Otthon is termeszthetsz sztíviát: nem kell méregdrágán megvenned az édesítőszert

Talán sosem gondoltál rá, de a sztívia a kiskertben, sőt, az erkélyen is megterem. Csak néhány apróságra kell figyelni.

Sztívia termesztése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A természetes, de kalóriaszegény édesítőszerek nem éppen olcsók, így tényleg nem könnyű egészséges változattal helyettesíteni a cukrot. Meglepő, de van egy alternatív megoldás, sztíviát ugyanis akár házilag is termeszthetsz.

A sztívia vagy más néven édesfű, esetleg jázminpakóca eredetileg Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény, édesítő és gyógyhatása régóta ismert a kontinensen. Mégsem ez az egyedüli hely, ahol megterem: akár a kiskertedben is jól érezheti magát, csak néhány apró igényére kell figyelned.

Sztívia: mag és palánta

A sztívia akár egy cserépben vagy balkonládában, az erkélyen is tartható tavasztól egészen őszig. Évelő növény, de a fagyokra érzékeny, így teleltetni fagymentes helyen kell egy folyosón vagy a lakásban - ha ez nem megoldható, jobb leszüretelni az egészet.

Magot és palántát is kaphatsz nagyobb kertészetekben, bár utóbbi jobban garantálja a bő termést. A semleges vagy közömbös kémhatású virágföld tökéletesen megfelel az ültetéshez, a legjobb, ha a talaj pH-értéke 6,7 és 7,2 közé esik - így az általános virágföld is jó. Ebből a biotrágyával kezeltet keresd, hiszen fogyasztási célra szánod a növényt.

Napfénykedvelő, kártevőmentes

Bár napfénykedvelő növényről van szó, a mediterrán fűszernövényektől picit mégis eltér: a nem kimondottan forró, de kellemes nyári melegben fejlődik a leggyorsabban, a keleti fekvésű erkélyek, enyhén árnyékolt sarkok is ideálisak lehetnek. Egy cserépbe lehetőleg egy-két tövet ültess!

Ha mégis kiskertbe teszed, a gyomlálásnál mindig legyél nagyon óvatos, mert az ágai nagyon törékenyek. Kártevőktől, betegségektől nem igazán kell tartanod, állítólag az édes levelei a kártevőket még el is űzik, ezért biokertekben védőnövényként is tarthatók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A levelek betakarítását folyamatosan is végezheted, ha pedig nincs lehetőséged teleltetni, októberben, az első fagyok előtt az összes levelet leszedheted. Úgy tartják, a legjobb reggel szüretelni, így garantáltan a legjobb ízű alapanyagot használhatod fel. Házi körülmények között is jól szárítható, ezért sokáig eláll: akaszd fel jól szellőző, száraz, hűvös helyre szárastul. Ha már morzsolható, tedd el papír- vagy vászonzacskókba!

Bár ezek a levelek nem lesznek olyan erősen édesek, mint a kivonatok, teába, gyümölcslevesekbe mégis remekül használhatók, vízzel összeforralva pedig, szirupként akár pudingba, édességekbe is teheted őket. A sztívia levelét nemcsak a fogyókúrázók, de a cukorbetegek is nyugodtan alkalmazhatják édesítésre, hiszen nem emeli meg a vércukorszintet. Nem roncsolja a fogakat, és tele van ásványi anyagokkal: magnézium, mangán, cink és vas, de A- és C-vitamin is található benne.

10 fűszernövény, aminek elég egy balkonláda - Így lesz buja a petrezselyem

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük