Illatos és finom puha lesz a télikabát, ha így frissíted fel: nem kell hozzá mosás, sem speciális gőztisztító

A tavalyi kabát felfrissítése gyerekjáték.

Kabát felfrissítése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lassan elérkezik az idő, hogy téli dzsekit ölts, hiszen napról napra egyre hidegebb az idő. Ha a tavalyi kabátod használnád idén is, érdemes kicsit felfrissíteni, mielőtt először felvennéd.

Hiába tetted el ugyanis kimosva, foltmentesen és tisztán, egy éve állt a szekrényben, esetleg a ruhazsákban, és ezalatt elveszíthette az illatát, ráadásul a többi ruha és kabát össze is nyomhatta azt, így már a puhasága sem a régi.

Hogyan frissítsd fel a télikabátot?

Először is gondoskodj arról, hogy a dzseki ismét puha legyen. Rázd meg alaposan a kabátod, majd fordíts rajta, és rázd meg ismét. Terítsd le a ruhaszárítóra, és finom mozdulatokkal paskolgasd végig a teljes felületet, hogy a toll vagy szintetikus bélés fellazulhasson.

Ha ezzel megvagy, ideje visszaadnod a télikabát elillant frissességét. Erre a célra használhatnál gőzölőgépet - nem gőzölős vasalót! - is, de ez kevés háztartásban van kéznél.

Gőzölést ugyanakkor ilyen szerkentyű nélkül is végezhetsz. Ha van fürdőkádad, akkor lógasd fölé a kabátot. Erre kiválóan alkalmas a fregolid, vagy ha nincs, akkor a zuhanyfüggöny rúdja. Ha nincs kádad, akkor egy nagyobb lavór is megteszi.

Engedj vagy tölts forróvizet. Amennyiben nálatok nem túl forró a víz, forralóban forralttal is emelheted a hőmérsékletét. Olyan melegnek kell lennie, hogy intenzíven gőzölögjön.

A vízbe csepegtess olyan illóolajokat, amelyeknek kedveled az illatát, és szívesen éreznéd a kabátodon is. Ez lehet levendula-, eukaliptusz-, narancs- vagy bármilyen tetszőleges illóolaj. Miközben a víz párolog, a fölé akasztott kabát magába szívja majd az aromákat. Hagyd így a kabátot addig, míg a víz nem kezd langyosodni. Közben hagyd el a helyiséget, hogy ne lélegezd be a párás levegőt.

Végül akaszd át a kabátot egy jól szellőző helyiségbe, hogy az a minimális nedvesség, amit a gőz által magába szívott, elpárologhasson. Fél óra, és a dzseki puhán és illatosan várja, hogy idén is felvedd.

Bolyhos a kabátod?

Ha szövetkabátod van, bizonyára zavarnak a rajta éktelenkedő bolyhok. A következő cikkből megtudhatod, hogyan szabadulhatsz meg tőlük.

Bolyhos a kabátod? Így távolíthatod el a legkönnyebben a makacs szöszöket

A bolyhok elcsúfítják a kabátot, de szerencsére van néhány megoldás a problémára.

Elolvasom
Ezt is szeretjük