Így duplázd meg a lakásod méretét!

5 filléres ötlet

Legszívesebben kirúgnád az oldalát, olyan kicsi a lakásod? Eláruljuk, hogyan duplázhatod meg néhány olcsó, látványos ötlettel!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha kicsi a lakásod, de nincs lehetőséged nagyobbra cserélni, ne azon gondolkodj, hogy melyik falat lehet kivenni ahhoz, hogy nagyobb térhez juss!

Válaszd meg inkább okosan a színeket, a mintákat és az anyagokat, a rendelkezésre álló teret pedig a lehető legpraktikusabban igyekezz kihasználni helytakarékos tárolók segítségével. A következő filléres ötletekkel és hasznos tanácsokkal nemcsak dekoratív belső terekhez juthatsz, de meg is növelheted az otthonodat.

Trükközz a színekkel!

Azonkívül, hogy a színekkel bizonyos hangulatokat teremthetsz, és vizuálisan melegebbé vagy hűvösebbé tehetsz egy szobát, a színek, a minták és a fény együttes alkalmazásával megváltoztathatod a helyiségek látszólagos arányait is, ami sokkal olcsóbb, mint valamilyen szerkezeti átalakítás.
A lakásod kis belmagasságát például számos módszerrel ellensúlyozhatod, és ezeket bármilyen színösszeállítás esetén alkalmazhatod. Az első az, hogy a plafont halvány, térnövelő hatású színűre, például égszínkékre - vagy világos zöldre, lilára - fested. A mennyezetet a falak színénél egy kissé világosabb tónusúra is festheted, vagy a színét a falburkoló anyag háttérszínéhez igazíthatod. Arra viszont ügyelj, hogy ne válassz túl sok ellentétes színt, dönts inkább a harmonikus, semleges vagy egyszínű összeállítás mellett.

Ne feledkezz meg a fényről sem!
Mivel a tükör a fényt és a teret egyaránt visszatükrözi, a kis szobákat drámaian át tudja alakítani. Különösen hatékonyan vethető be kis terekben és sarkokban, ahol egy bizonyos irányba fordítva kiemelheti az érdekes építészeti elemeket.

Kis terekbe kis mintákat

A lakberendezésben felhasznált minták mérete a szobát uraló hatalmas, ismétlődő motívumoktól egészen a messziről alig látható, apró mintákig terjed. Ne félj őket használni, de légy tisztában a hatásaikkal.

A nagy minták úgy működnek, mint az élénk színek, a kis minták természete viszont a tompa színekéhez hasonlít. Kis területekre általában érdemes kisebb és finomabb mintákat választani - ez a szabály vonatkozik mind a textíliákra, mind a padló- és falburkoló anyagokra.
Jó, ha tudod viszont, hogy az egészen apró minták néha teljességgel elveszítik jellegüket, amikor az egész falfelületre alkalmazod őket, és különálló minták helyett homogén benyomást keltenek. Mások távolabbról nézve egyszínűnek látszanak, és ezért rendkívül egyszerű őket beilleszteni a színösszeállításba. A legideálisabb megoldás az, ha egy térben az egyszínű és a mintás felületek egyensúlyban vannak - ez esik a leginkább jól a szemnek.

Ne feledd!
Ha mégis a nagy mintákhoz ragaszkodsz annak ellenére, hogy kicsi a lakásod, válassz tompább színekből álló, nem kontrasztos hátterűeket.

Okosan a stílusokkal!

Az otthonod stílusának megválasztásakor vedd figyelembe méreteit is. A klasszikus vagy rusztikus stílus például nagy teret igényel, kis lakásokban csak a túlzsúfoltság érzetét kelti.
A modern stílus viszont kifejezetten jól alkalmazható aprócska otthonokban is, a megvilágítás, a tér, a forma, a funkció, valamint a szín és a textúra megfelelő társításával ugyanis a tágasság érzetét keltheti. A modern stílusra elsősorban a tiszta vonalak és a világos, rendezett környezet a jellemző, melynek köszönhetően az ilyen otthon praktikus és könnyen karbantartható.

A multikulturális, más néven globális stílus, amelynek lényege a különböző népekre jellemző berendezési tárgyak sajátos keveréke, a modern stílushoz hasonlóan szinte bármilyen méretű és adottságú otthonba illik. Bár a multikulturális stílus elsősorban merész színeiről és egzotikus mintáiról ismert, felhasználási módja természetesen visszafogottabb és fegyelmezettebb, klasszikusabb felhangú is lehet.

Felkeltette az érdeklődésed?
Kíváncsi vagy, milyen hatással lehet az otthonodra a multikulturális és a modern stílus, milyen színek, minták és anyagok használatával valósíthatók meg? A két stílusról itt olvashatsz bővebben. »

Praktikus tárolók, ötletes megoldások

A színeken és a mintákon túl számos praktikus ötlet is a rendelkezésedre áll ahhoz, hogy apró garzonodból kényelmes otthont varázsolj.

Konyha

Érdemes kialakítani egy bárpultot az asztal helyett, amely praktikus, és kis helyet igénylő étkezőterületet biztosít, valamint egyben - főképpen amerikai konyha esetén - térelválasztó szerepet is betölthet.
Ha a konyhád stílusa lehetőséget ad rá, a bárpulthoz válassz átlátszó műanyag székeket, amelyek szellős hatást keltenek. További levegőhöz juthat a helyiség, ha a konyhaszekrényeknek csak az alsó részét helyezed el benne, a felsőket pedig polcokra cseréled.

Nappali

A nappalit könnyű telezsúfolni szükségesnek tartott bútorokkal. Ha szellős elrendezésre vágysz, törekedj arra, hogy csak annyi ülőbútor legyen benne, amennyit valóban használsz. A falak és a bútorok színe harmonizáljon egymással, és lehetőleg mindkettő világos, pasztellárnyalatot viseljen.
Az olyan térelválasztó bútorok, mint a szellős polcrendszer vagy az áttetsző paraván, jó szolgálatot tehetnek: egy jól elhelyezett térelválasztó és egy kihúzható kanapéval könnyen alakíthatod a nappalit vendégszobává.

Fürdőszoba

Ha a fürdőszobában van ablak, ne tegyél rá függönyt, hiszen a beáramló fény optikailag tágítja a teret. Ha nem akarod, hogy belássanak, az üvegét cseréltesd füstüvegre vagy egy egyszerű rolóval lásd el, amelyet tetszés szerint húzhatsz le és fel.
Kis fürdőszobádat nagyobbnak láttathatod, ha krómot, rozsdamentes acélt, üveget, nagyméretű tükröket és más fényvisszaverő felületeket alkalmazol. A berendezés tekintetében részesítsd előnyben az olyan praktikus, többfunkciós tárgyakat, mint az ülőhelyként használható szennyestartó, vagy a lapos, tükrös ajtajú fürdőszobaszekrény.

Hálószoba

Ha a szoba kisméretű, a tágasság benyomását azzal érheted el, ha kicsi és elegáns bútorokat választasz.

Karcsú toalettasztalkával helyettesítheted a nagyméretű öltözőasztalt, az éjjeli szerkénynek pedig csupán akkorának kell lennie, hogy elférjen rajta egy olvasólámpa, egy óra és esetleg egy kisrádió.

Az egyetlen berendezési tárgy, amelyből érdemes nagyot választani a hálószobába, a tükör: minél nagyobb, annál inkább tágítja a teret.

Cikkünkhöz a Lakásdekoráció mindenkinek című könyv adott ihletet.

A kötet tartalmazza az alapvető lakás-felújítási technikák - festés-mázolás, tapétázás, csempézés, padlóburkolás - ismertetését lépésről-lépésre leírt útmutatásokkal és illusztrációkkal. Fényképes ötlettárral segít a lakás valamennyi helyiségének berendezésében és dekorálásában a konyhától a hálószobáig. Emellett beavatja az olvasót a stílusok, a színek, az anyagok és a minták műhelytitkaiba.
Praktikus könyv mindazoknak, akik saját kezűleg alakítanák ki álmaik otthonát.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük