatosságú terméket.
  • Ne hagyd, hogy összegyűljenek a mosatlan edények! Minél hamarabb mosd el őket, és száradás után tedd a szekrénybe.
Cikkünk a Lakásdekoráció mindenkinek című könyv alapján készült, amelyből megtudhatod mindazt, amit a tökéletes otthon megteremtéséhez tudni kell.
A kötet tartalmazza az alapvető lakás-felújítási technikák - festés-mázolás, tapétázás, csempézés, padlóburkolás - ismertetését, lépésről-lépésre leírt útmutatásokkal és illusztrációkkal. Fényképes ötlettárral segít a lakás valamennyi helyiségének berendezésében és dekorálásában a konyhától a hálószobáig. Emellett beavatja az olvasót a stílusok, a színek, az anyagok és a minták műhelytitkaiba.
Praktikus könyv mindazoknak, akik saját kezűleg alakítanák ki álmaik otthonát.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük