Vakítóan fehér lesz tőle a beszürkült fehérnemű: az egyik legjobb házi keverék finom anyagokhoz

A szeretett alsóneműk ideje nem járt le, ha beszürkültek: újra fehérek lehetnek ezzel a keverékkel.

GettyImages-1165604995
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csábos levendula, nőies bordó, romantikus rózsaszín - aki szereti a szép fehérneműket, számos gyönyörű árnyalatból válogathat. A fehér alsónemű azonban ennek dacára is örök klasszikus marad.

A bájos darabok egyetlen hátulütője, hogy kényesebbek a többi színnél. Csakis addig maradnak szépek, amíg nem szürkülnek el, vagy nem sárgulnak be. Ez megtörténhet más fehérneműk színeresztése következtében, ha az ember nem megfelelően szortírozza az egyes árnyalatokat mosás előtt. Másik gyakori ok, ha valaki hajlamos az erősebb verejtékezésre. A sokat viselt kedvencedről azonban nem kell lemondanod, mert vannak jó fehérítő megoldások, amiket házilag kikeverhetsz.

Két összetevős keverék beszürkült fehérneműkhöz

A melltartók és bugyik visszanyerhetik régi fehérségüket, ha elkészítesz otthon egy egyszerű, de jól működő házi keveréket. A mix mindössze két összetevős: ammónia vizes oldata, azaz szalmiákszesz, valamint víz kell hozzá. Szalmiákszesz például háztartási boltban szerezhető be.

Egy liter vízhez tégy két evőkanál szalmiákszeszt, és áztasd be a fehérneműt néhány órára vagy akár egész éjszakára. Másnap alaposan, akár több soron is öblítsd ki az anyagot tiszta vízzel. Záró lépésként mosd ki a fehérneműt a szokásos módon. A mosószer kellemes illata eltünteti az ammónia szúrós szagát.

FONTOS: a szalmiákszeszt ne használd együtt klórtartalmú fehérítővel, illetve klórtartalmú szerekkel, mert úgy mérgező gáz szabadul fel. Olvass még róla, milyen szereket tilos és veszélyes együtt használni: ugrás a korábbi cikkünkre »

Hogyan boldogulhatsz szalmiákszesz nélkül?

Amennyiben mellőznéd az ammóniaoldatot, és egy, a fehérítő erejéről messze földön ismert, klasszikus megoldásnál, a szódabikarbónánál maradnál, akkor adj egy esélyt a következő keveréknek.

Egy liter meleg vízhez adagolj két evőkanál sót és két evőkanál szódabikarbónát. Alaposan elegyítsd ezeket, majd egy-két órára áztasd a keverékbe a fehérneműt. Végül szokás szerint mosd ki azt.

Mi a helyzet a sárga izzadságfoltokkal?

Olyan is előfordul, hogy a fehér színű alsóneműk nemcsak beszürkülnek, de izzadságfoltok hatására be is sárgulnak. Ezt a makacs elszíneződést egyszerű mosogatószeres vízzel próbáld eltüntetni, ugyanis a szer zsíroldó hatása ezen a terepen is beválhat. Lágyan és finoman nyomkodd át az érintett részt, hogy az anyag ne sérüljön, majd jól öblítsd ki. Zárásként mosd ki a fehérneműt a szokásos módon.

Ha szép idő van, és megteheted, akkor szárítsd a fehérneműd közvetlen napsütésben: sokan esküsznek arra, hogy még a napsugaraknak is van egy kis fehérítő ereje.

Plusz egy megoldás a fürdőbe

Az elszíneződött fehérnemű apropóján a besárgult zuhanyfüggöny mosását is ajánljuk figyelmedbe: olvasd el, hogy lehet ismét a régi.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük