Kicsi és sötét a fürdőszobád?

Így teheted tágassá és világossá!

Ne a költözésen és a falak kiverésén gondolkodj, ha eleged van abból, hogy kicsi és sötét a fürdőd! Segítünk.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A konyha után a fürdőszoba az a helyiség, melynek megtervezése a legnagyobb odafigyelést igényli. A lehetőségek korlátozottak, a tévedések pedig gyakran helyrehozhatatlannak bizonyulnak. Ráadásul a helyiség gyakran azt a helyet tölti ki, ami a lakás többi részének tervezése után megmaradt - kicsi, gyakran ablaktalan tér.

Ha nálad is ez a helyzet, eláruljuk, hogyan javíthatod ki a hibákat, és hogyan varázsolhatod tágassá és világossá néhány egyszerű trükkel.

Kötelező darabok - kényelmesen

Egy kis fürdőszoba megtervezése olyan, mint a kirakósjáték. A leglényegesebb dolog, hogy legalább három tárgy - a kád vagy a zuhanyzó, a vécé és a mosdókagyló - úgy legyen elhelyezve benne, hogy azt kényelmesen használhasd. A lehetőségek természetesen korlátozottak, néhány trükköt azonban kész fürdőszoba esetében is bevethetsz. Ha lehetőséged van rá, a kádat a helyiség túlsó végében helyezd el, hogy a lehető legkevesebb helyet foglalja. A mosdónál is kell elegendő hely ahhoz, hogy fölé hajolj, ezért nem tanácsos fölötte a falból kiemelkedő tükrös szekrényt elhelyezned. Jobb, ha egyszerű tükröt függesztesz a falra, vagy kihúzható, krómozott fali tükröt veszel, és a lehető legkeskenyebb polcot szereled fel alá.

Ügyesen az ajtóval és az ablakokkal!

Tárolásra kitűnően alkalmas a mosdókagyló alatti rész, ahová beépíttethetsz egy kisebb szekrényt egy asztalossal, de készen is vásárolhatsz olyan szekrényt, ami ideális erre a helyre. Nagy előny, ha bármilyen ablakkal rendelkezik a helyiség - akkor is, ha az nem a szabadba, hanem a lichthofra néz. Az ablakpárkányt is használhatod ugyanis polcként, az üvegablakot pedig kicserélheted tükörüvegre, ami ugyan kézzelfoghatóan nem bővíti a teret, de legalább nagyobb térérzetet kelt.

A nagyon apró fürdőszoba esetében a befelé nyíló ajtó tovább csökkenti a kihasználható teret, ráadásul gyakran kényelmetlenné is teszi a helyiség használatát - például akkor, ha mögötte helyezték el a vécét vagy a mosdókagylót.

Ilyen esetben jó megoldás, ha átfordíttatod az ajtót, hogy kifelé nyíljon, de lecserélheted praktikus tolóajtóra vagy harmonikaajtóra. Ezzel jelentősen növelheted a hasznos területet a helyiségben.

A fénnyel is játszhatsz ügyesen

A fürdőszobában végzett tisztálkodási folyamatok jó megvilágítást igényelnek. A mennyezetbe süllyesztett halogénizzók lefelé irányuló, vakítóan fehér fénye e célra kiválóan megfelel, ráadásul tágasabb érzetet is keltenek. Emellett szükség lehet célzott világításra is a borotválkozáshoz és a sminkeléshez.

Ezekhez érdemes lehet a tükör köré izzósort szereltetni, illetve a mennyezetre olyan spotlámpát választani, melynek esetében króm szálakon mozgathatók a spotlámpák - ezek helyét így tetszés szerinti módon állíthatod, ráadásul két legyet ütsz vele egy csapásra.

Három apró trükk a még világosabb és tágasabb fürdőért

Matt felületek helyett csillogást

A falak kiképzése legyen praktikus - de ez ne kösse gúzsba a képzeletedet. A festetlen tapéta és matt emulziós festék már nem használatos, helyette használj kerámiacsempét, üvegmozaik-csempét, márványt vagy gránitot. Ezek a fényes felületek tovább növelik a térérzetet a fürdőszobában. Ha bátor vagy, akár egy egész falfelületet beboríthatsz tükörrel: nagyobb lesz a térhatás, és a látvány is kétségtelenül fényűző.

Ez esetben azonban szem előtt kell tartanod, hogy a tükrös felület csak akkor szép, ha ragyogóan tiszta.

Cikkünk megírásában Terence Conran Belsőépítészet című könyve segített.

Ezt is szeretjük