Most ültesd el a kelbimbót, ha egész télen szüretelnéd: mínusz 14 fokig jól érzi magát a kertben
A kelbimbót május környékén érdemes elültetni.

kelbimbo-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kelbimbó vízhajtó hatású, magas tápanyagtartalmú zöldség, mely számtalan módon felhasználható az ételekben. A különlegességét mégis az adja, hogy telente érik, ilyenkor lehet betakarítani, így friss vitaminforráshoz juthat az ember a legzimankósabb évszakban.

A bimbóskelt a 19. században nemesítették ki Belgiumban, így hazánkban sem olyan elterjedt még a termesztése a kiskertekben, pedig a növény impozáns méretével már önmagában is mutatós, az pedig kifejezetten vonzóvá teszi, hogy akkor terem, amikor minden mást hó borít.

Amit a kelbimbóról tudni kell

A kelbimbó magasra növő zöldség. A levelei a szár tetején sűrűsödnek, a kétéves növény a levelek alatt, a szár oldalán hozza az első évben a hajtásokat, amit tulajdonképpen elfogyasztunk. Egy növény egyszerre akár 50-100 hajtást, fél kiló termést is hozhat. Ha nem szednénk le, ezekből lenne a következő évben a termés.

kelbimbo-otthon
Fotó: Henadzi Pechan / Getty Images Hungary

A kelbimbónak minden adottsága megvan hozzá, hogy bárki zöldséges kertjében megteremjen. A magjait május környékén érdemes elvetni, először nem rögtön a földbe, hanem cserépbe vagy ládába. Hat hetesen, már júniusban érdemes kiültetni a hajtásokat a kertbe, nagy, legalább 50-70 centis helyet hagyva két növény között.

Érdemes olyan helyre ültetni a palántákat, ahol sok fény éri őket, mert erre van szükségük ahhoz, hogy feszes, sűrű bimbókat hozzanak szeptember környékén, ezért az árnyékot érdemes kerülni. A kelbimbó viszonylag magas vízigényű zöldség, így a jó vízellátásáról is gondoskodni kell.

kelbimbo-ho
Fotó: audaxl / Getty Images Hungary

Amikor ősszel megjelennek a bimbók a szárak között, az oldalleveleket érdemes visszanyesni, hogy a gumók több fényt kaphassanak. A növény tetején képződő zsenge levélkoszorú is kinyeshető, és felhasználható kelkáposztaként az ételekben.

A kelbimbók jól tűrik a téli hideget, akár -14 fokig is állják a sarat, ezért nem kell őket egyszerre betakarítani a tél kezdetekor. Elég mindig annyit leszedni, amennyit az ember felhasznál. A dércsípte gombócok édesebbek lesznek, amikor az asztalra kerülnek, így még az ízük is finomabb, kevésbé kesernyés.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 rovarriasztó növény

Akár a kelbimbók közét is kitöltheted egy-egy levendulával vagy más kis növésű rovarriasztó növénnyel, így a kertedből elűzheted a kártevőket, és megtöltheted minden sarkát színekkel is illattal.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük