Milyen nappali illik hozzád?

Teszteld magad!

A nappalidat csak akkor varázsolhatod tökéletessé, ha tisztában vagy a saját igényeiddel a stílus tekintetében. Teszteld magad és az ízlésed!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem könnyű dönteni a nappali berendezését illetően, hiszen ahány stílus, annyi eszközzel csábít. Ráadásul az egyes irányzatok között számos átfedés létezik, így nem meglepő, ha a klasszikus vonalvezetésű bútorok megtűrik maguk mellett a modernebb stílusjegyeket, a minimálnak pedig néha jól áll egy kevés szertelenség.

Mégis, ha harmonikusan berendezett nappalira vágysz, nem érdemes túlzottan elkalandoznod az egyes stílusok között. Jobban teszed, ha kiválasztod a számodra legmegfelelőbbet, és annak iránymutatásait követed - legalábbis kezdetben. És, hogy melyik stílus is illik hozzád? Az alábbiakban megtudhatod!

Színes, merész, izgalmas: a multikulturális stílus

A globalizációnak szinte egyenes következménye - többek között - a multikulturális stílus megjelenése. Ma már a korábban elérhetetlennek tűnt országokba is könnyűszerrel eljuthat bárki, nem is beszélve az internetről, amelynek segítségével néhány kattintással bárki bepillantást nyerhet sosem látott vidékek sosem ismert kultúrájába.

Mindennek köszönhetően ma már nem meglepő, hogy hazánkban is elterjedni látszik a multikulturális stílus, amelynek titka éppen a távoli tájak stílusának egzotikus alkalmazása, és a rohanó világ tömegcikkei elleni csendes, de annál határozottabb tüntetés a különböző kultúrák kézzel készült tárgyaival, szőnyegeivel és bútoraival. Ha mindez az ínyedre van, ráadásul szívesen veted alá magad az egzotikum csábításának, a multikulturális stílust neked találták ki.

Hogyan alkalmazd?

A multikulturális stílus szinte minden méretű és formájú lakásban alkalmazható. Bár az eltérő kultúrák stílusjegyeinek megjelenítése a nappalidban ez esetben elengedhetetlen, a stílus nem feltétlenül csak azoknak ajánlott, akik dúskálnak a pénzben.

Ahhoz, hogy különlegessé tedd a nappalit, elég lehet néhány kézzel faragott szobrocska, néhány különleges, népies jellegű tányér és váza. Ha azonban gyökeres változásra vágysz, érdemes beszerezned legalább egy-két fegyelmezett vonalú, távol-keleti szekrényt vagy asztalkát, amelyeken lehetőleg olyan tárgyakat tarts, melyeket kedvelsz, ugyanakkor mind a stílus, mind pedig az életmódod kívánalmainak megfelelnek. Néhány használati tárgy eredeti funkcióját is megváltoztathatod - egy szépen faragott faláda tökéletes dohányzóasztalka lehet -, sőt, az egyes kultúrák stílusjegyeit is keverheted, hogy valóban izgalmas, multikulturális legyen a végeredmény.

Frissítő, fényes, tágas: a modern stílus

Ha azt gondolnád, hogy a modern stílus csak a modern szemléletű emberekhez illik, tévedsz. Sokkal inkább mérvadó, hogy milyen szokásokkal rendelkezel az otthonodban. Ha például az olyan meghitt környezetet kedveled, amelyben minden egyes sarokból és minden polcról a kedvelt tárgyaid néznek vissza rád, és a bútorok tekintetében is a vegyes stílus híve vagy, a modern irányzat nem neked való. Ám ha a tágas terek, világos terek és a szoborszerű megjelenés, valamint a minden részletében pontosan megtervezett környezet áll közel hozzád, a modern stílust bátran választhatod.

Hogyan alkalmazd?

A modern stílus nem feltétlenül jelent egyet a hangulat nélküli, teljes mértékben lecsupaszított, mindenféle érzelemtől mentes terekkel, bár kétségtelen, hogy rendezettséget és visszafogottságot igényel.

A színek tekintetében ezért érdemes a fehér lágyabb, pasztellesebb árnyalatait előnyben részesítened - elkerülendő a túl steril hatást -, hogy egy olyan semleges háttérszínt hozhass létre, amely kellő szabadságot biztosít az egyes bútorok és tárgyak színét illetően. A modern stílus ugyanis éppen az erőteljes, vibráló színekkel operál: minél inkább megragadja a tekintetet egy-egy minta, anyag vagy szín, annál izgalmasabb lesz az összhatás. A falakhoz hasonlóan a függönyök se legyenek dominánsak, a padló pedig legyen egységes, hogy képes legyen kellően hangsúlyozni a terek összetartozását. Az egyéb lakástextilek - szőnyegek, kárpitok, terítők és ágyneműk - esetében azonban bátran engedd szabadjára a fantáziád, de lehetőleg puha, kellemes tapintású anyagokat válassz, amelyek kompenzálni képesek a modern stílus kemény arcát.

Egyszerűen megunhatatlan: a rusztikus stílus

Tévedés azt gondolni, hogy a rusztikus stílus kizárólag vidéki, falusi házakban mutat jól. Ez az egyszerű, ám annál izgalmasabb stílus szinte bármelyik enteriőrben kialakítható, ráadásul viszonylag egyszerűen. Ha kényelemre és nyugalomra vágysz, továbbá kedveled az egyszerű, de annál romantikusabb bútorokat és berendezési tárgyakat, bátran alkalmazhatod a rusztikus stílust a nappalidban.

Hogyan alkalmazd?

A rusztikus irányzat vonzereje a természetes anyagokban, a régi vagy régies hatású tárgyakban, illetve a kényelmes bútorokban rejlik.

Nem kell azonban kizárólag a régi dolgokhoz ragaszkodnod: a rusztikus stílus annál izgalmasabb, minél intenzívebb a múlt és a jelen kapcsolata a kiegészítők és dekorációk tekintetében.
A stílus emellett a színek és a textúrák terén is bátorságra ösztökél, ezért ne félj használni őket, de ügyelj arra, hogy a túlzottan intenzív, vibráló színvilág már sok lehet.

A színválasztástól és a stílus sajátos szemléletétől függően
dönts a nappalid berendezését illetően, a rusztikus stílus ugyanis éppen annyira jelenti a hagyományosan falusias, a földszíneket és a tárgyakat gazdagon használó irányt, mint a virágokban tobzódó, vagy éppen a visszafogott, friss, kissé modern forma- és színvilágot. Ez utóbbit azonban csak akkor válaszd, ha szívesen lemondasz a fodrokról és a csipkékről, és előnyben részesíted a finomabb, lágyabb árnyalatokat és mintákat.

Cikkünkhöz a Lakásdekoráció mindenkinek című könyv adott ihletet.

A kötet tartalmazza az alapvető lakás-felújítási technikák - festés-mázolás, tapétázás, csempézés, padlóburkolás - ismertetését lépésről-lépésre leírt útmutatásokkal és illusztrációkkal. Fényképes ötlettárral segít a lakás valamennyi helyiségének berendezésében és dekorálásában a konyhától a hálószobáig. Emellett beavatja az olvasót a stílusok, a színek, az anyagok és a minták műhelytitkaiba.
Praktikus könyv mindazoknak, akik saját kezűleg alakítanák ki álmaik otthonát.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük